In 2023 cultiveren we P.E.C.H.E.!

Sommigen zullen het veerkracht noemen, anderen solidariteit. Anderen zullen actiever dan ooit zijn met hun hoofd vol projecten en nog anderen zullen hun buur de hand reiken. En als ieder van ons ‘P.E.C.H.E’ heeft, wordt 2023 zeker een goed jaar voor solidariteit!

In 2023, tussen de gezondheids- en de energiecrisis, zal het nog steeds erg moeilijk zijn om onze motivatie voor onze respectieve voedingsberoepen te behouden. We zullen onze motivatie en passie moeten behouden, maar bovenal zullen we P.E.C.H.E. moeten hebben. 

Pêche. De Franse naam van een prachtige vrucht, de perzik, waarvan elke letter een eigenschap zou kunnen oproepen van degenen die P.E.C.H.E. hebben. Het is dus aan ons om onze PASSIE (P) voor het vak, onze EMPATHIE (E) voor anderen, onze CULTUUR (C) van alles wat we weten over duurzaam voedsel, lokale producten, landbouw en lokale ambachten te blijven cultiveren. Het is dus aan ieder van ons om, naar het voorbeeld van de vele (al dan niet grote) chefs, ambachtslieden en producenten die zich inzetten voor ‘solidariteit’, onze verplichtingen na te komen met nederigheid of HUMILITEIT (H). Alles wat onze sector van vandaag en vooral van morgen doet werken, kan alleen werken als we het allemaal samen doen … als één ENSEMBLE (E)!

Allemaal redenen om ons te buigen over de echte fenomenen van delen zoals ‘solidariteitsrestaurants’ of de oprichting van echte investeringsfondsen die niet uitgaan van de publieke sector maar van de privé- of daarmee gelijkgestelde sector. En als het enthousiasme voor, of zelfs de behoefte aan, ‘too good to go’, ‘zero waste’, tafels om te delen, duurzame afhaalmaaltijden, leveringen op ecologische wijze en sociale restaurants steeds groter wordt, dan is dat alleen maar om onze zin voor economie en empathie ten opzichte van anderen en ons milieu aan te scherpen.

De ‘Restos du Cœur’, een voorloper voor zijn tijd

In 1985 richtte de Franse komiek Coluche de grootste solidariteitsbeweging in de horeca op, de Restos du Cœur. Armoede en de moeilijkheid om aan fatsoenlijk voedsel te komen stonden voor velen al op de agenda. Nu de Restos du Coeur binnenkort zijn 4e decennium bereikt en 10 miljoen geserveerde maaltijden optekent in 2020-2021, ontwikkelt zich steeds meer een nieuwe ­generatie van dit soort restaurants. Aan het hoofd ervan staan geëngageerde burgers, chefs van hier en elders en solidaire producenten of zelfs bekende groothandelaars die bereid zijn hun overschotten te delen. 

Solidariteit in de Horeca

Het is onmogelijk om de fantastische bewegingen van onderlinge hulp die met de gezondheidscrisis zijn ontstaan, niet te vermelden. En ze blijven vandaag voortbestaan. In alle hoeken van het land leverden sommigen maaltijden aan ziekenhuispersoneel, kookten anderen voor armen en namen nog anderen migranten op in hun team, vaak chefs die hun land in oorlog waren ontvlucht. En veel producenten schonken hun onverkochte producten. Er zijn zoveel voorbeelden dat het onmogelijk is ze hier allemaal te noemen. In plaats daarvan willen we hen allemaal nogmaals bedanken… uit de grond van ons hart! 

De solidaire beleggingen van ‘Funds For Good’

Op het gebied van economische solidariteit is er een initiatief dat in 2011 in het leven is geroepen en waar meer dan duizend ondernemers en starters in België nu blij mee zijn. Funds For Good is een duurzaam en ethisch beleggingsfonds dat dient om de ondernemerssector te stimuleren. Werklozen of omgeschoolden, energieke ondernemers zonder financiële middelen maar vol goede ideeën, hebben gewoon een beetje hulp nodig om te beginnen. Na bestudering van elk project kent Funds For Good een ‘erelening’ (zonder rente) toe om het project van de ondernemer op te starten. Tegelijkertijd krijgt de ondernemer waardevol advies van professionele deskundigen uit de sector. Meer recentelijk heeft Funds For Good verschillende initiatieven aan zijn activiteiten toegevoegd, waaronder Good Food Fun, dat helpt bij de financiering van de sector van duurzame voeding. Tijdens de crisis zette Funds For Good Impact zijn ‘Double For Good’-actie op om restauranthouders buiten de openingsuren te betalen om maaltijden te bereiden die het team en de klanten van Funds For Good uitdeelden aan daklozen. Tot nu toe zijn er meer dan 1500 maaltijden uitgedeeld.

In een interview over zijn succesvolle solidariteitsonderneming vertelde Patrick Somerhausen, CEO van Funds For Good en zelf ondernemer en vrijwilliger in de NGO-sector, over het plezier om dit soort hulp te delen met ‘deze gepassioneerde mensen met boeiende projecten’. Mensen die alleen een economisch ruggensteuntje of professioneel advies nodig hebben om te beginnen. Wij hebben veel respect voor hen en vinden hen zo wilskrachtig, zo vol ideeën en zo moedig!’ 

Contact en meer informatie: fundsforgood.eu

Enkele inspirerende projecten ondersteund door ‘Funds For Good’

Hearth Project by Elliott in Brussel
Duurzaam gastronomisch restaurant ‘Entropy’, zero waste, solidaire maaltijden.
www.hearthproject.com

‘BABYL’ – Stadsboerderij in Charleroi 
Hydrocultuur van microscheuten op braakland. Leveringen aan restaurants in de regio.
www.babyl.be

Eethuis Karoot in Gent
Duurzame solidaire maaltijden voor kansarmen van het type ‘Resto du cœur’. s Avonds is de prijs voor de dagschotel naar keuze op basis van je middelen.
www.karoot.gent

Freddy met Curry in Brussel
Traiteur en lokale kantine zonder afval – Lunch geleverd aan bedrijven per fiets.
www.freddymetcurry.be

WonderBao in Brussel (Matongé)
Duurzame en ethische plantaardige keuken voor bao’s gemaakt door de voormalige chef van Dolma. Take away.
www.wonderbao.be (website in ontwikkeling) – op Facebook

Le Pharang in Watermaal-Bosvoorde
Buurttake-away – wekelijks menu en delen van culinaire culturen.
www.lepharang.be

[ Joëlle Rochette ]