Het Foodservice Alliance Revival Congres kon niet doorgaan tijdens Horeca Expo. Daarom was er onlangs een online uitgave. Een verslag.
Het panel
De organisatie kon heel wat volk verwelkomen in het panel: van Foodservice Alliance zelf waren er Managing Director Geert Laurijssen en Olivier Minne, Senior Consultant. Verder namen deel: Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen, Bart Van Craeynest, Hoofdeconoom bij VOKA, Marion Van Zon, CEO van Horeca Van Zon, Jonas Muys, Operations Manager bij Metro/Makro, Yves Van Den Brande, Directeur van Solutions, Johan Vercaemst, Managing Director Unilever, Bjorn Roothaert, Directeur Away from home Coca-Cola, Ben Verschaeren, Commercial Director Belux van Vandemoortele, en vice-eerste minister en minister van financiën Vincent Van Peteghem. TV-presentator Lieven Van Gils modereerde het gesprek. In totaal volgden meer dan 550 kijkers rechtstreeks het online debat, dat ook de volgende dagen nog online te bekijken valt.
Wat onthouden we van dit congres?
- Voor iedereen blijft het voornaamste doel: het virus onder controle krijgen.
- Tijdens de crisis zijn er verschillende nieuwe vormen van horeca ontstaan, en deze zullen, tenminste voor een deel, blijven: take-away, drive through, de grote ontwikkeling van verkoop via automaten.
- Het nieuwe normaal zal niet meer het normaal van voor de Covidcrisis zijn, maar we moeten ook de veerkracht van onze ondernemers niet onderschatten.
- België verliest door de crisis ruim 70 miljard aan economische activiteit. Op het niveau van de Horeca kon veel gecompenseerd worden, maar wel dient men te weten dat de steunmaatregelen zullen verdwijnen zodra de crisis over is. Niet alle bedrijven kunnen gered worden, er zijn nogal wat ‘zombiebedrijven’.
- We zijn sterk afhankelijk van invoer uit verre landen. Het volstaat dat één containerschip in het Suezkanaal een tiental dagen de zaak blokkeert en de markt ligt overhoop. De prijzen van grondstoffen stijgen wereldwijd en de producenten/grossiers kunnen niet anders dan volgen. Gedurende de volgende maanden zal daarom de inflatie toenemen, en dus zullen de lonen, gekoppeld aan de index, stijgen.
- De producenten en de foodservice kenden een terugval van 1/3 in de Horeca. Er was weliswaar een stijging van het thuisverbruik maar niet voldoende om de weggevallen verkoop aan de Horeca te compenseren. De Horeca op zijn beurt vindt de steun van de fabrikanten en groothandel over het algemeen onvoldoende.
- Over het nut van de (tijdelijke) BTW-verlaging kan gediscussieerd worden. In Frankrijk gebeurde dat ook in 2018, maar dat heeft niets opgeleverd.
- Producenten vinden dat er geen prijsstijgingen doorgevoerd moeten worden, maar geloven eerder in oplossingen die het rendement van de Horeca kunnen verhogen: hulp bij de (re)organisatie van het businessmodel, veel meer online beschikbaar blijven en veel meer delen via kennisplatformen. Digitaal lukt nu in een paar maanden wat anders jaren zou kosten. We hebben vooral professionalisering nodig, nieuwe concepten. En alles goed doordenken: misschien minder openingsdagen, minder personeel?
- Minister Van Peteghem stelt dat er heel veel middelen naar de Horeca gegaan zijn, wat het belang aantoont dat de regering aan de sector hecht. De leveranciers vinden wel dat zij evenzeer lijden onder de sluiting van de Horeca maar geen subsidies kregen, ze voelen zich vergeten. Ook waarschuwt hij: Europa zet de lijnen uit voor de begroting 2022, en die zal straks weer strakker worden, het manna zal niet uit de hemel blijven vallen. Gelukkig zijn de groeivooruitzichten van onze economie positief.
- De deelnemers verwachten geen ‘normale’ Horeca voor oktober 2021. En ook na de opening van de terrassen zijn er nog hete hangijzers. Kleine cafés zullen het nog een hele tijd moeilijk hebben. En er is de problematiek van de zomerbars die dikwijls uitgebaat worden door niet of nauwelijks gecontroleerde VZW’s. Voor de hotels is het uitkijken naar de terugkeer van buitenlandse toeristen, maar ook dat is nog niet in zicht.
- Of de Horeca slaagt in de operatie ‘Heropening’ zal afhangen van een goede voorbereiding, maar ook van de inventiviteit van de Horecaondernemers. Geert Laurijssen stelt dat je ook niet alles mag verwachten van de overheid, en ziet de grootste uitdaging in de leegloop van het personeel. Zo zijn er veel koks en cateringmedewerkers vertrokken naar de zorgsector.
Tekst: HW