Emanuele Indorato is chef en eigenaar van een elegant eigentijds restaurant, Mona Lisa in Yvoir, tussen Namen en Dinant. Een restaurant met een persoonlijke keuken geïnspireerd door het geboorteland Sicilië van de chef, die vandaag meer dan eender welk ander restaurant in de Naamse regio de wind in de zeilen heeft.
Emanuele Indorato is afkomstig uit Sicilië, waar hij eenendertig jaar geleden is geboren, en is zoon en kleinzoon van landbouwers. Zijn passie voor koken heeft hij, vanaf toen hij drie turven groot was, meegekregen van zijn Nonna en zijn grootvader. Eerstgenoemde was meester in het bereiden van de smakelijke vruchten en groenten van het land van de familie, en laatstgenoemde, de mentor van de jongen, kweekte ze met passie. Zijn vader gaf zijn waarden door aan hem via een strenge opvoeding die de nu volwassen jongen vandaag op juiste waarde schat. En zijn moeder, zoals alle moeders, koesterde een grenzeloze genegenheid voor hem, die vandaag nog de kok ontroert, die enkele maanden geleden lid is geworden van de Belgische JRE (Jeunes Restaurateurs), houder is van een Michelin Bib Gourmand en opgenomen is in de Gault&Millau 2024.
Een passie geïmporteerd uit Sicilië
‘Als kind ging ik met mijn opa de velden in, hij leerde me goede producten te waarderen. Daarna hielp ik mijn oma met het bereiden ervan. Toen ik 10-11 jaar oud was, hield ik al van koken’, vertelt Emanuele. ‘Maar bijna alle Italianen houden van eten en koken! Voor mij is het altijd een passie geweest die mijn beroep is geworden. Toen ik 14 was, ging ik naar de hotelschool en begon tegelijkertijd in een groot hotel te werken. Ik deed daar alles, van afwassen en schoonmaken tot het helpen van de chef. Toen ik 16 was, werkte ik twee seizoenen in een viersterrenhotel waar veel banketten werden georganiseerd. Tot 96 bruiloften in drie maanden met 300 tot 550 mensen! Daar gebeurde het dat ik 2000 gamba’s moest schoonmaken in één dag! Dat vormt je karakter, maar mijn verlangen om chef te worden is nooit afgenomen. En ik heb er altijd van gedroomd om in de grote gidsen te komen. Als ik mezelf een doel stel, moet ik dat bereiken. Vandaag gaat alles goed voor ons en ik hoop dat het zo zal blijven, ook al heb ik er in het begin veel stress door gehad! Gelukkig heb ik mijn vrouw Rosa, die sinds het begin van het restaurant aan mijn zijde staat. Ze is naar België gekomen een paar maanden na mijn komst in 2012-2013 en zes jaar geleden hebben we een dochtertje gekregen. De steun van mijn familie, die nog steeds in Sicilië woont, is ook belangrijk voor ons’.
Doelen in zicht en een gepersonaliseerde traditionele keuken
De Mona Lisa werd geopend in 2013 en biedt vandaag een zeer verfijnde, creatieve keuken. De klassieke Italiaanse bereidingen met pizzaoven van het begin zijn verdwenen. Het restaurant en de creativiteit van Emanuele zorgen nu voor een echte vernieuwing van deze mediterrane keuken, met veel bezieling en een mooie persoonlijkheid.
En op de vraag waar deze bijna-signatuurkeuken uit bestaat, antwoordt Emanuele: ‘Er zijn enkele zaken waar je niet omheen kunt. Ik sta voor alles op de hoge kwaliteit van de producten, of ze nu uit Sicilië komen of van hier, zolang ze maar uitstekend zijn. Het is al even belangrijk om ze goed te kennen en ze dan met originaliteit te verwerken. Ik denk dat mijn keuken vernieuwend en traditioneel is, gebaseerd op de grote Italiaanse klassiekers die ik op mijn eigen manier herinterpreteer. Beetje bij beetje, en heel voorzichtig, voeg ik er enkele Japanse accenten aan toe, zoals een dashibouillon of kleine Aziatische paddenstoelen. Maar opgelet, sommige van de grote Italiaanse klassiekers kunnen niet worden ontaard en moeten traditioneel blijven. Hygiëne is ook erg belangrijk, net als gezelligheid. We ontvangen onze klanten alsof ze familie zijn. Dat is een mentaliteit die ik heb, zoals veel Italianen, de familie is belangrijk en de klanten ook. En ik ben vastbesloten om dat zo te houden, zelfs als de erkenningen en prijzen zowat allemaal tegelijkertijd komen!’
Restaurant Mona Lisa
Rue Colonel Tachet-des-Combes 19
5530 Yvoir – T. 082 71 30 19
www.restaurantmonalisa.be
[ Joëlle Rochette — foto’s: © Jan Bellen ]