De wereld van de gastronomie is op 20 juni bijeengekomen in Valencia, in Spanje, voor de uitreiking van de The World’s 50 Best Restaurants Awards 2023, gesponsord door S. Pellegrino & Acqua Panna. Central in Lima wordt The World’s Best Restaurant 2023, maar ook The Best Restaurant in South America 2023.

De prijsuitreiking, die plaatsvond in Opéra Les Arts, beloont de beste gastronomische talenten van dit jaar uit 24 regio’s verspreid over vijf continenten.

Central, het emblematische restaurant van chefs Virgilio Martinez en Pía León in Lima, wordt bekroond met de eerste plaats en volgt daarmee de winnaar van 2022, Geranium in Kopenhagen, op, dat toetreedt tot de rangen van de Best of the Best. Central is een ode aan Peru, met een menu dat de uitzonderlijke biodiversiteit van de lokale ingrediënten viert (onder leiding van de onderzoeksafdeling Mater Iniciativa) evenals de tradities en geschiedenis van het land, met verdediging van duurzaamheid.

Central wordt gevolgd door Disfrutar (nr. 2) in Barcelona en Diverxo (nr. 3) in Madrid. William Drew, inhoudelijk directeur van The World’s 50 Best Restaurants, verklaart: ‘Ik ben verheugd om de lijst van The World’s 50 Best Restaurants 2023 te delen en om het fantastische succes van de nieuwe nummer 1 te vieren: Central. Virgilio Martinez, Pía León en het team van Central hebben echt het voortouw genomen met hun inventieve gerechten die lokale ingrediënten en hun warme gastvrijheid eer aandoen. Hun toewijding aan onderzoek, respect voor het erfgoed van hun land en valorisatie van de uitzonderlijke biodiversiteit van Peru zijn ongeëvenaard, en we zijn vereerd om Central uit te roepen tot The World’s Best Restaurant, gesponsord door S. Pellegrino & Acqua Panna. De lijst van dit jaar blijft de omvang van het culinair talent over de hele wereld tonen, en we kijken ernaar uit om te zien hoe hij verder zal evolueren in 2024 en daarna.’

The Jane in Antwerpen opnieuw bij de winnaars

Ook dit jaar staat het restaurant The Jane in Antwerpen opnieuw op de invloedrijke lijst van ‘The World’s 50 Best Restaurants’.

In de 21e editie van deze langverwachte lijst van ‘s werelds 50 beste restaurants staat het kroonjuweel van de Vlaamse stad, dat wordt geleid door Nick Bril die vorig jaar door de Franse gastronomische Gault&Millau-gids werd bekroond tot chef van het jaar in België, op de 39e plaats.