Net zoals in de rest van België heerst er ook in Leuven schaarste aan bekwaam horecapersoneel. Een bartenderopleiding ‘Learning for Life’ moet daar een klein beetje verandering in brengen. Afgelopen week kregen 6 nieuwe bartenders hun getuigschrift in de prachtige Gotische zaal van het Leuvense stadhuis.

Leuven en Horeca vormen samen een perfecte cocktail. De vele cafés en bars vormen de op alcohol draaiende motor van de stad.  Maar net zoals in de meeste andere steden van ons land is er een acuut tekort aan personeel. In Leuven heb je wel nog de studenten die een centje willen bijverdienen, maar bekwaam en goed opgeleid personeel is moeilijk te vinden. Om daar aan te verhelpen hebben de stad Leuven, VDAB, Horeca Forma en Diageo de handen in elkaar geslagen. Het resultaat is een negen weken durende opleiding tot bartender. 6 gemotiveerde jongeren begonnen aan de opleiding en mogen zich inmiddels geschoold barman noemen.

Deze opleidingen ‘Learning for Life’ gaan verder dan een traditionele opleiding voor de Horeca. Uiteraard wordt er aandacht geschonken aan het serveren van een perfect glas bier of het mixen van een mooie cocktail. Maar ook maatschappelijke aandachtspunten worden bekeken. Verantwoord serveren van alcohol bijvoorbeeld en hoe je moet reageren in bepaalde situaties.

Schepen van handel Johan Geleyns is duidelijk: “Horeca is heel erg aanwezig in onze stad, het is een erg belangrijk onderdeel van de lokale economie. We zijn dan ook heel erg tevreden met dit soort initiatieven. Ik kan alleen maar hopen dat de afgestudeerden allemaal in Leuven aan de slag gaan.”

Diageo is een wereldspeler in de markt van sterke dranken. Zij zijn de grondleggers van Learning for Life. In 2008 werd het gelanceerd in Latijns-Amerika. Intussen bestaat het programma in meer dan 40 landen wereldwijd. Meer dan 90 volwassenen volgden succesvol de opleiding in België. Daniela McFarren van Diageo: “Dit project kan alleen maar slagen dankzij de fijne en intense samenwerking van verschillende partners. Deze opleiding gaat veel verder dan het leren tappen van een glas bier of het maken van een cocktail. Er wordt ook gekeken naar overmatig drankgebruik en hoe je daar op moet reageren.”

Ook Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma Vlaanderen is overtuigd van het belang van dit soort opleidingen: “Een bartender is meer dan iemand die alleen maar voor de drankjes zorgt. Hij zorgt mee voor de uitstraling van een zaak. Een goede barman onderstreept de professionaliteit van een Horecazaak.” Het volgen van deze opleiding leidt dus enkel tot positieve resultaten, zowel voor de sector als de medewerkers.

Harm is één van de zes studenten die voortaan door het leven stapt als opgeleid bartender. Hij klinkt dan ook heel erg enthousiast: “Het was een mooie opleiding, maar wel een zware. Er komt heel veel bij kijken. Wat ik allemaal geleerd heb? Alles was nieuw voor mij. Ik had 0,0 % ervaring, maar dat was geen probleem om met de opleiding te starten. Ik had wel al eens een pint getapt in het jeugdhuis, maar dat kan je niet vergelijken met het echte werk. Vooral het leren lopen met een vol dienblad was niet zo eenvoudig voor mij, ik ben nogal onhandig. We hebben ook allemaal stage moeten doen in een horecazaak. In het begin was het wel spannend want tijdens het weekend zit die zaak vol. Het tempo van de andere medewerkers lag veel hoger, maar intussen gaat het al beter. Of ik nu een pint ga drinken op mijn diploma? Eentje misschien, maar het is vrijdagavond en ik moet gaan werken. Dat hoort bij een job in de horeca.” En weg was hij.

Tekst: WB