Pierre Baron Romeyer (ook gespeld als Romeijer) is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij drukte een onmiskenbare stempel op de Belgische horeca. Hij werd in 1930 in Etterbeek geboren in een gezin dat uit de Gaume afkomstig was. Hij was net nog geen 15 jaar, of Pierre ging in de leer bij George Michel in L’Auberge d’Alsace in Tervuren. Hij begon er met het sorteren van de steenkool voor het fornuis. Later ging Pierre koken in het Huis Savoy in Brussel, en daarna in de kombuis van een mijnenveger van de Belgische zeemacht. Nadien kwam hij terug naar het Brusselse Carlton, waar hij samenwerkte met Julien Vermeersch.
In 1950 kreeg de toen 20-jarige Romeyer de Prijs Albert Couvreur, en met 25 won hij de prestigieuze Prijs Prosper Montagné met zijn ‘poularde du vigneron’. Hij werd chef-kok in de keukens van de Royal Automobile Club en ontmoette er graaf Moens de Ferning, die later regeringscommissaris werd voor Expo 58. Op zijn uitnodiging ging Pierre dan op de Wereldtentoonstelling gedurende 8 maanden koken in de villa Belvédère op het koninklijk domein in Laken, waar hij talloze ambassadeurs, staats- en regeringshoofden en andere grootheden mocht verwelkomen. Hij kon er werken zonder enige budgettaire beperking en serveerde zo’n 75.000 maaltijden van het hoogste gastronomische niveau. In 1959 opende hij zijn eigen restaurant Val Vert in Hoeilaart, en 8 jaar later het befaamde Maison de Bouche in dezelfde gemeente. In 1969 kwam de eerste Michelinster, in 1971 de tweede en in 1983 de derde. Die behield Pierre tot het restaurant in 1994 sloot. Zijn ‘boudin de homard sauce Nantua’ werd een klassieker. Pierre Romeyer ging in 1994, na een carrière van meer dan 50 jaar, met pensioen en in 2002 verleende Albert II hem de titel van Baron. Die werd voor het eerst in de Belgische geschiedenis aan een kok gegeven. In zijn wapenschild staat – hoe kan het ook anders – de koksmuts centraal, en de aandachtige waarnemer zal er ook producten waarmee Pierre graag werkte, in herkennen.
Pierre genoot grote internationale bekendheid. Zo was Paul Bocuse een goede vriend, die hem in 1980 vroeg om lid te worden van de Maîtres Cuisiniers de France. Dit kon echter niet want het lidmaatschap liet geen buitenlanders toe (evenmin vrouwen!). Maar Pierre had een beter idee: in datzelfde jaar richtte met een aantal gelijkgestemden, onder wie Pierre Wynants en Jacques Deluc, een eigen Belgische vereniging op: de Maîtres-Cuisiniers de Belgique – Meesterkoks van België. Ook bij Euro-Toques stond Pierre in 1986 samen met Paul Bocuse aan de wieg. Met beide verenigingen wilde hij het gebruik van de natuurlijke lokale en Europese producten stimuleren.
Hoewel Pierre na een moeilijk levenseinde niet meer onder ons is, geniet hij nu toch van een gastronomische onsterfelijkheid. Zijn naam blijft verder leven in de hotelschool ‘Ecole Hôtelière Provinciale Pierre Romeyer’ (IPES) in Waver, een opleidingsinstituut dat Pierre Baron Romeyer nauw aan het hart lag en reeds een aantal jaar zijn naam draagt. Het is trouwens in deze school dat Euro-Toques België sinds 2004 de wedstrijd voor hotelscholen ‘Trophée Baron Pierre Romeyer’ organiseert.
Namens het hele team van Horeca Magazine bieden we mevrouw Romeyer en de hele familie onze oprechte deelneming aan.
Op 30 juli zal er een herdenking plaatsvinden op het stadhuis in Brussel.