In de buitenlucht een drankje nuttigen of een hapje eten, de klanten zijn er dol op. Helaas zijn de temperaturen in ons land daar niet altijd naar. Geen nood: de nieuwe generatie overkappingen en veranda’s laten uitbaters toe om bijna het hele jaar door ook ‘al fresco’ te werken.

Het hele buitengebeuren in de horeca is op vandaag érg belangrijk, zoveel is duidelijk. Toch is dat nog niet altijd het geval. Destijds bestond een terras enkel uit een paar stoelen en tafels en simpele parasols en zette men dit alleen uit in de volle zomer. 

Er zijn verschillende oorzaken voor het toegenomen belang van ‘outdoor’ in onze sector. De klanten gaan vaker en verder op citytrip en nestelen zich in de Zuid-Europese (hoofd)steden in de herfst of winter met een glaasje en een hapje op een terrasje in de zon. Wie buiten zit, kan gezellig ‘mensen kijken’ en neemt de sfeer van de stad en de omgeving op. Ook eens terug thuis wil de kosmopolitische klant dit kunnen ervaren. 

Uiteraard heeft ook het rookverbod een rol gespeeld. Wie buiten een sigaretje gaat roken, wil liever niet in de regen of de volle wind staan. En we kunnen natuurlijk niet om corona heen. Wie een ruim en comfortabel terras had kon de verloren ruimte – door de verplichting op afstand houden tussen de tafels – enigszins compenseren. 

Bij de (tweede) heropening van de horeca mochten klanten aanvankelijk enkel op het terras plaats nemen, wie toen geen terras had bleef noodgedwongen dicht!

Hout, metaal, kunststof, wicker…

Het terras dat bij de uitbating wordt ingeplant is natuurlijk heel erg afhankelijk van de aard en de locatie van de zaak. Wie een terras op eigen domein kan plaatsen is vrijer dan wie zijn terras (noodgedwongen) op openbaar domein plaatst. Nogal wat steden leggen bepaalde regels op, zeker als ze een historisch karakter hebben. Dit kan gaan van de te gebruiken materialen tot zelfs de kleur van het meubilair. Op de mooie pleinen wil men immers een kakofonie voorkomen, ergens wel te begrijpen. Ook zijn er nog steeds steden waar het terras gedurende de herfst- en wintermaanden moet afgebroken en opgeborgen worden. 

Het terrasgebeuren onderging in de loop der jaren een hele evolutie. Het materiaal werd kwalitatiever, aantrekkelijker, handzamer, functioneler en gevarieerder.

Een eerste keuze die je moet maken bij het aanschaffen van terrasmeubilair is het materiaal. Hier zijn heel wat mogelijkheden. Je wil dat het aantrekkelijk oogt, maar ook dat het gebruiksvriendelijk en betaalbaar is. Belangrijk is bovendien dat je stoelen vlot stapelbaar zijn en dat het meubilair niet al te zwaar weegt. Zeker als je het elke avond moet binnen halen.

Hout is gezellig, maar heeft ook wel een kostprijs en vergt enig onderhoud. Kies zeker voor hout dat tegen de elementen bestand is. Teak gaat bijvoorbeeld erg lang mee en verkleurt mooi. 

In zomerbars zul je vaak (zelfgemaakte) banken en tafels gemaakt van pallethout zien. Dit ziet er sympathiek en nonchalant uit en is prijsvriendelijk, maar een lange houdbaarheid heeft dit materiaal niet.

Metaal (bijvoorbeeld smeedijzer) oogt heel stijlvol. Hierbij zul je wel moeten voorzien in kussentjes om in de stoelen te leggen. Rotan (riet) zien we niet zo vaak meer, maar heeft zeker ook zijn fans. Het is licht en oogt charmant. Wicker is een onderhoudsvriendelijke kunststof variant voor rotan. 

In een aantrekkelijk terras zit enige variatie. Rijen met allemaal dezelfde stoelen en tafels van dezelfde grootte en hoogte lokken niet aan. Groepjes vrienden zitten vaak liever aan een hoge stamtafel. Je kunt ook werken met enkele (houten) zetelbanken met kussens in, om een loungegevoel te creëren. Wil je je terras een wat exclusief karakter geven dan kun je het ook afboorden, bijvoorbeeld met wat buxusplanten.

Zon, wind en regen

De parasols die vandaag op de markt zijn, zijn veelal vervaardigd van kwalitatief stevig materiaal en ogen over het algemeen vrij stijlvol. De parasols worden ook steeds groter, zodat je er minder van nodig hebt om het terras uit de regen of felle zon te houden. Steeds vaker werkt men met een zware mast waaraan verschillende parasols bevestigd zijn. Deze kun je onafhankelijk van elkaar openen of dicht doen. Het voordeel is hier dat je minder ruimte verliest dan wanneer je met aparte parasols – elk met hun eigen mast -werkt. Je kiest ook best voor een vierkante of rechthoekige parasol. Bij ronde parasols heb je tussen de parasols nog steeds grote ruimtes die niet afgedekt zijn.

De meeste parasols zullen gedurende enige tijd de regen tegen houden, maar als het echt hard en aanhoudend regent kan het water toch gaan doorsijpelen. Wil je echt een parasol die ook alle regen tegenhoudt, vraag dan garanties inzake waterdichtheid aan je leverancier. Of een parasol waterdicht is en in welke mate, kun je aflezen aan de ‘waterkolom’. Deze geeft de hoeveelheid water aan die een stof aankan voordat hij gaat doorlekken. De waterdichtheid wordt aangegeven in aantal mm water per vierkante centimeter. Vanaf een waterkolom van 1.000 mm spreken we van een waterdichte parasol. 

Een waterbestendige parasol is belangrijk, maar daarnaast moet een parasol ook de wind kunnen trotseren. De betere merken testen uitvoerig hoeveel wind een parasol aankan. Wie een érg stevige constructie wil, kan kiezen voor een montage met een grondanker dat in het beton gegoten wordt. 

Verwarming en verlichting

Heel wat horecaparasols komen met toebehoren. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde verlichting, geluidsboxen of warmtestralers. Wat warmtestralers betreft is het zo dat voor een klein terras elektrische warmtestralers kunnen volstaan. Voor grotere terrassen kies je beter voor een gasgestookte verwarmer. Deze geven over het algemeen meer warmte af. Gas-infrarood terrasstralers dragen de opgewekte warmte – net zoals de zon – in de vorm van infraroodstraling over. Pas wanneer de straling op het lichaam of een oppervlak komt, wordt deze in voelbare warmte omgezet.

Wie het hele jaar door onafhankelijk van de weersomstandigheden extra gasten wil ontvangen, kan opteren voor een volledige constructie met voor- en zijwanden en een dak. Deze veranda’s of pergola’s worden meestal tegen de zaak aangebouwd en hebben vaak een dak dat (automatisch) inschuifbaar of oprolbaar is. Het kan dicht als het regent en open als de zon schijnt. Er bestaan trouwens ook overkappingen met lamellen die automatisch kantelen en zo de perfecte hoeveelheid schaduw en zon genereren.

Via modulaire panelen vooraan en aan de zijkanten bouw je je veranda simpel om van een gesloten constructie tot een (half) open terras.

Laat de zon nu maar schijnen!

[ Ruben De Ville ]