Maandag 17 augustus had in de oude vismijn van Zeebrugge de eerste Vlaamse Visbeurs plaats. De klemtoon lag op lokale en duurzame vis.
Het was al vis wat de klok sloeg, midden augustus in Zeebrugge. De zaterdag ervoor had voor het grote publiek al de Dag van de Vlaamse Vis plaats, met tentoonstellingen, proeverijen, wedstrijden, de verkiezingen van de Visambassadrice en een gigantische ketel schaaldierensoep.
En op maandag dus de Visbeurs voor de professionals. Drijvende kracht achter beide initiatieven is Nederbelg Maarten du Bois. Visgroothandelaar en voorzitter van belangenvereniging Visgro. Hij ijvert al jaren voor het gebruik van lokale en ondergewaardeerde vissoorten. Dit via boeken, infosessies, lessen vis fileren, evenementen en bemiddeling met diverse overheden.
De Visbeurs is een evenement van de groothandel voor de kleinhandel en (grootkeuken)kok. Het was ook de ontmoetingsplaats voor de toeleverancier en de visvakman.
De bezoekers konden terecht bij een twintigtal standhouders. Visgroothandelaren, mosselkwekers, oesterboeren en vissoepfabrikanten, maar ook producenten van visonthuidingsmachines, keukenbouwers, firma’s gespecialiseerd in (vis)kruiden…
Overal waren proeverijen of demonstraties. Ook diverse instanties maakten hun opwachting, waaronder het voornoemde Visgro, de Rederscentrale, het VLAM (Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing) en de Vlaamse Visveiling. Deze laatste exploiteert de visveilingen in de havens van Oostende en Zeebrugge. Aan hun stand hadden ze de vissoorten uitgestald die door de Belgische vissersschepen gevangen worden. De bekende soorten, maar ook wijting, heek en uiteraard de vis van het jaar: hondshaai. Je kon er de hondshaai ook degusteren, lekker krokant gebakken.
Felix Alen
Geïnteresseerden konden ook een kleine rondvaart maken met een garnaalboot.
De beurs kreeg ongeveer 700 bezoekers over de vloer. “Voor een eerste editie ben ik niet ontevreden, maar het initiatief moet nog groeien en aan naamsbekendheid winnen. Volgend jaar gaan we er opnieuw voor”, aldus Maarten du Bois.
Hoe rijpte het idee voor een visbeurs? “In België is er eigenlijk slechts één specifieke visbeurs en die is in Brussel. Die beurs is erg groot en internationaal van karakter. Mijns inziens is er dus plaats voor een kleinere en meer lokaal gerichte visbeurs aan de kust.”
De organisatoren hadden ook een reeks chefs naar Brugge gehaald. Ze kookten er uiteraard met lokale vis. Zo tekende Felix Alen present. Felix ontwikkelde trouwens de recepten voor het Noordzeevis kookboek. Hier serveerde hij de gegadigden rode poon met gewokte groenten. Ook Circo Bakker was present. Circo is chef-kok bij Pure C, het restaurant van Sergio Herman in Cadzand. Pure C staat bekend voor het gebruik van lokale schaal- en schelpdieren.
Uit Brugge kwam Bruno Timperman. Bruno is autodidact en deed ervaring op bij de Gouden Haerynck en Danny Horseele. Momenteel gooit hij hoge ogen met zijn Bistro Bruut, waar hij dagverse streekproducten op eigenzinnige wijze verwerkt. Timperman kookt enkel met Noordzeevis. Op de beurs maakte hij een bereiding van lotte, lente-ui, erwtjes, frambozen en een beurre blanc.
De Visbeurs had ook een educatief luik. Peter Noyen van het FAVV gaf een infosessie over vis en voedselveiligheid, dr. Nancy Fockedy leverde duiding over overbevissing en duurzaamheid in de visserijsector en Kelle Moreau had het over de visgronden van de Vlaamse vis.