Café Moretta

Ingrediënten (voor 2 personen) 50 ml espresso 80 ml volle melk 1 cl cognac 2 cl Kahlúa (koffielikeur) 2 cl vanillesiroop IJsblokken Bereiding Moretta (volledige naam Moretta fanese) is een typisch warme koffie van Fano, in de provincie Pesaro en Urbino (Italië), en is populair in de visserijgebieden in de buurt van de kust. Het is sterk en zoet, en wordt meestal als een digestief na de maaltijd gedronken, of gebruikt als een warme drank op koude...

Lees verder

Choco-shock coffee

Ingrediënten (voor 4 personen) 110 ml espresso 1 l volle melk 100 g pure chocolade: verkruimelen 1 kaneelstokje 1 vanillestokje Geraspte schil van een halve sinaasappel Bereiding Gebruik voorgewarmde glazen! Doe de melk, de verkruimelde chocolade en het kaneelstokje in een steelpan en verwarm dit tot het zacht kookt. Haal de pan van het vuur en zet opzij. Snijd vervolgens het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Roer het vanillestokje, het vanillemerg, de...

Lees verder

Doppio

Doppio staat voor dubbel. Een dubbele espresso dus. De hoeveelheid koffie wordt verdubbeld (van 7 g naar 14 g) net als de hoeveelheid water.De extractietijd blijft dezelfde (25...

Lees verder

French Press

Een French Press is een glazen pot met een metalen filter waarmee koffie wordt gezet.  Koffie gezet in een French Press heeft een vol karakter, doordat de koffie lang contact heeft met het hete water en de filter kleine deeltjes (waaronder aroma’s) van de maling doorlaat. De maling van de koffie moet grof zijn. De verhouding tussen koffie en water is naar eigen smaak. Gebruikelijk neem je een 50 g koffie op 1 l water. De temperatuur van het water schommelt rond de...

Lees verder

Ristretto

Omschrijving Een kleine, sterke kop koffie van ongeveer 20 ml. Op te drinken in één à twee slokken. Er zit heel wat minder cafeïne in omdat het water en de koffie minder lang in contact komen met elkaar. Hierdoor is ristretto intenser, smaakvoller en aromatischer dan bijvoorbeeld espresso of lungo. De hoeveelheid koffie is dezelfde als van een...

Lees verder

Cappuccino

Omschrijving Cappuccino bestaat uit gelijke delen melkschuim, melk en espresso. Best gebruik je volle melk met een gelijke balans tussen vetten en eiwitten, wat zorgt voor een goede binding. Bij het opschuimen van de melk geldt: hoe fijner het schuim, hoe beter. Je kan de melk walsen om er de luchtbelletjes uit te krijgen.   Presentatie Een dubbelwandig cappucinoglas houdt de cappucino goed warm en laat toe de koffie op te pakken zonder je vingers te...

Lees verder

Latte Machiato

Omschrijving Latte macchiato (letterlijk ‘gevlekte melk’) is een espresso met 30% melk en 30% melkschuim (in verhouding meer melk dan bij een cappuccino). De vers gezette espresso wordt langzaam door het melkschuim gegoten en blijft drijven op de warme melk. Resultaat is een mooie scheiding van de warme melk onderin, en daarboven de espresso afgetopt door het laagje melkschuim.   Presentatie Een latte macchiato schenk je best in een ­­groot glas.  ...

Lees verder

Lungo

Omschrijving Caffè lungo (Italiaans voor ‘lange koffie’) is een mooi voorbeeld van ‘slow’ koffie. Deze koffie kan je zetten met een ‘French press’ toestel. Bij deze koffie wordt veel meer water dan bij een espresso toegevoegd. Best gebruik je grof gemalen koffie om zo gruis in de koffie te vermijden.   Presentatie Een lungo kan je schenken in een grotere kop (bijvoorbeeld porselein). Deze koffie heeft geen schuimlaag. Bijhorend Zachte chocolade, maar toch...

Lees verder
X