Hotelschool Ter Groene Poorte kaapte de meeste prijzen weg tijdens de tiende editie van de JRE Cooking Cup, georganiseerd in de hotelschool van Hasselt.

De jaarlijkse wedstrijd van de Belgische afdeling van de Jeunes Restaurateurs bracht ook nu weer flink wat gepassioneerde en vastberaden leerlingen samen om met hun culinair vernuft indruk te maken op een jury van doorwinterde experts. De 6 finalisten waren Hasselt Go! Next Hotelschool, Institut Emile Gryzon Anderlecht, Rhizo, Hotelschool Kortrijk, Ter Groene Poorte Brugge, Hotelschool Turnhout en Hotelschool Wemmel.  

“De Cooking Cup is veel meer dan een culinaire wedstrijd. Het is een kans voor jong talent om zich voor te bereiden op hun professionele toekomst door hun vaardigheden aan te scherpen, hun horizon te verbreden en zinvolle contacten te leggen met gevestigde chefs”, aldus Olivier Bauche, voorzitter van JRE-België.  

De jury, bestaande uit experts, chefs en partners, beoordeelde elke prestatie op een strenge manier, zowel inzake de creativiteit in de keuken als de esthetiek en de delicatesse van de gepresenteerde gerechten. De beoordelingscriteria legden niet alleen de nadruk op technische vaardigheden, maar ook op het vermogen van de deelnemers om onder druk te kunnen werken, wat onontbeerlijk is anno 2024, en zich aan te passen aan onvoorziene uitdagingen.

Om 8u30 gingen de finalisten naar de keukens om een driegangenmenu te ontwerpen. Ze dienden een 100% plantaardig voorgerecht te presenteren, en smaken te combineren, zoals hoevevarken met een piccalilly van seizoensgroenten.

Beste hoofdgerecht: Hotelschool Turnhout

De wedstrijd werd gewonnen door Leonie De Vlieger en Nick Borremans van Ter Groene Poorte hotelschool in Brugge. Net als bij de voorgaande edities werden er ook dit jaar speciale prijzen uitgereikt. De prijs voor het beste voorgerecht ging eveneens naar Ter Groene Poorte, het beste hoofdgerecht werd gewonnen door Hotelschool Turnhout, en de beste Mystery Box opnieuw door Ter Groene Poorte. De Brugse hotelschool ging dus in totaal met 3 van de 4 prijzen aan de haal. Ook JRE-partners zoals Bru, Verstegen, TUI e.a. reikten een aantal prijzen en lotjes uit.

De Jeunes Restaurateurs vereniging staat open voor chefs van 23 tot 49 jaar, telt een 25tal actieve leden in België en 390 over heel Europa. Het 50ste jubileum van de JRE zal gevierd worden tijdens het aanstaande JRE congres dat op 7 en 8 april doorgaat in Parijs.

Voor meer info, surf naar www.jre.eu

(dv)