Ah fondue!
De winter staat voor de deur. In deze koude en donkere dagen is niets zo troostend als een goede fondue.
Een goede kaas, wat vleeswaren, een paar aardappelen of brood en het is voor mekaar! Het is niet nodig een gespecialiseerd restaurant te zijn om het te serveren aan de vele liefhebbers van dit verkwikkende gerecht.
Een gezellig gerecht dat vaak door vrienden of families wordt besteld, waarover de klanten over het algemeen altijd tevreden zijn, dat weinig bedienend personeel vereist en ook zeer winstgevend is. Wat wilt u nog meer?
De authentieke smaak van de Alpen
Zoals u al vermoedde, zit het geheim niet in de manier waarop, maar in de keuze van de kaas. Dankzij hun voorouderlijke knowhow biedt de Zwitserse kaas bijna 600 referenties van uitzonderlijke kwaliteit, geproduceerd met het grootste respect voor traditie.
Sommige van deze authentieke lokale producten zijn herkenbaar aan het Europese BOB-label (Beschermde Oorsprongsbenaming).
De beroemde “half-om-half” fondue
Dit gezellige gerecht bestaat in vele varianten, waarvan de bekendste de half-om-half fondue is, een heerlijke mengeling van Gruyère AOP Réserve en Vacherin Fribourgeois AOP.
Wat kunnen we nog meer zeggen?
Om het u gemakkelijker te maken, vindt u hieronder een van de recepten die door de producenten zelf worden aanbevolen.
HALF-OM-HALF
FONDUE
LE GRUYÈRE AOP RÉSERVE EN VACHERIN FRIBOURGEOIS AOP
———
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
• 400 g geraspte Le Gruyère AOP Réserve
• 1 + 1 kl maïszetmeel
• 1 teentje look, in 2 gesneden
• 1,5 à 2,5 dl droge witte wijn
• 400 g geraspte Vacherin
• Fribourgeois AOP
• 2 el kirsch (en/of een scheutje citroensap)
• 1 snuifje muskaatnoot
• zout, peper
• uitjes, augurken
• 600 g oud brood, in blokjes gesneden
- Meng Le Gruyère AOP Réserve met 1 kl maïszetmeel. Meng de Vacherin Fribourgeois AOP met het resterende maïszetmeel in een andere kom. Meng vervolgens de beide kazen.
- Wrijf de fonduepot in met het teentje look. Verwarm de witte wijn en draai het vuur terug net voor de wijn begint te koken. Voeg de kaas in kleine greepjes op middelhoog vuur aan de wijn toe terwijl je voortdurend blijft roeren met een houten lepel tot je een gladde textuur verkrijgt. Breng op smaak met zout, peper en een snuifje muskaatnoot. Voeg vervolgens de kirsch en/of het citroensap toe.
- Plaats de pot op het fonduestel. Houd de vlam laag om te voorkomen dat de fondue gaat koken. Geef er brood, opgelegde uitjes en augurken bij.
Tekst: PVW