Horecagroothandel Horeca Totaal, dat over twee vestigingen beschikt in Brugge en een in Oostende, nam een vierde Belgische vestiging in gebruik aan het Houtdok op het Antwerpse Eilandje. In deze voormalige Metro vestiging wordt er een cash & carry winkelruimte van 2.200 m² ondergebracht voor horecaprofessionals die over een BTW-nummer beschikken in de voedingssector. Door de combinatie met de delivery-diensten bedient Horeca Totaal de volledige regio Antwerpen, terwijl er ook op Limburg en Brussel gemikt wordt.

Horeca Totaal heeft een 10.000tal klanten in alle horeca-segmenten. Traditioneel zijn ook bakkers, beenhouwers, traiteurs, grootkeukens, hotels, vishandels, snackbars, broodjeszaken enz. vaste klant bij de groep. Maar: het is geen geheim dat ook topchefs door de horeca-groothandel met West-Vlaamse roots worden beleverd. In totaal stelt het bedrijf een 350tal mensen tewerk, waarvan een 20tal in de vestiging in Antwerpen.

Horeca Totaal is een 100% Belgisch familiebedrijf en legt daarom de nadruk op Belgische ultra-verse producten, en dan zowel inzake vlees als vis, groenten en fruit. Het bedrijf bouwde door de jaren heen een grote expertise op in rechtstreekse aankoopprocessen, en wil ook zoveel mogelijk rechtstreeks werken met lokale voedingsproducenten en boeren.

“Versheid en de korte keten zijn voor ons cruciaal”, aldus Jonas Muys, directeur Horeca Totaal. “In de sector van de groothandel is er niemand die zo snel kan werken als wij. Vandaag aankopen maakt dat het de dag zelf of de dag nadien in de winkels ligt, en tot middernacht bestellen impliceert dat het, vanaf een minimum drop van 350€ per dag, daags nadien bij de horeca-professional geleverd wordt. Door het feit dat wij, in tegenstelling tot anderen, zonder tussenpersonen werken, maakt dat we sneller en flexibeler op de bal kunnen spelen, en dat onze cost of sourcing ook lager ligt. Elk tussenstation in de business dien je te betalen, en dat vermijden wij.”

Horeca Totaal koopt rechtstreeks aan op bijna alle binnenlandse veilingen (Belorta, Brugge, Nieuwpoort enz.) en vult het aanbod verder aan met producten vanuit internationale veilingen zoals Rungis in Parijs, dat tweemaal per week bezocht wordt, maar bijvoorbeeld ook vanuit Scandinavië.

In de moedervestiging in Brugge kunnen de klanten rekenen op meer dan 40.000 referenties, waarvan 90% in de food en 10% in de non-food afdeling. In Antwerpen is er een selectie van dit assortiment van ongeveer 12.000 artikelen beschikbaar.

“Wij beschikken ook over een vis- en vleesverwerkingsbedrijf, een uniek concept waarmee we ons differentiëren op de Belgische markt“, vervolgt Jonas Muys. “Vers aangekochte vis wordt gefileerd en geportioneerd in onze vestigingen in Brugge en Antwerpen. En: met onze 3 eigen merken kunnen we ook producten (food en non-food) aanbieden die 10 à 15% prijsgunstiger zijn. Vakspecialisten staan de klanten bij in het samenstellen van een nieuw menu of wijnkaart, en dit zowel in de winkel als in de zaak van de klant.”

Aansluitend aan de winkel is er het van Metro overgenomen Chef Academy concept, dat zich positioneert als “the place-to-be” voor trainingen van klanten en medewerkers, en dit in samenwerking met diverse leveranciers en federaties. Zo houdt Horeca Forma Antwerpen er haar trainingen, en Syntra haar opleidingen.

Chef Academy is voorzien van een volledig en professioneel uitgeruste keuken en bar, uitgewerkt in samenwerking met partners zoals Rational, Ben Martin e.a. In totaal kunnen er een 120tal personen aan een seated event deelnemen, in het aparte salon is er plaats voor een 80tal personen. Aan de hand van 3 camera’s kunnen er ook video-opnames (bv. van trainingen) gerealiseerd worden. Op het gelijkvloers zijn er ook een aantal vergaderzalen voor een 12 à 15 deelnemers.

“Het is een multifunctionele ruimte waar chefs kunnen komen bijleren over zowat alle mogelijke onderwerpen, zoals bv. foodcost berekening, kooktechnieken, productkennis, de principes van de vegetarische/veganistische keuken, marketing, technische onderwerpen enz. Op die manier wordt de winkel een echte en unieke ontmoetingsplaats voor de Antwerpse Horeca”, aldus Jonas Muys, die destijds in zijn functie van Directeur Metro België alle 11 Metro-vestigingen in ons land opstartte.

Of Horeca Totaal ook plannen heeft richting Wallonië en/of Brussel?

“Er zijn altijd expansieplannen”, aldus Jonas Muys. “Als Horeca Totaal Antwerpen succesvol wordt, zien we nog wel…”

Horeca Totaal Antwerpen is van maandag t.e.m. vrijdag geopend van 6u30 tot 18u., en op zaterdag van 6u30 tot 16u.  Zondag is de zaak gesloten. Voor meer info, surf naar www.horeca-totaal.be

Jonas Muys, directeur Horeca-Totaal België, en Marie Rosmeulen, Store Manager Horeca-Totaal Antwerpen: klaar om de Antwerpse horeca te ontvangen.

(dv)