Belgische brouwers in de schijnwerpers
Een aantal Belgische brouwerijen winnen in diverse categorieën met bieren gebrouwen op de traditionele manier in combinatie met moderne brouwtechnieken. De evolutie naar authenticiteit, ervaring en vakkennis, speciale bieren die zich onderscheiden door smaak, hergisting op de fles, de invloed van foeders op het finale product, de keuze van de grondstoffen zijn enkele van de basiskenmerken die we terugvinden.

Op de World Beer Awards krijgen brouwers te horen wie zichzelf in eigen land een jaar lang de ‘beste’ mag noemen, en aldus mag pronken met het bijhorende logo op de flesjes. Per categorie wordt voor elk land een ‘country winner’ gekozen, gevolgd door de aankondiging van de laureaten van de gouden, zilveren en bronzen medailles.

Oude Geuze Boon Black Label
De Oude Geuze Boon Black Label van brouwerij Boon wint goud op de World Beer Awards 2017 in Londen. En de Oude Geuze Boon wint de bronzen medaille. Geuze Boon Black Label legde ondertussen al een indrukwekkend parcours af: goud op de World Beer Cup 2016 (USA), goud op de Digital Beer Awards 2017 (België) en zilver op de Brussels Beer Challenge 2016. Brouwerij Boon brouwt reeds sinds 1975 Oude Geuze Boon en valt nu jaarlijks in de prijzen met haar bieren. De Oude Geuze Boon Black Label werd voor het eerst gebrouwen in 2015, ter ere van het 40-jarig bestaan van de brouwerij. Ondertussen is de brouwerij uitgegroeid tot de grootste traditionele geuzeproducent van het land. Frank Boon, oprichter van de brouwerij licht deze ontwikkeling als volgt toe: “Met de nieuwe brouwzaal kunnen we lambiek brouwen met een zeer hoge vergistingsgraad die tegelijk ook zeer volmondig is. Die lambiek rijpt dan één, twee of drie jaar op grote eikenhouten foeders. Nadien maken we een blend met lambiek van verschillende jaargangen en vullen die af op de fles. In de fles begint vervolgens het hergistingsproces om zo ‘Oude Geuze’ te bekomen.” Zijn zoon Jos, die samen met zijn broer Karel ook meewerkt in de brouwerij, gaat er verder op in: “Elk houten vat heeft zijn eigen karakter en door het mengen van verschillende vaten en verschillende jaargangen kunnen we verschillende soorten Geuze blenden.”

‘Geuze’ of ‘Oude Geuze’? Oude Geuze wordt gebrouwen volgens de traditionele brouwmethode en er worden traditionele ingrediënten gebruikt voor het vervaardigen ervan. Dit typisch Belgische bier is een door de EU beschermde benaming.

www.boon.be

 

Lindemans: België ’s beste in de categorieën Geuze en Kriek
Brouwerij Lindemans won voor zowel de categorie ‘Geuze’ als voor de categorie ‘Kriek’ de award van ‘Country Winner’“Vandaag de dag gaat het heel goed met de lambiekbrouwerijen. Meer dan ooit dragen bierliefhebbers traditionele waarden hoog in het vaandel en gaan ze op zoek naar de meer complexe, authentieke smaken. Om de eeuwenoude traditie in stand te kunnen houden blijft de familie Lindemans meer dan ooit investeren in de productie en kwaliteit van lambiek, Oude Geuze en Oude Kriek”, zegt Dirk Lindemans, Gedelegeerd Bestuurder van de brouwerij. “We zijn zeer verheugd om als België’s beste gekozen te worden in de prestigieuze categorieën ‘Kriek’ en ‘Geuze’. Het is na de vele bekroningen van voorgaande jaren een genoeglijke bevestiging dat onze Cuvée René ‘Oude Kriek’ en ‘Oude Geuze’ geapprecieerd worden”, aldus Geert Lindemans, eveneens gedelegeerd bestuurder.

www.lindemans.be

 

LeFort: goud in de categorie ‘donker bier’
LeFort kaapte de gouden medaille weg in de categorie ‘donker bier’. Sinds 1892 brouwt Brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem authentieke bieren met de modernste technieken. LeFort is een complex donker bier van 9% vol. met zoete, fruitige en zachte toetsen. De bleke en geroosterde, donkere gerstemouten zorgen voor een perfect evenwicht. Voeg daar het aroma van chocolade/karamel en de fruitigheid van de hoge gisting aan toe, en je proeft een donker bier met een volstrekt unieke smaak. Op de European Beer Star 2014 won LeFort al een zilveren medaille in de categorie Belgian Style Strong Ale. De gouden medaille op de World Beer Awards 2017 is dan ook de bekroning voor de harde inzet van alle medewerkers van de brouwerij.

De Tripel LeFort is een goudblond bier van 8,8% vol. dat zich onderscheidt door zijn frisheid, fruitig aroma en een mooie zachte en volle smaak. De gist die voor dit bier gebruikt wordt, resulteert in een bier met een vanille-kruidnagelaroma en tegelijk een fruitige smaak van bananen en rode appels. Aangename toetsen van citrus, limoen en rozen maken het bier evenwichtig en tegelijk complex. Een bier met body… De volle smaak en de alcohol geven een warm gevoel dat heel zacht wegvloeit. Tripel LeFort valt onmiddellijk in de smaak bij bierkenners. Enkele maanden na de lancering won Tripel LeFort reeds de prijs voor beste Tripel op de European Beer Star Award te Nürnberg.

www.omervanderghinste.be