Een recept van Felice Notarnicola

Ingrediënten 

Voor 4 personen

  • 320 g spaghetti
  • 500 g octopus
  • 300 g tomatenpuree
  • 1 teentje look
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 25 g extra vierge olijfolie
  • Warm gezouten water (naar believen)
  • Basilicum (naar believen)

Bereiding

De octopus in koud water leggen, laten koken en 30 minuten nadat het water is beginnen koken eruit halen. 

Voor het klaarmaken van de spaghetti all’assassina, beginnen met in een grote pan de olijfolie te verhitten, vervolgens de look, gedroogde chilipeper en de tomatenpuree toevoegen. Zodra de saus begint te koken, de pasta toevoegen en dan gedurende 25 à 30 minuten laten koken afhankelijk van het soort pasta. Erop letten dat de pasta al dente blijft. Deze techniek is een risottatakookwijze waarbij, indien nodig, tijdens het koken een beetje heet water moet worden toegevoegd. Groentebouillon vermijden om de smaak niet te veranderen. De in stukken gesneden octopus en een scheutje olijfolie toevoegen.

Tip van de chef: de pasta aan het einde van de bereiding nog een beetje verhitten zodat ze een beetje krokant worden.

Dresseren

De pasta in het midden van een diep bord leggen dan, naar believen, een beetje gedroogde peper of een mini chilipeper als versiering en, eventueel, een stuk octopus toevoegen.

Wijntip

“Salbanello”, IGT Venezia, Tenuta Paladin