In 2017-2018 uitgeroepen tot het Beste Groenterestaurant van Vlaanderen staat het Hofke van Bazel aan de vegetarische top van het land. Chef De Roy is ook de fiere bezitter van zowel een rode Michelin ster als een groene ster. “Om aan te tonen dat je wel degelijk creatief kan zijn met groenten, serveren wij steeds 100% vegetarische hapjes en minstens 1 volledig vegetarisch gerecht in onze menu’s. Eén op vijf van onze gasten opteert ook voor een volledig vegetarisch menu”, aldus Kris De Roy.

Met de eigen moestuin naar de groene top

Opgegroeid met een klassieke Franse keuken trad Kris De Roy in 1999 in dienst als werknemer in het Hofke van Bazel, destijds opgestart door de Venetiaanse zakenvrouw Gina Miurin.

De multi-functionaliteit, de ruimte en het vele groen dat het Hofke van Bazel kan aanbieden, gelegen in de schaduw van de kerk van het lieflijke dorpje dat Bazel toch wel is, is uniek zonder meer.

Een gevoel van rust en groen overvalt je ook bij het betreden van de eigen moestuin, een stuk restperceel op wandelafstand van het restaurant dat Kris De Roy bij de Vlaamse Waterweg ter beschikking stelt. Het restperceel grenst aan de polders van Kruibeke, die onlangs werden uitgeroepen tot nationaal park.

“Het nationaal park is 680 ha groot, en een toeristische trekpleister voor fietsers en wandelaars. Hier kom je geen auto tegen. Ik noem het wel eens het nieuwe Zwin… We zijn de Vlaamse Waterweg en de gemeente dan ook dankbaar dat wij dankzij hen onze droom van een eigen moestuin hebben kunnen realiseren. We kunnen ook rondleidingen geven voor groepjes van 6 tot 8 liefhebbers”.

In zijn moestuin ontfermt Kris De Roy zich over een 50tal verschillende groenten, een 120tal eetbare bloemen en een kruidenarsenaal van liefst 6.000 m2.

“Vooral de jeugd is vergeten dat een groente zoals bijvoorbeeld tomaat ettelijke mogelijkheden biedt, in verschillende formaten en smaken; dat uit ik ook in het recept verderop in dit artikel.

Het dagelijks knippen en plukken in de moestuin maakt ook een enorm verschil in kwaliteit. Hierin dagelijks werken geeft me ook energie; eigenlijk word ik er vrolijk van. Alles wat met groenten, bloemen en kruiden te maken heeft, is trouwens een leerproces van jaren. Een moestuin “leeft” ook enorm, en ligt er elk jaar ook op een andere manier bij.

Wist je overigens dat er zeker 50 verschillende technieken bestaan om met groenten te werken? Je merkt ook dat de “oude” technieken om met groenten te werken, terug trendy zijn geworden: zoetzuur inleggen, fermenteren enz. De hotelscholen zouden hier meer aandacht aan moeten besteden”.

Michelin reikte het Hofke van Bazel meteen, vanaf de opstart in 2020 van deze award, een groene ster uit. Mastercook Kris De Roy mag zich dan ook de fiere eigenaar noemen van zowel een rode als een groene ster. Bij We’re Smart World, het “groene” marketing programma van eigenaar Frank Fol, behaalde het Hofke van Bazel de maximumscore van 5 radijzen, de quotering bij Gault&Millau bedraagt 15 op 20.

“Daarnaast zijn wij, als één van de weinige Belgische huizen, ook lid van de Alliance Gastronomique, een fantastische Nederlandse club die zich de oudste gastronomische vereniging van Nederland mag noemen”.

Hoe zie je de toekomst van de topgastronomie in ons land?

“De mensen willen vooral een niet te zware keuken en gaan ook veel bewuster eten. De impact van CO2, de klimaatverandering…het houdt de mensen bezig, en wij zijn er via onze moestuin al vele jaren mee bezig. Onze gasten appreciëren het ook dat we ons steentje aan een beter milieu bijdragen, en dat we zoveel mogelijk met lokale leveranciers proberen te werken”.

Hofke van Bazel

Koningin Astridplein 11, 9150 Bazel
T: +32 (0)3/744.11.40
www.hofkevanbazel.be

[ Danny Verheyden – foto’s: © Menno de Jong ]