De coöperatie VCR werd in 1933 opgericht in Pordenone in de Italiaanse regio Friuli en is nu wereldleider in de productie van wijnstokken. Ze verkoopt elk jaar meer dan 100 miljoen wijnstokken, waarvan de helft wordt geëxporteerd naar meer dan 30 landen. Een bezoek.

Pordenone, op minder dan een uur van de luchthaven van Treviso ten noorden van Venetië, is de belangrijkste stad in het westen van Friuli. Zoals veel Italiaanse provinciesteden heeft het geleden onder de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog en de ‘crisis van 1929’, die leidde tot de neergang van de lokale katoenindustrie en de emigratie van de inwoners naar andere regio’s of zelfs naar het buitenland.

Na de crisis van de druifluis, een insect dat aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw de meeste wijngaarden in Europa verwoestte, was een van de reacties van de wijnbouwers de oprichting van coöperaties voor de productie van wijn, of in dit geval een coöperatie voor de productie van wijnstokken.

Honderd jaar later produceren de 200 leden van Vivai Cooperativi Rauscedo meer dan honderd miljoen wijnstokken volgens een vast ritueel: selectie van het hout dat als onderstam zal dienen, reiniging met warm water om fytoplasma’s te doden, enten volgens de Omega- of Celerina-methode, bescherming van de entplaats met was en opslag in een koelkast bij 3°C en 98% vochtigheid tot het einde van de winter.

In april, na elk risico op vorst, wordt de wijnstok geplant tot november. Dan wordt hij opgegraven en naar de verschillende klanten gestuurd met zijn gezondheidspaspoort waarop het land van herkomst, de naam van de kloon enz. staan.

‘We kunnen niet alles exporteren,’ legt Eugenio Sartori uit, de landbouwingenieur die aan het hoofd staat van VCR. ‘De gezondheidsbeperkingen in sommige landen laten het niet toe, dus hebben we ter plaatse distributiestructuren opgezet, in de Verenigde Staten, Chili, Australië, Zuid-Afrika enz. We produceren en verkopen niet alleen wijnstokken, we werken ook met inheemse variëteiten, zoals we hebben gedaan in Georgië en Portugal. Het is belangrijk dat te doen om het beste materiaal te selecteren.

Niet ver hiervandaan,’ vervolgt Sartori, ‘hebben we een unieke collectie van 2600 wijnstokvariëteiten, waarvan sommige natuurlijk niet gebruikt worden, maar klaar zijn om te worden vermeerderd naargelang de vraag of de trends. We voeren ook microvinificaties uit van 100 liter van deze klonen, zodat we onze klanten kunnen laten proeven van wat ze in hun vaten zullen krijgen.’

Resistentie

VCR test al meer dan dertig jaar resistente Duitse druivenrassen en is in 1998 begonnen met een kruisingsprogramma om nieuwe druivenrassen te verkrijgen die resistent zijn tegen meeldauw en oïdium met een hoog oenologiepotentieel. Deze rassen bevatten een overwegend deel van het genoom van Vitis V. (meer dan 90%) ten opzichte van de resistentiedragers van het geslacht Vitis. Deze programma’s zijn sinds 2006 geïntensiveerd met de oprichting van het Institut de Génomique Appliquée – IGA, waarvan VCR financiële partner is.

Ten slotte werkt VCR sinds 2015 samen met de Universiteit van Udine aan een kruisingsprogramma om nieuwe druivenrassen te verkrijgen die resistent zijn tegen meeldauw en oïdium met een hoog oenologiepotentieel, zowel voor wijn- als tafeldruiven, evenals verbeterde inheemse variëteiten (VAM). De kwekerij brengt al een twintigtal van deze nieuwe variëteiten op de markt, waaronder verschillende kruisingen verkregen uit sauvignon (sauvignon kretos, nepis, rythos), merlot (merlot khorus, kanthus), cabernet (cab. volos, eidos), alsook pinot blanc en pinot noir, waaronder pinot kors, pinot kersus en volturnis. Verschillende Belgische wijnbouwers zijn een jaar of twee geleden begonnen met de aanplant van deze druivenrassen, maar je zult nog even moeten wachten om ze te proeven.

www.vivairauscedo.com

Contact:
Fabio Marra – fargo404@live.fr

[ Marc Vanel ]