Airco-apparatuur wordt steeds kwalitatiever. De hedendaagse airco is stil, relatief energievriendelijk en vaak kun je er naast koelen ook mee verwarmen en ventileren.

Lange tijd kenden we het begrip airco vooral uit Amerika, Azië en Zuid-Europa. Uit de echt warme streken dus, waar airconditioning noodzakelijk is. Meer en meer doet airconditioning zijn intrede in de horeca in West-Europa. De klant van vandaag is kritisch en wil zich behaaglijk voelen in een horecazaak. Daar hoort een bepaalde temperatuur bij, maar ook een bepaalde luchtvochtigheidsgraad. 

Letterlijk vertaald betekent airconditioning ‘luchtbehandeling’. Met een airconditioner kun je de lucht koelen maar vaak ook verwarmen en ventileren. Het apparaat moet met andere woorden een aangenaam of behaaglijk binnenklimaat doen ontstaan. Maar wat is een aangenaam binnenklimaat nu precies? In feite hangt dit ook af van de buitentemperatuur. Als het buiten 32 graden is (wat met de opwarming van het klimaat ook bij ons wel eens voorkomt), kunnen we van een aangename binnentemperatuur spreken als het binnen zes à acht graden frisser is als buiten. Een groter verschil is onaangenaam en kan ook leiden tot verkoudheden. We hebben wellicht allemaal wel eens in een warm land in een te frisse luchthaven vertoeft. Uiteraard geldt dat verschil van zes à acht graden niet als het buiten 24 graden is.

Wat vooral een sterke impact heeft op het comfort van de klant, is de relatieve luchtvochtigheid. We beginnen te transpireren als er een hoge vochtigheidsgraad heerst. Airconditioners verlagen de vochtigheidsgraad bij het koelen van de lucht. Daardoor verdampen de zweetdruppeltjes gemakkelijker waardoor de gast minder zweet.

Airco: apparatuur in alle soorten en maten

Airconditioners zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Wat je kiest is uiteraard afhankelijk van de grootte van je horecazaak en van het type. In hotels, bed & breakfasts en hostels is airconditioning ingeburgerd. Deze airco’s worden heel vaak aangesloten via een multi split systeem. Hierbij zijn meerdere airco’s op één buitenunit aangesloten. 

Cafés en kleinere restaurants hebben zo’n multi split systeem vaak niet nodig. Zij opteren soms voor een systeem zonder buitenunit, de zogeheten monoblocks. Omdat er geen buitenunit in betrokken is, is de kostprijs hiervan normaal lager en is het ook iets eenvoudiger te installeren. Een monoblock dient meestal voor de luchtbehandeling/koeling in één ruimte. Wie meerdere ruimtes tegelijk wil afkoelen, kan kiezen voor een airco met buitenunit.

Vroeger hadden de monoblocks het nadeel dat ze meer lawaai maakten dan de systemen met buitenunit, maar de nieuwe generatie apparaten is nu ook vaak al vrij stil.

Populair in restaurants en cafés is de vloerairco. Een aircotoestel of vloerconsole wordt zo dicht mogelijk tegen de grond geplaatst. Onderaan neemt het vloermodel de warme lucht op om bovenaan koele lucht af te geven. Deze soort airco heeft normaal dus geen buitenunit, wel een luchtafvoer naar buiten toe. Door de lage plaatsing is er weinig visuele hinder. Bovendien bieden heel wat merken apparaten aan met een aantrekkelijke vormgeving, passend in het interieur. Vaak wordt een vloerairco aan de muur opgehangen, enkele centimeter boven de vloer. Handig om onder te kunnen poetsen. Er zijn ook modellen die je gewoon op de grond plaatst. Dit kan een oplossing zijn als je te maken hebt met een onvoldoende dragende muur, bijvoorbeeld in gyproc. 

Een andere optie is om het vloertoestel weg te werken in of achter een valse wand, zodat het toestel quasi niet te zien is. Men plaatst dan enkel nog een rooster om de lucht te verspreiden.

Ook een wandairco is mogelijk. Een wandairco wordt hoog aan de wand opgehangen en valt dus niet op.

Wil je de lucht in een vrij grote ruimte behandelen, dan is plafondairco een goed idee. Plafondairco is grotendeels onzichtbaar, neemt weinig ruimte in en is zeer energiezuinig.

Ook verwarmen

Het is natuurlijk heel handig wanneer je met een systeem waarmee je kunt koelen, ook kunt verwarmen. Je hebt maar één systeem te installeren en te onderhouden en het neemt minder plaats in. Alles is ook aan te sturen met één bediening (afstandsbediening of app). 

Als de airco ook kan verwarmen wordt deze meestal een airco warmtepomp genoemd. Een airco met warmtepomp gebruikt de warmte van de omgevingslucht om de ruimte te verwarmen. Het toestel verbruikt dus geen fossiele brandstoffen, alleen een elektriciteitsaansluiting is nodig. Het is dan ook een milieuvriendelijk toestel.

Aircosystemen kunnen dus koelen en verwarmen, maar vaak ook ventileren. Veel aircosystemen brengen automatisch gezonde buitenlucht binnen waardoor je geen afzonderlijk ventilatiesysteem meer nodig hebt.

Totaaloplossingen voor het binnenklimaat van hotels

De hotelsector is een grote afnemer van airco-apparatuur. De hotelgast wil 24/24 in een aangename temperatuur vertoeven. In de kamer, maar ook in de lobby, de eetruimtes, de bar,
de wellness…

De grote airconditionerproducenten bieden totaaloplossingen aan voor de koeling, verwarming en ventilatie in hotels. Er wordt vaak gewerkt met warmtepomptechnologie als basis voor energiezuinige klimaatregeling. Een buitenunit, die duurzame en gratis energie onttrekt aan de buitenomgeving, staat in verbinding met een of meerdere binnenunits per ruimte.

Een beheersysteem laat de uitbater (of aangeduide medewerkers) toe om vanaf één centrale interface koeling, verwarming en ventilatie in alle ruimtes van het hotel te regelen. Een centraal overzicht en een intelligente bediening maken het mogelijk om maximaal te besparen op energieverbruik. 

Deze centrale aansturing betekent echter niet dat de klant geen stem heeft. Via een gebruiksvriendelijke controller kan de gast zelf het klimaat in zijn kamer aanpassen. 

Wanneer de gasten hun hotelkamer betreden of verlaten, of hun ramen openen of sluiten, communiceert de sleutelkaart automatisch met de unit om zo de airconditioning of verwarming aan of uit te schakelen.

Handig voor in de lobby is dan weer een zogeheten luchtgordijn. Zo’n luchtgordijn wordt meestal aan de inkom geïnstalleerd en blaast lucht van aan het plafond tot op de vloer, waardoor er een geïsoleerde thermozone tussen de binnen- en buitenlucht ontstaat. Deze luchtstroom zorgt er dus voor dat er minder warmte ontsnapt. Zo’n luchtgordijn is trouwens ook in de zomer nuttig, wanneer de airco koude lucht blaast. Dan blijft de warme lucht buiten, waardoor je binnen geniet van koelere temperaturen.

{

Wil je de lucht in een vrij grote ruimte behandelen, dan is plafondairco een goed idee.

Tekst: Ruben De Ville