De culinaire groepering ‘Les Disciples Escoffier Benelux’ introniseerde onlangs vijf nieuwe leden, zijnde Frederik Deceuninck van Restaurant Sel Gris (www.selgris.be), Dries Huisseune van Bistro JETT (www.bistro-jett.be), beiden in Knokke-Heist, Joris Mylle van Landhuis Molenhof (www.molenhof.be) in Westouter, Thomas en Mathijs Vanheule van B&B Sett (www.bysett.be) in Horebeke en Wouter Van Hoof van Hoeve Roosbeek (www.hoeveroosbeek.be) in Zepperen. Hoe differentieert deze vereniging zich anno 2024, zo vroegen we Daniël Lassaut, Voorzitter ‘Les Disciples Escoffier Benelux’ en Past Vice-Président ‘Les Disciples Escoffier International’ voor Europa.

“Auguste Escoffier (1846-1935) is uitvinder van verschillende klassiekers”, zo stelt hij. De meest opvallende is het dessert ‘Pêche Melba’, een recept met perzik, vanille-roomijs, frambozensaus en geschaafde amandelen dat hij voor het eerst serveerde in 1893, ter ere van de wereldberoemde operazangeres Nellie Melba, die aan het einde van de 19de eeuw optrad in het Royal Opera House in Londen, waar Escoffier werkte in het Hotel Savoy, en nadien ook in The Ritz London.

5000 van zijn klassiekers bundelde Escoffier in zijn meesterwerk ‘Le Guide Culinaire’. De terroir keuken waarvoor hij destijds synoniem stond, is weer helemaal in, en de chefs springen er meer en meer creatief mee om.

Auguste Escoffier was ook iemand die de keukenbrigade waar hij werkte tot een perfect geoliede machine organiseerde, en voor jonge chefs in wording was het een eer om onder de vleugels van hem te mogen werken”.

In 1954 richtte Jean Ducroux, oud-leerling van Auguste Escoffier, een vereniging op met als doel de leer van Escoffier verder te zetten, eerst in Frankrijk en daarna ook in de rest van de wereld. ‘Les Disciples Escoffier International’ is nu met ongeveer 4.000 leden de grootste culinaire vereniging van de wereld, en is bijvoorbeeld ook in Japan sterk aanwezig.

In de jaren ‘87 kwam er ook een afdeling in ons land, met name ‘Les Disciples d’Auguste Escoffier Benelux’, opgericht door Luc Huysentruyt, chef van het toenmalige Restaurant De Snippe* in Brugge. 12 jaar later gaf hij de fakkel door aan huidig voorzitter Daniël Lassaut (Salons LASSAUT in Holsbeek) die samen met secretaris-generaal Piet Lecot (ex-Hostellerie Klokhof in Kortrijk) de vereniging uitbouwde tot wat ze nu is, goed voor een 60-tal leden, waaronder chefs, kaasmeesters, chocolatiers of pâtissiers.

“Allen delen zij de passie om te werken op de wijze van de meester”, aldus Daniël Lassaut.

Elk jaar organiseert deze vereniging een wedstrijd voor jong keukentalent onder het waakzame oog van juryvoorzitter en Escoffier-lid Peter Goossens (ex-Restaurant Hof van Cleve*** in Kruisem).

“In heel de Benelux worden hotelscholen aangeschreven, en worden de leden gemobiliseerd om op zoek te gaan naar jong keukentalent om deel te nemen aan de ‘Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux’ wedstrijd. 5 chefs nemen het met een hulpkok tegen elkaar op tijdens deze wedstrijd die dit jaar doorgaat op maandag 18 november 2024 in Horeca Expo Gent”, aldus nog Daniël Lassaut.

Om het wedstrijdreglement te bekomen, mail naar info@escoffier.be. Voor meer info, surf naar www.escoffier.be.

(dv)