Wij hopen, waarschijnlijk net als u, op mooi terrasjesweer, zwoele zomeravonden en volle horecazaken. Al lijkt het gebrek aan personeel om al die gasten stijlvol en vriendelijk te bedienen, steeds frappanter te worden. De wensen van die gasten veranderen met de temperatuur en het seizoen.  In de zomer is de vraag verschillend van deze in de winter.  

De trend naar duurzaam en verkwikkend wordt steeds nadrukkelijker. De ontradingscampagnes werken, gasten gaan bewuster om met drank. Minder en zelfs geen alcohol wordt gevraagd, samen met ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Bier: minder of geen alcohol

Zowat iedere brouwerij biedt vandaag een bier aan zonder alcohol, of tenminste met verlaagd alcoholgehalte. En waar voorheen het aanbod beperkt was tot pilsbieren beginnen nu ook de speciaalbieren in een alcoholvrije of –beperkte variant op de markt te komen. De gast kan nu kiezen voor alcoholvrije IPA’s, witbieren, abdijbieren en Radlers zonder alcohol. Momenteel wordt geschat dat zowat 9 %  van het bieraanbod alcoholvrij of laag alcoholisch is. Zeker in warme dagen zijn deze bieren populair, de gasten hebben inderdaad meer dorst en drinken dus meer. Vooral jonge twintigers en dertigers kiezen voor de alcoholvrije biervariant. En het zijn niet de grote jongens alleen die bieren maken met minder alcohol: recent won de craftbrouwerij Brasse et Vous uit Luik een concours voor de ‘Beste pils van België’ met Legia Session, een pils met slechts 3,5 Vol. %. 

Traditionele bieren, goed geserveerd

Alcoholvrij of -arm bier mag dan stijgen qua marktaandeel, de traditionele biersoorten blijven ook populair. Weliswaar verschuift in de zomer de consumptie enigszins van zwaardere degustatiebieren naar frissere, lichtere versies. Witbier, geuze, fruitbieren, zomerse tarwebieren… zullen bij hogere temperatuur gegarandeerd beter verkopen. En vergeet de zure bruine bieren niet, de ideale begeleiding bij een bord grijze noordzeegarnalen op een terras aan de Belgische kust. 

Meer nog dan anders moet bij warm weer de juiste serveertemperatuur in het oog gehouden worden. Op een zonnig terras warmt bier snel op, en aan lauw bier is niets lekkers. Het kan dus aangewezen zijn om dan de bieren iets kouder te serveren. Aan de costa’s in Spanje hebben de betere café’s zelfs de gewoonte om de bierglazen vooraf in de diepvries te steken. Iets waar puristen misschien van griezelen, maar je pils blijft in ieder geval langer fris.         

Bier als aperitief of in zomerse cocktails 

In restaurants is bier een zomerse aanrader als aperitief, binnen of op het terras. Het koolzuur en de alcohol stimuleren de productie van maagzuur en wekken op die manier de eetlust op, net als het bitter van de hop. Overigens: ook aan de dames kan u rustig voorstellen om eens een bier als aperitief te nemen. Dat alleen mannen bierliefhebbers zouden zijn is absolute onzin. Ook donker bier kan een uitstekend aperitief zijn, het is niet noodzakelijk zoeter of alcoholrijker, de donkere kleur komt door het gebruik van andere moutsoorten.    

Vergeten we tenslotte ook niet dat bier de basis kan zijn voor een aantal frisse en innovatieve zomerse cocktails. Zeker fruitbieren op basis van tarwebier zoals framboise of citroen lenen zich daar uitstekend toe. Alain Servaty van Aux 4 Vents in Jemeppe-sur-Meuse is lid van de UBB, de Union of Belgium’s Bartenders. Hij is een absolute autoriteit als het om cocktails op basis van bier gaat. (https://www.facebook.com/aux4vents.be)   

Zomerwijn

De discussie loopt al jaren: zomerwijn bestaat eigenlijk niet. Net zomin als winterwijn. Wél zijn er wijnen die in de zomer beter smaken. Bijvoorbeeld omdat ze bij uitstek harmoniëren bij typische zomergerechten, gerechten waarvan de hoofdingrediënten juist in het warme seizoen op hun best zijn of wanneer de warmte ons echt doet verlangen naar frisse smaken: grijze garnalen, pladijs, tartaar, Thaise bereidingen.  

Dan gaan we in wit eerder grijpen naar frisse Rieslings uit Duitsland, Grüner Veltliner uit Oostenrijk, een minerale Sauvignon uit de Loire. In rood worden het dan fruitige wijnen, met weinig of geen houtlagering. Goede keuzes zijn Navarra, rode Loirewijn, frisse rode wijnen uit Italië, een Duitse Spätburgunder of een Merlot uit de Veneto. Fris betekent hier ook: niet te veel alcohol. En daar wringt de laatste jaren het schoentje.

Ook in wijn graag minder alcohol?

Door de opwarming van de aarde, en daaruit volgend de hete zomers, gaan de druiven meer suiker opbouwen, wat in de klassieke wijnregio’s resulteert in wijnen met een hoog alcoholgehalte. 14,5 % is geen uitzondering meer. Die wijnen mogen dan nog genietbaar zijn in de winter, als begeleider van stevige wildgerechten, in de zomer smaken ze plomp en zwaar. De oplossing ligt in wijnen uit noordelijker streken, zoals België, en in wijngaarden die hoog gelegen zijn. Of geplant op percelen die voordien niet werden gebruikt wegens hun ‘slechte’ ligging. Op de voorbije Prowein werd een Côte de Gascogne gepresenteerd die op volslagen natuurlijke wijze slechts 9 % vol. haalt, met 7 à 8 gram restsuiker per liter. Een ander succes was de lancering door Plaimont, sedert 2017, van wijnen van de Manseng Noir, uit het Franse Zuidwesten. Die komt op volkomen natuurlijke wijze niet boven 11,6 vol. %. Ook blijken nieuwe, resistente rassen als Artaban, Nuvote, Foncalieu… minder suiker te produceren bij volledige rijpheid. Het resultaat zijn frisse, lichte wijnen, ideaal om in de zomer te serveren. Wijn met minder alcohol? Het bestaat dus.