Vorige week werd Viva Extra Brut voorgesteld. Een nieuw Belgisch aperitiefbier dat meteen in de prijzen viel.

Jan Paesen, zytholoog en eigenaar van het bierproeversplatform Beerhive.com, ontdekte via zijn website dat de meeste brouwers in het ontwerpen van nieuwe bieren vaak terugvallen op dezelfde smaken en bierstijlen. “Vooral de kruidige Tripels doen het goed en de laatste jaren zien we een sterke groei van de hoppige IPA’s, de Indian Pale Ales. Het aanbod is intussen zo groot, dat het enorm moeilijk is om als nieuwkomer je plaats te verdienen.”

Marc Kelgtermans, bio-ingenieur en brouwer, liet zich door deze info inspireren om een nieuw bier te ontwikkelen, en met nieuw bedoelt hij totaal nieuw: “Ik besefte al vrij snel dat ik de druk bewandelde paden moest verlaten. Ik heb mijn beste ervaringen uit 20 jaar brouwen naast elkaar gelegd en kwam zo al snel tot de ingeving om een kruising te maken tussen wijn en bier.”

Viva Extra Brut is dus meer dan een normaal brouwsel. In de fles zit een mengeling van 60% gerstemout en 40% Chardonnay, waarmee de link tussen de bier- en wijnwereld gelegd is. Voor de gisting van het bier lieten ze hun oog vallen op champagne- en wilde wijngisten.  

Deze unieke combinatie van gerstemout, druiven en wijngist geeft als resultaat een uitzonderlijk bier met een sprankelend, fruitig en licht karakter met een droge afdronk. Viva Extra Brut kan perfect geserveerd worden als aperitiefbier en moet geen angst hebben om vergeleken te worden met Champagne of andere mousserende wijnen. Trouwens, voor de erg fraaie fles alleen al zou je meteen naar de bierhandelaar willen hollen.

Viva Brut Extra werd vorige week voorgesteld aan het grote publiek tijdens Horeca Expo op ‘Chef’s Place’, een zeer exclusieve ruimte binnen de beurs die enkel toegankelijk is voor topchefs en sommeliers. De kritieken waren unaniem lovend, van zowel bier- als wijnliefhebbers en van kenners en gelegenheidsdrinkers. De brouwer vertrouwde ons ook nog toe dat de eerste contracten met enkele Belgische Michelinsterren-restaurants getekend zijn. Viva Extra Brut zal er voortaan geserveerd worden als een innovatief, authentiek en Belgisch alternatief voor Champagne.

Beide heren waren overigens van bij de start overtuigd van de kwaliteit van hun product en schreven Viva Extra Brut meteen in voor drie bierwedstrijden. Met succes, het viel even vaak in de prijzen: Goud op de European Beer Challenge, Zilver (89/100) op de London Beer Awards en brons op de zeer hoog aangeschreven European Beer Star in Duitsland.

Viva Extra Brut staat momenteel al op de drankenkaart van enkele restaurants en is verkrijgbaar in een 40-tal Belgische verkooppunten. Maar daar blijft het niet bij. Beide heren zijn ambitieus. Marc Kelgtermans: “We willen graag de grens over en zijn daarvoor een samenwerking aangegaan met Flanders Investment & Trade voor ondersteunging van onze exportplannen. Via hun contacten hebben we al vrij snel ontdekt dat er wel degelijk interesse is voor nieuw aperitiefbier. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje hebben we interessante contacten, maar ook verder van huis is er vraag, bijvoorbeeld vanuit De Verenigde Staten, Singapore, Japan en Israël.”

Meer info: vivabrews.be

Tekst: WB