Toen de Wereldbeker voor Patisserie voor het eerst werd ingericht in 1989 in Parijs, was het Frankrijk die met de eer ging lopen. In 1995 wint België de gouden medaille en in 2001 staat Amerika aan de top. Voor de editie van 2017 behaalt Frankrijk voor de tweede maal deze glorieuze titel.

Een wedstrijd kenmerkend voor onze tijd

Van bij de start lagen de waarden vast: inzet, solidariteit, respect, nauwkeurigheid, precisie, strengheid, uitmuntendheid. Na 27 jaar is dat niet veranderd. Maar de inhoud van de wedstrijd evolueerde met de tijd en anticipeert meer dan ooit op de trend in de sector en houdt rekening met de modernste technieken, de heersende smaaktendensen, de onderlinge uitwisselingen, de globalisatie, de heersende lokale invloeden. Meer dan vroeger is een patissier een createur, een stylist of schilder, een beeldhouwer of houtbewerker die zijn kunst uitbeeldt. De wereldbeker voegt er een belangrijke dimensie aan toe: de waarde van de mens en de solidariteit tussen de mensen. De Wereldbeker voor de Patisserie bekroont om de twee jaar artiesten, vakmensen, scheppers maar ook mensen die leven voor hun passie en kunst.

Dit jaar zaten 22 landen in de wedstrijd na 50 nationale selectierondes, werkten gedurende 2 dagen aan de voorbereidingen en streden gedurende 10 uur voor hun plaats in deze wedstrijd. De wedstrijdzaal nam 8.000 m2 in beslag en bood plaats aan 2.500 mensen. De jury bestaande uit 22 nationale chef-patissiers ging over 69 testsessies alvorens de volgorde van de deelnemers kon bepaald worden.

De inzet is hoog, de prijzen doen er niet voor onder: de gouden medaille wordt beloond met € 21.000, de zilveren medaille krijgt € 12.000 en de bronzen medaille staat voor € 6.000. Naast deze medailles waren er eveneens speciale waarderingen voor ijssculpturen, chocolade realisaties, suikerverwerkingen en een ‘team spirit’-prijs. Er gingen eveneens prijzen naar de ‘Best Promotion’, ‘Best Innovation’, ‘Press Price’ en ‘Best Promotion Poster’.

De Gouden Medaille gaat in 2017 naar Frankrijk met zijn team bestaande uit Etienne Leroy, Bastien Girard en Jean-Thomas Schneider. Dit team behaalde 10.802 punten. De zilveren medaille gaat naar Japan met het team bestaande uit Takahira Komai, Yoshiaki Uezaki en Takao Yamamoto. De nek-aan-nekrace tussen die twee landen was spannend, want Japan behaalde 10.402 punten. De bronzen medaille gaat naar Zwitserland met zijn team bestaande uit Cédric Pilloud, Jorge Cardoso en Jean-Baptiste Jolliet. Dit team was goed voor 9.758 punten. En de nek-aan-nekrace gaat door want de Verenigde Staten eindigen op 9.610 punten en ons Belgisch team haalt 9.577 punten. De 3 patissiers die ons land verdedigden waren Nicolas Arnaud, David Redon en Frédérick Dever. Ons team werkte door tot 4 uur ’s morgens tijdens hun eerste oefenronde.

part1.22E16F5D.6EA479D9@alphamarketing.be

Bocuse d’Or

Om de twee jaar organiseert men in het centrum van Sirha de finale van de prestigieuze Bocuse d’Or-wedstrijd. Na meerdere maanden voorbereidend werk zullen de vierentwintig meest veelbelovende chefs ter wereld twee intense wedstrijddagen beleven waarbij ze het beste van zichzelf zullen geven om de mooiste prijs in de wereld van de gastronomie in de wacht te slepen…

De kandidaten moesten zich op voorhand al kwalificeren via continentale selecties (Bocuse d’Or Europa, Bocuse d’Or Pacifisch Azië en Bocuse d’Or Latijns-Amerika), individuele proeven of via ‘Wild Cards’. Tijdens deze eindproef kan de wereld kennismaken met de grootste culinaire talenten van over de hele wereld.

Deze wedstrijd, die in 1987 door Paul Bocuse werd gecreëerd om het talent en de uitstekende vaardigheden van de chefs te belonen, bestaat dit jaar 30 jaar. Er worden tal van verrassingen verwacht in januari om dit jubileum te vieren! De deelnemers moeten rond 2 thema’s werken: een thema op een schotel en een thema op een bord.

Thema op schotel

5 uur en 35 minuten en geen seconde langer: dat is de tijd die de deelnemers krijgen om met een opgelegd ingrediënt te werken. Dat kan vlees van de beste afkomst zijn of superverse vis. Het gerecht dat met dit product werd bereid, moet ‘à la française’ worden geserveerd.
In 2017 heeft de Bocuse d’Or een heuse verrassing in petto voor de liefhebbers maar vooral voor de deelnemers. Voor het gerecht op schotel pakt de Bocuse d’Or dit jaar trots uit met zijn herkomst uit Lyon en dus ook Frankrijk. Ter ere van het 30-jarig bestaan moeten de kandidaten een ‘Poulet de Bresse aux crustacés’ bereiden op basis van hun interpretatie van het beroemde gerecht uit Lyon, ‘Poulet aux écrevisses’.

Een uniek thema op bord

In zijn gepassioneerde en geboeide zoektocht naar een keuken die is afgestemd op zijn tijd besliste de Bocuse d’Or, ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan, om de groenten wat meer te belichten. Voor hun thema op het bord moeten de kandidaten van de finale van 2017 een 100% plantaardige creatie bedenken die uitsluitend bestaat uit fruit, groente, granen, zaden of peulvruchten. Wat is de meerwaarde van plantaardige ingrediënten? Kunnen zij ook centraal staan in het bord? Jarenlang werden ze beschouwd als een eenvoudige garnituur, een bijgerecht naast het hoofdproduct. Ze moeten voortaan als gerecht op zich behandeld worden, net zoals vlees of vis.

De Bocuse d’Or is een echt laboratorium voor de wereldkeuken en wil ook een bijdrage leveren aan dit debat. De 24 finalisten staat dan ook een unieke ervaring te wachten. Als aanvulling op het thema op schotel, de kip met schaaldieren, krijgen de kandidaten een maand de tijd om een 100% plantaardig bordje samen te stellen op basis van een lijst met producten aangeboden door Metro en eventueel nog 2 producten uit hun eigen land. Zo wordt Metro ‘officiële leverancier van het vegetarisch gerecht’.

De winnaars van deze prestigieuze wedstrijd zijn de Verenigde Staten met als team Mathew Peters en Harisson Turone (commis), Noorwegen met Christopher William Davidsen en Havard Werkland (commis) en IJsland met Viktor Andresson en Hinrik Larusson (commis). De Scandinavische landen vallen op door de kwaliteit en hun innovatieve manier van koken. België behaalde een zilveren medaille in 1997 en een bronzen medaille in 1999. Onze culinaire talenten houden zich ergens schuil.

 27341507626_b9d6c7282f_z 27099559550_f671708f63_z 27099562880_13c9a6508e_z 26768667563_4a32d97b77_z 27099561820_7b96bb9293_z