Op 5 en 6 juli organiseerde de AOP Terrasses du Larzac zijn 21e Circulade, een wandeling van zeven kilometer door de wijngaarden, onderbroken door wijnproeverijen van een vijftigtal producenten. Een gelegenheid om terug te blikken op deze opkomende appellation.
De Causse du Larzac, een hoog kalksteenplateau dat zich uitstrekt tussen Millau en Lodève, eindigt in terrassen op een vijftigtal kilometer ten noordoosten van Montpellier. De benaming, die dus niet op het plateau van Larzac ligt maar op de uitlopers ervan, omvat 32 gemeenten, waarvan Montpeyroux, Aniane, Jonquières en Arboras de bekendste zijn.
Hoewel het altijd een paar graden koeler is dan aan de kust, is het klimaat typisch mediterraan, met regenachtige herfsten en zeer droge, zelfs dorre zomers. Twee winden overheersen: de Tramontane (die de wolken wegjaagt) en de Marin (die ze aantrekt…).
Terrasses du Larzac, dat deel uitmaakt van de AOC Coteaux du Languedoc sinds 1985, werd een benaming van de regionale appellation in 2004 en werd uiteindelijk als een volwaardige AOP erkend door het INAO op 26 juni 2014. De AOP omvat nu 32 gemeenten, met 700 hectare wijngaarden die worden bewerkt door 90 particuliere wijnkelders, plus 3 coöperatieve wijnkelders en 3 wijnhandelaars. De gemiddelde grootte van de wijngaarden is 17 hectare, waarvan de meeste biologisch of biodynamisch worden bewerkt.
Eerst en vooral een collectief
De helft van de leden van de appellation zijn nieuwe wijnbouwers in professionele reconversie en de andere helft zijn nieuwkomers die zich in 2014 bij de appellation hebben aangesloten. Dit jonge en dynamische collectief, voorgezeten door Sébastien Fillon (Clos du Serres), heeft als slogan gekozen: ‘We komen voor de natuur, we blijven voor de mensen’, en dit is geen loze kreet. Je hoeft alleen maar deel te nemen aan een van hun proeverijen om het zelf te ervaren of door de wijngaarden te wandelen om de verschillende terroirs te waarderen: rolkeien, mergel, zandsteen, leisteen… en vooral de rode ‘ruffe’ die vooral rond het meer van Salagou te vinden is, een rots die bestaat uit fijn zandsteen en die ijzeroxide bevat.
Maar deze creativiteit komt vooral tot uiting in de wijnen en hun grote diversiteit. Op dit moment zijn alleen de rode wijnen erkend onder de AOP (de witte zullen binnen ongeveer twee jaar volgen), en, wat uniek is in de Languedoc, het bestek van de AOP legt een assemblage van de drie druivensoorten (waarvan twee van de belangrijkste) op in elke wijn, die bovendien minstens een jaar moet rijpen voordat hij op de markt worden gebracht, maar niet noodzakelijk in vaten.
Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan noir zijn de belangrijkste druivensoorten, met af en toe een toevoeging van Cinsault, Counoise Lledoner-pellut, Marrastel en Terret noir. Deze grote verscheidenheid aan druivensoorten zorgt voor soepele wijnen met fijne tannines, veel frisheid en een mooie structuur, wijnen die gemakkelijk hun weg vinden naar restauranttafels, of het nu voor de lunch is of voor een 5-gangenmenu.
Te volgen domeinen
Als regelmatige bezoeker van deze regio heb ik gemerkt dat de wijnen lichter worden, met een opmerkelijke zuurtegraad (niet negatief bedoeld) die de wijn tot de laatste druppel ondersteunt. De dag na de Circulade kon ik ook 56 rode wijnen van de Terrasses du Larzac blind proeven in gezelschap van Ben Bernheim. Hier is een selectie van acht wijnen die online besteld kunnen worden als ze niet verkrijgbaar zijn in België.
• Mas Cal Demoura, Les Combariolles 2022: een zekere en tijdloze waarde, een van de krachtpatsers van de appellation en een van mijn favoriete wijnen, met noten van framboos, aardbei en garrigue. Een pure, schone, hoogvliegende wijn (94/100)
• Mas de la Séranne, Le Clos des Immortelles 2022: kruidigheid, zoetheid en elegantie voor deze emblematische rode wijn van het domein dat 4 druivensoorten combineert (92/100)
• Clos du Serres, Les Maros 2022: zacht en zijdeachtig, fruitig en smakelijk, evenwichtig en fijn, een wijn gemaakt voor op tafel. Een wijnjaar om in een karaf te doen (91/100)
• Domaine de Joncas, Le Canyon 2022: fris en vlezig. Rood fruit in de neus en in de mond. Topkwaliteit (91/100)
• Clos Maia 2022: de nieuwe generatie TDL’s, rood fruit en frisheid. Een meerderheid van grenache en veel oude, vergeten druivensoorten. Zeer aangenaam (90/100)
• Domaine Magdalena et Virgile Joly, Cuvée Cybèle: frisheid en levendigheid voor deze peperige wijn, rijk aan aroma’s van viooltjes (89/100)
• Domaine Flo Busch, Pointe du jour 2022: Florian Busch en Paola Ponsiche creëerden dit domein in 2018, de belichaming van de opleving van de appellation. Een ongefilterde wijn, sappig en complex, met goede zuren maar tannines die nog moeten rijpen (89/100).
• Mas Origine, Du bout des doigts 2021: een zeer moderne, frisse stijl, een wijn met noten van rood en zwart kleinfruit (cassis) en buxus. Smakelijk. Ook een zeer mooi etiket (88/100)
[ Marc Vanel ]