Er zijn weinig horecazaken die nog nooit met diefstal zijn geconfronteerd: klanten die bestek meegraaien, personeel dat niet uit de kassa kan blijven of inbrekers die het ’s nachts op die kassa hebben gemunt. Erg natuurlijk, maar niet te vergelijken met een gewapende overval, waarbij je naast het financiële verlies ook te kampen krijgt met mogelijke lichamelijke verwondingen en psychologische problemen achteraf.

Horecazaken, en restaurants in het bijzonder, zijn de laatste tijd steeds vaker het doelwit van gangsters. Banken, postkantoren en juweliers zijn zo stevig beveiligd dat de kans op succes vrijwel nihil is geworden. In vergelijking zijn restaurants een relatief eenvoudige kluif: ze zijn zeer toegankelijk en mensen met slechte bedoelingen kunnen gemakkelijk op voorhand komen verkennen. Bovendien heeft een restaurant nog enkele andere voordelen voor overvallers: eetgelegenheden zijn ook ’s avonds open en overvallers werken nu eenmaal graag wanneer het donker is. Ligt je zaak ook nog eens langs een grote weg of in de buurt van een snelweg, moet je extra op je hoede zijn.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken geeft via de Algemene Directie Veiligheid en Preventie informatie aan zowel burgers als ondernemers over preventie van criminaliteit. Op hun website besteden ze zelfs bijzondere aandacht aan veiligheid in restaurants.

Waarmee moet je rekening houden? In de eerste plaats kan je best zo discreet mogelijk met je personeel omgaan. Hou gegevens over omzet, cijfercombinaties van de kluis enzovoort maar beter voor jezelf. Wees op je hoede net voor sluitingstijd. Wanneer je laatste klanten het digestief drinken, kan je beter de voordeur sluiten. Wanneer die klanten hebben afgerekend, begeleid je ze naar de deur en sluit deze opnieuw achter hen. Alle deuren in het slot is bovendien ook een gouden regel wanneer je samen met het personeel nog een glas drinkt na een drukke service of tijdens het poetsen van de zaak. Zorg dat in je kassa enkel voldoende wisselgeld ligt, meer niet. Heb je al gehoord van een afroomkluis? Dit is een soort brievenbus onder de kassa waarin je op regelmatige tijdstippen grote sommen geld kan steken. Deze kluizen zijn meestal uitgerust met een tijdslot zodat onmiddellijk openen onmogelijk is. Overvallers hebben meestal haast en niet het geduld om hierop te wachten. Heb je zo een kluis? Vermeld dit zeker door middel van een pictogram of een kleine affiche aan de voordeur of de kassa zodat de overvallers weten dat je hen niet bedot. Sommige restaurants zijn uitgerust met een stil alarm: één druk op de knop of het ingeven van een bepaalde code op de kassa en een alarmcentrale weet meteen dat er wat loos is en kan de politie verwittigen. Breng zeker je personeel op de hoogte van dit alarm, leg ze uit hoe ze er mee moeten omgaan en wanneer ze het mogen gebruiken. Wanneer je het alarm activeert, mogen de overvallers het zeker niet merken. Het zou hen alleen maar zenuwachtig maken met alle mogelijke gevolgen van dien.

 

 

Licht en camera’s

 

Wat je absoluut moet vermijden, zijn dagelijks weerkerende rituelen die met geld te maken hebben: ga nooit op hetzelfde moment met je zakken vol geld naar de bank. Neem je na afsluiten je geld mee naar huis, vraag dan altijd aan minstens één van je medewerkers dat hij op je wacht tot de zaak is afgesloten en dat hij meegaat tot aan je auto. Is je parking eerder duister, investeer dan in een degelijke verlichting, indien mogelijk voorzien van een bewegingssensor. Als je plant camera’s te plaatsen, doe dit dan op strategische plaatsen: aan de voordeur waar iedereen moet passeren en aan de oprit van de parking, zo heb je eventueel de nummerplaat van de overvallers.

Bespreek ook altijd op voorhand met je personeel hoe ze moeten reageren wanneer er plots onverwacht bezoek voor hen staat. Vraag hen alert te zijn voor gasten die zich vreemd gedragen. Zeg hen dat ze vooral moeten doen wat hen gevraagd wordt en geen risicovolle acties mogen ondernemen. Stel eventueel een veiligheidsplan op met telefoonnummers en handelingen die moeten uitgevoerd worden na de overval.

Wat als je toch onverwacht oog in oog komt te staan met de loop van een pistool, een knuppel of een mes? Ga er altijd van uit dat je eigen veiligheid, dat van je medewerkers en van je klanten veel meer waard is dan geld. Hoe moeilijk het ook is, probeer je kalmte te bewaren en luister naar de bevelen van de gangsters. Doe wat ze vragen en probeer ze tegelijkertijd te observeren: met hoeveel zijn ze, maak een schatting van de grootte en de leeftijd, wat is hun huidskleur en kleur van ogen, zijn er opvallende lichamelijk kenmerken, welke taal spreken ze of herken ik een dialect en welke kleding dragen ze? Welke wapens hebben ze bij zich en in welk type wagen verplaatsen ze zich? Ideaal is natuurlijk wanneer je de nummerplaat kan noteren. Probeer te zien in welke richting ze vluchten.

Wat u zeker niet moet doen, is het recht in eigen handen nemen. Om te beginnen zijn gangsters voorbereid, u niet. Ten tweede kan u desgevallend zelf vervolgd worden voor slagen en verwondingen aan de gangsters in kwestie! Het begrip ‘zelfverdediging’ is in België héél beperkt.

WB