Op 27 november heeft de Gault&Millau Belux-gids in Brussels Expo zijn winnaars en de beoordelingen van de 1.385 restaurants bekendgemaakt die dit jaar zijn bezocht voor de editie 2024 van de gele gids. De bekendmaking vond plaats voor een publiek van meer dan 1.800 mensen. Het bewijs dat ‘papieren’ publicaties en dergelijke heuglijke bijeenkomsten nog steeds een mooie toekomst hebben. In ieder geval geldt dit voor deze gastronomische gids, die de enige is die nog zowel ‘op papier’ als ‘digitaal’ verschijnt.

‘Voor deze 21e editie’,  legt Marc Declerck, CEO van de gids uit, ‘zijn we verheugd Maxime Collard te hebben verkozen tot Chef van het Jaar. Men mag niet denken dat deze titel aan hem is toegekend op  basis van de vijf jaar die hij bij De Karmeliet*** heeft gewerkt. Dat telt erg mee in de vorming van een jonge chef, maar het is vooral zijn persoonlijk werk, zijn vastberadenheid en zijn consistentie in zijn eigen huis die ons hebben overtuigd om hem tot Chef van het Jaar te benoemen. Het fantastische werk dat hij met zijn team verricht in Our-Paliseul is ook opmerkelijk, want het bevindt zich in een regio, diep in de Ardennen, die veel moeilijker klanten en werknemers aantrekt dan als hij in Brussel of Antwerpen zou zijn. Bovendien hebben we zijn vriendelijkheid en bescheidenheid altijd al gewaardeerd. Hij heeft deze titel echt verdiend!’

Maxime Collard zelf was erg blij met deze erkenning en aarzelde niet om te zeggen: ‘Het is een prachtige erkenning. Het zet mijn werk in de schijnwerpers, maar dat niet alleen. Het is ook een erkenning voor mijn team, ze zijn hier overigens allemaal aanwezig en erg blij ermee. Het is ook een goede zaak voor onze leveranciers, die zoveel mogelijk afkomstig zijn uit de regio, en een erkenning voor de kwaliteit van de producten die we gebruiken. Ik hoop dat het ons zal helpen om meer personeel aan te trekken, want het is moeilijker voor jongeren om bij ons te raken. Een prestigieuze titel als deze maakt het makkelijker voor ons om hen aan te trekken. Het is ook een eer voor hen om te kunnen zeggen dat ze in een huis hebben gewerkt met die erkenning. Weet u, en het is belangrijk om dat te vermelden, zelfs met titels van dit niveau zijn wij, net als alle restauranthouders, voortdurend op zoek naar personeel. Het feit dat we ver van de grote steden zijn, helpt daar niet bij. Maar anderzijds zijn het ook de ligging en de omgeving van ons huis die ons zo succesvol maken.’

Laten we ook de 3 Jonge Chefs van het Jaar vermelden, die zeker gevolgd moeten worden: 

  • In Vlaanderen: Niels Brants (Restaurant EssenCiel – Leuven)
  • In Wallonië: Marius Bosmans (Restaurant Arden – Rochefort)
  • In Brussel: Georges Athanassopoulos (Restaurant Màloma Comptoir Culinaire – Schaarbeek)

En verder, onder meer, de Opmerkelijke Nieuwkomers:

  • Otoro in Hasselt voor Vlaanderen
  • La Table Benjamin Laborie in Lasne voor Wallonië
  • Menssa (het voormalige BonBon – Chef Christophe Hardiquest) voor het Brussels Gewest 

Heel wat andere informatie, beoordelingen of opmerkelijke en opgemerkte restaurants zijn nog te ontdekken op de website van de Gault&Millau: www.gault&millau.be

De Gault&Millau Belux 2024 is te koop in de boekhandel (€ 34) of online: www.gault&millau.be of shop.gaultmillau.be

(JR)