Robert Van Landeghem, Peter Goossens & David Martin

De in 1952 opgerichte Club Prosper Montagné verenigt de grootste namen uit de culinaire wereld van ons land. Ook dit jaar organiseert de Club de beroemde wedstrijd ‘Eerste kok van België’.

Robert Van Landeghem, voorzitter van de Club: ‘We zijn trots te kunnen aankondigen dat David Martin, chef van het restaurant La Paix**, zelf titelhouder in 1998, dit jaar de ambassadeur van de wedstrijd zal zijn. Peter Goossens, chef-eigenaar van het Hof van Cleve*** en provoost van de koks, stelt de technische jury van de wedstrijd samen’.

David Martin: ‘Tijdens de finale moeten de kandidaten drie gerechten bereiden.  Als voorgerecht komt wijting, garnalen, verse pasta een één groente naar keuze. De verse pasta moet ter plaatse worden gemaakt en kan in al zijn vormen gebruikt worden.  Daarna volgt het hoofdgerecht: een opgevulde kwartel en kalfszwezeriken met 3 garnituren waarvan één verplicht met ui. Ten slotte is er ook nog een dessert bestaande uit plant-based melkchocolade, hazelnoten, zanddeeg en citrusfruit.’

Horeca Magazine: David Martin, welk advies zou u geven aan de kandidaten ?
D.M.
: Allereerst zou ik hen aanraden om het thema goed te lezen om te beantwoorden aan de verwachtingen van de jury. Maar al te vaak zijn er deelnemers die hun kansen verspelen door de vraag niet goed te beantwoorden, ook al doen ze uitstekende dingen.

Horeca Magazine: Wat heeft de titel Eerste kok van België volgens u te bieden?
D.M.
: Deze prestigieuze titel opent uiteraard vele deuren voor jonge koks en geeft hun onmiddellijk bekendheid en erkenning van de sector. Het moedigt hen aan in hun prestaties en stelt hen in staat lid te worden van een club, professionals in het vak te ontmoeten, wat heel belangrijk is.

Horeca Magazine: Peter Goossens, wat is uw advies aan de kandidaten?
P.G. : Groenten worden vandaag steeds belangrijker in de keuken. Ik zou zeggen dat het heel belangrijk is ze goed te presenteren en natuurlijk vooral dat ze niet alleen als versiering dienen maar dat ze lekker moeten smaken.

Horeca Magazine: Wat is volgens u de impact van een dergelijke titel op de carrière van een jonge kok?
P.G. De wedstrijd verschaft bekendheid, de winnaars zijn daarna erg gewild. Maar het belangrijkste is de persoonlijke factor, weten wat de winnaar ermee gaat doen, het is aan hem om te volharden en zijn titel goed te gebruiken.

Horeca Magazine:  Zoals iedereen weet, gaat u binnenkort het Hof Van Cleve *** verlaten. Zal dat niet met pijn in het hart zijn?
P.G.: Ja, natuurlijk, maar je moet je beslissingen doorzetten. Mijn vrouw en ik hebben lang geleden beslist dat we op 60-jarige leeftijd zouden stoppen. Dat zal dus gebeuren. Ik heb geen enkele vrees met betrekking tot de voortzetting van het restaurant, Floris Van Der Veken is er al 10 jaar klaar voor! 

Dhr. Van Landeghem, een laatste woord:
Het is het aantal deelnemers dat een wedstrijd beroemd maakt. Dit jaar hopen we op meer Franstalige, Brusselse en Waalse kandidaten om de Belgische verankering van de wedstrijd te bevestigen.

Wedstrijdkalender

De kandidaten moeten hun dossier vóór 15 juni 2023 indienen. De lezersjury selecteert eind juni vijf finalisten op basis van het recept voor het hoofdgerecht. De finale van de culinaire wedstrijd vindt plaats op maandag 2 oktober 2023 in de Campus CERIA in Brussel.  Het wedstrijdreglement kan worden geraadpleegd op www.club-prosper-montagne.be

Dit evenement was tevens de gelegenheid om de ‘Sommelier of the Year 2023’ te nomineren: Frédéric Cabut, sommelier bij La Table de Maxime.  www.maximecollard.be

De titel van  ‘Wine Lady of the Year 2023’ werd toegekend aan de jonge en stralende Ona Rombaut, eigenares van wijnbar ONA in Gent.  www.ona.gent

(PVW)