De combisteamer is niet meer weg te denken uit de professionele keuken. Gerechten die met stoom bereid zijn, behouden duidelijk langer hun geur, kleur en smaak. Of het nu gaat om een toprestaurant, een zorginstelling of een grootkeuken: deze kooktoestellen zijn terecht erg gegeerd.

Het verschil tussen winst en verlies

Wie met koken zijn brood verdient, is zich bewust van het belang van efficiëntie. Ovens en toestellen moeten topprestaties leveren en bovendien ook nog eens gebruiksvriendelijk en energiebesparend zijn want het geheel van deze factoren maakt net het verschil tussen winst en verlies.

Gebruikmaken van een combisteamer is hierbij een optie waarvoor steeds meer horecaondernemers kiezen. Een keuze waar veel voor te zeggen valt, want met dit toestel kan je grote hoeveelheden zowel stomen als bakken.

 

Meest universele keukenapparaat

Een combisteamer of combinatieoven (warmelucht gecombineerd met stoom) geldt als het meest universele keukenapparaat in de hedendaagse keuken. Heb je de keuze, dan kies je bij apparatuur voor je nieuwe of gerenoveerde keuken liefst niet voor een pure stoomoven of een pure warmeluchtoven, maar voor een combinatie van beide.

De combisteamer mag zonder meer de meest veelzijdige van alle keukenapparaten genoemd worden. De vele toepassingen maken dit toestel geschikt voor alle types van keukens, gaande van de kleinere brasserie en de tearoom tot een groter restaurant, de grootkeuken en catering, en dankzij de verdere doorbraak van autonome combisteamers zelfs in foodtrucks. 

De smaken behouden

Het allerbelangrijkste element van een maaltijd is nog altijd de smaak. In dit verband is de combisteamer als het ware onklopbaar. De verschillende toepassingen zoals bakken en braden, koken, grillen, pas-

teuriseren, steriliseren, gratineren, rijzen, ontdooien en pocheren zijn apart of samen toepasbaar en zorgen voor een brede waaier aan mogelijkheden.

Je kan deze technieken naar hartenlust combineren en toch de belangrijkste smaakeigenschappen van de verschillende ingrediënten behouden. Er zijn relatief weinig extra smaakstoffen en kruiden nodig om een product in een combisteamer op smaak te brengen omdat bij de bereiding de etherische oliën minder snel vervliegen.

 

Geautomatiseerd

De combinatie van de verschillende variabelen die een combisteamer biedt leidt tot een hele reeks van toepassingen waarbij je als kok je creativiteit de vrije loop kunt laten. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar niets is minder waar. Dankzij de moderne technologie en informatica kunnen deze verschillende kookprocessen perfect geautomatiseerd verlopen. De combisteamers zijn bovendien zodanig gebruiksvriendelijk dat je er met een minimim van inspanningen kunt mee leren werken.

Dit heeft uiteraard heel wat voordelen. Werken met een geprogrammeerde combisteamer is tijds- en arbeidsbesparend, zodat je de aandacht kan verleggen naar andere veel nuttigere aspecten in het proces van het bereiden van de maaltijden.

Bovendien kan je door gebruik te maken van deze technologie steeds opnieuw dezelfde resultaten bekomen. Dit zorgt ervoor dat je de klanten telkens dezelfde gerechten kunt aanbieden. Ook handig voor wie bijvoorbeeld een keten van restaurants heeft met overal hetzelfde menu. Uiteraard kan je aan bepaalde vaste bereidingen naar keuze ook elementen toevoegen om zo voor de nodige afwisseling te zorgen.

 

Perfecte garing

Eens je voor jezelf een gerecht op punt gesteld hebt en alle parameters bij de bereiding hebt ingegeven, is het letterlijk kinderspel om met een combisteamer te koken. Je hoeft je personeel ook geen langdurige opleiding te geven, één simpele druk op de toets volstaat. Dit kan zelfs vanop afstand via je smartphone of tablet.

Resutaat zijn steeds perfect gegaarde bereidingen precies zoals jij ze wenst te serveren.

Toch hoeft koken met de combisteamer niet voor eenheidsworst te zorgen. Zo kan je de bereidingen nog steeds elke keer weer anders afwerken en serveren, er is dus uiteraard nog steeds altijd de mogelijkheid om iets extra toe te voegen. 

Reiniging en energieverbruik

Voor de leek kan het misschien zo lijken dat een toestel met dergelijke capaciteiten sloten energie vreet,  maar niets is minder waar. Zo heeft een combitoestel een laag verbruik aan water en energie (tot 80% minder dan een klassieke oven). Bovendien gebeurt de reiniging van het toestel automatisch en werd hier ook extra aandacht besteed aan energiezuinigheid. 

Gezond

Koken met een combisteamer is bovendien een gezonde manier om voeding te bereiden.  Stomen is een techniek om de ingrediënten te garen die ervoor zorgt dat de essentiële vitamines toch behouden blijven.

Met een combisteamer kan je werken zonder zouten en vetstoffen toe te voegen en toch een smaakvolle maaltijd aanbieden.

Snelle topprestaties

Het verhaal van de combisteamer lijkt wel een sprookje. Het toestel is niet alleen veelzijdig, gebruiksvriendelijk en gezond, maar ook nog eens supersnel. Dit laat de horeca toe om in te spelen op een belangrijke trend in de foodsector, namelijk het groeiend ‘ongeduld’ van de klant. De hedendaagse consument wil liefst hier en nu, zo snel mogelijk, bediend worden en is niet meer bereid te wachten.

Met de klassieke oven en zelfs de microgolfoven kan je onvoldoende op deze trend inspelen, maar de turbo combisteamers zijn hiervoor ideaal. Ze combineren de voordelen van drie verschillende technologieën, namelijk de klassieke boven- en onderwarmte van een oven en de warmeluchtechnologie met de microgolfoventechnologie. Vaak gaat het om minder grote ovens, die daardoor het bijkomende voordeel hebben dat ze sneller kleinere porties of schotels kunnen bereiden en opwarmen. Bijkomende voordeel is dat ze ook minder plaats in de keuken innemen zodat je ze op een soepele manier kunt gebruiken, ook in combinatie met je al aanwezige ovens en apparaten.