Vorige week vond bij het zuivelbedrijf Inex in Bavegem de finale van de wedstrijd ‘Beste vol-au-vent van België’ plaats. Kenny Bernaerts van restaurant De Vijfhoek in Sint-Katelijne-Waver kaapte de hoofdprijs weg.

Het was de eerste keer dat het Oost-Vlaamse familiale zuivelbedrijf, opgericht in 1898, de wedstrijd organiseerde. Daisy Pycke, eigenares van Inex, toonde zich tevreden met het aantal inzendingen en met de kwaliteit van de finalisten.
De jury stond onder leiding van sterrenchef Christophe Hardiquest, chef van restaurant Menssa (*) en eerder van Bon-bon (**). Hardiquest is een grote fan van vol-au-vent. Eind november opent hij zijn nieuwe zaak Le petit Bon-bon, waar hij vol-au-vent op vier manieren zal serveren: met scheermessen, met zwezeriken, met kreeft en klassiek met balletjes.

Verder maakten ook Lode De Roover (Fleur de Lin*) en Koen Strubbe (Ter Groene) deel uit van de jury. Die jury riep dus Kenny Bernaerts uit tot winnaar. Ze waren onder de indruk van zijn verfijnde creatie met Mechelse koekoek, kalfszwezerik en seizoensproducten zoals eekhoorntjesbrood. Bernaerts runt samen met zijn ouders het populaire restaurant/eetcafé De Vijfhoek en doorliep eerder een parcours van achttien jaar in de hoge gastronomie. Kenny was onder andere acht jaar de rechterhand van Yves Mattagne in Sea Grill.

Vegetarische vol-au-vent

Naast de winnende vol-au-vent van Kenny Bernaerts kregen de juryleden ook van de andere kandidaten verrassende versies voorgeschoteld. Mathieu Wynsberghe van Bistro MaReine (Deinze) presenteerde een vegetarische vol-au-vent, terwijl Stijn Rotthier van Fortuin (Kontich) zijn gerecht een extra dimensie gaf met truffel. De Waalse chef Cédric Collin (La Vieille Ferme) wist eveneens de aandacht van de jury te trekken met een verfijnde versie van de Belgische klassieker.

De gerechten werden beoordeeld op basis van vijf criteria:

  • Smaak (/20)
  • Textuur/structuur (/10)
  • Techniek (correctheid van de toegepaste technieken) (/10)
  • Originaliteit en totale indruk (/10)
  • Verwerking van de Inex room (/10)

Winnaar Kenny Bernaerts mocht een shoptegoed van 1000 euro aan Inex-producten en een Thermomix in ontvangst nemen. De overige finalisten gingen naar huis met een shoptegoed van 250 euro aan Inex-producten.

www.inex.be

(RDV – foto’s: © SKcaptured)