Recentelijk organiseerde de gastronomische Club Prosper Montagné een exclusieve ontdekkingsdag rond de veelzijdigheid van Lindemans lambiekbieren, gecombineerd met verfijnde culinaire gerechten, en dit in de nieuw geopende ‘Lindemans Satellite Brewery’ in Ruisbroek, een architectonisch en duurzaam hoogstandje dat zowel van buiten als van binnen een bezoek waard is. De 140 genodigden kregen de kans om de mogelijkheden van lambiekbieren te verkennen, zoals het blenden tot Lindemix biercocktails en het verwerken van de bieren in gerechten, desserts en delicatessen zoals vleeswaren en kazen.
Het programma bestond uit rondleidingen door de brouwerij, begeleid door een gids, en drie masterclasses gegeven door gerenommeerde chefs, allemaal winnaars van de titel “Eerste Kok van België”. Lode De Roover (Eerste Kok van België 2011, restaurant Fleur de Lin) liet zich inspireren door de botanische lambiekbieren SpontanBasil, GingerGueuze en BlossomGueuze. Sander Van de Walle (Eerste Kok van België 2019, restaurant Caillou) creëerde gerechten met Lindemans Oude Kriek Cuvée René en Lindemans Kriek. De derde chef, Cedric Van der Elst (Eerste Kok van België 2024, restaurant Sir Kwinten), ging aan de slag met de Lindemans fruitbieren Framboise, Cassis, Appel en Pecheresse. Daarnaast konden de gasten ook proeven van de nieuwste bieren, zoals Tarot d’Or, Tarot Noir en Goyck.
Mixoloog Jef Berben, de vertegenwoordiger van het jonge concept Lindemix, verzorgde een sessie over biercocktails. Hij toonde aan hoe de authentieke lambiekbieren perfect geschikt zijn voor verfrissende biercocktails met een laag alcoholgehalte. In samenwerking met de brouwerij bracht hij ook een speciaal boekje uit met acht recepten, waaronder Mojito Kriek (de populairste), Framboise Delish, Apple Amaretto, Pecheresse Julep, Cassis Cooler, en Smokey Faro. Het boekje bevat daarnaast ook recepten voor de Classic G&T (de brouwerij produceert ook eigen gins) en Shimmer & Wonder, op basis van Lindemans Premium Gin Red.
Het evenement werd afgesloten met een Local Foodmarket, waar bezoekers talrijke lokale producten uit het Pajottenland konden ontdekken, zoals het Cathem varken, producten van kinderboerderij Het Neerhof in Dilbeek, en boerderij De Pluk Plek in Ternat.
Voor liefhebbers van lambiekbieren en culinaire hoogstandjes is het boek “Lampas, Lambiekbieren & Tapas” een aanrader. Vijf topchefs, waaronder enkele laureaten van de jaarlijkse Prosper Montagné-wedstrijd, presenteren hierin elk drie gerechten die bereid zijn met of afgestemd op de lambiekbieren van Brouwerij Lindemans. Het boek biedt zowel eenvoudige als gastronomische recepten en een introductie in de immer begeesterende wereld van lambiekbieren, die typisch zijn voor het Pajottenland en de Zennevallei nabij Brussel.
Voor meer informatie over de Lindemix cocktails en Lampas recepten, surf naar www.lindemans.be/nl/gastronomy, voor meer informatie over Brouwerij Lindemans, bezoek www.lindemans.be.
Sander Van de Walle, chef van restaurant Caillou in Knokke-Heist en één van de “Eerste Koks” die tijdens het event gerechtjes pairde met Lindemans bieren, en Robert Van Landeghem, voorzitter van de Club Prosper Montagné
(dv)