Megavino gaat voor het eerst in haar bestaan de exotische toer op. Want met Libanon als gastland wordt niet meteen voor een groot wijnland gekozen maar wel voor een land met flink wat traditie – stokken staan hier al van 7000 VC aangeplant. Mediterraan getint met flink wat zuiderse invloeden, én vooral, verrassende wijnen gemaakt van zowel autochtone als internationale rassen. Geen twijfel mogelijk: Megavino wordt dit jaar hét festival voor wijnliefhebbers die van verrassingen en ontdekkingen houden!
Met de regio Elzas koos Megavino vorig jaar voor een rasechte Franse klassieker. Met Libanon wordt voor een land gekozen dan nog niet eens zo groot is als die Elzas maar wél tal van verrassingen in petto heeft. Oordeel zelf: net iets meer dan 2.000 ha wijngaarden, hoofdzakelijk in de Bekaa-vallei, zeg maar het kloppende hart van de Libanese wijninustrie, 40 wijnproducenten en een jaarlijkse productie van 9 miljoen flessen. Leuk detail: zowat alle producenten, onder de vlag van UVL of Union Vinicole du Liban, tekenen present op Megavino, een primeur voor ons land!
Klein maar kwalitatief want er wordt duidelijk gemikt op de productie van ‘premium wines’, lees: kwalitatief hoogstaande wijnen. Met dank aan uitstekende terroirs, aan zon geen gebrek (3.200 uren per jaar!), almaar meer moderne wijnbedrijven waarin de voorbije jaren flink geïnvesteerd werd, én een breed scala aan druivenrassen. De blikvangers? In rood enkele typische bordeaux en rhônevariëteiten als cabenet sauvignon, merlot, syrah, grenache en cinsault maar ook mediterrane (carignan) en Spaanse (tempranillo). In wit ligt de focus op chardonnay, sauvignon blanc, muscat, viognier, sémillon en clairette, maar ook de lokale rassen, obeideh en merweh, winnen steeds meer aan populariteit. Nog aan te stippen: ook in de noordelijke regio Batroun, nu al goed voor 8 wijnbedrijven, worden steeds meer wingerds aangeplant, terwijl in het zuiden ook volop geëxperimenteerd wordt.
De Libanese wijnindustrie groeit zodat export almaar belangrijker wordt – de Libanees zelf drinkt hooguit 3 flessen wijn per jaar! Reden te meer dat Libanon fier is om gastland te zijn op de komende Megavino want België lijkt een bevoorrecht land met flink wat wijnliefhebbers die steeds openstaan voor nieuwe ontdekkingen en nieuwe wijnen.
Forse aanwezigheid van Italië
De “grote drie”, lees Frankrijk, Spanje en Italië, vormen al verschillende jaren het speerpunt van Megavino. En ook dit jaar zijn ze opnieuw aanwezig met hun vooraanstaande regio’s. Aan te stippen: binnen het Frans paviljoen maakt de Loirevallei haar debuut met een origineel concept. Een heus ‘tasting paviljoen’ met tientallen flessen die je op eigen houtje en tempo kunt proeven, én waarbij je door het scannen van de QR-code op de fles meteen alles te weten komt over het desbetreffende domein. Ook de Elzas is opnieuw van de partij, net als de regio Fronsac, en wie tussendoor de échte Franse sfeer wil opsnuiven, nodigen we graag uit voor een partijtje pétanque.
Italië wordt dit jaar even groot als Frankrijk. Om en bij de 50 producenten op een centrale stand, aangevuld met tal van regio’s zoals Puglia, Sicilië, Aosta, Umbrië en het prestigieuze Piemonte, dat voor het eerst zijn opwachting maakt.
Spanje groepeert zoals steeds de toonaangevende invoerders op zijn centrale stand terwijl ook de Cava bubbels opnieuw van de partij zijn. Andere grote blokken zijn o.m. Bulgarije en Californië, de Belgische wijnbouwers wereldwijd met aan hun zijde de producenten uit eigen land, net als stevige delegaties uit Zuid-Afrika, Argentinië, New York, Australië tot zelfs Roemenië en Slovenië. Nog leuk: de allerbeste wijnen, lees: gouden medailles, op het blok van het Concours Mondial van Brussel die vrij te proeven zijn
En wat te denken van onderwaterwijn, pisco uit Peru of wijn uit Georgië?
Elk jaar opnieuw pakt Megavino uit met enkele spraakmakende nieuwigheden. En dat is dit jaar niet anders. Ooit al eens wijn geproefd die onder water rijpte? Of flessen uit het land waar de wijnbeschaving ontstaan is? Boeiend, niet in het minst omdat je niet alle dagen de kans hebt om wijnen te proeven op basis van druivenrassen als pakweg rkatsiteli of saperavi. Ook het Spirits paviljoen tekent opnieuw present. Groter dan ooit en ook al met een heuse première: de artisanale en tot dusver te weinig bekende Peruviaanse pisco. Nog nieuw is de demotoog waar de belangrijkste spirits netjes bij elkaar staan en uiteraard kunnen geproefd worden. En wie van cokctails houdt moet zeker halt houden op het Clavados paviljoen. Demo’s en proeverijen worden er de klok rond georganiseerd, je zou al voor minder zin krijgen in een overheerlijke ‘Apple Mojito’!
Rijkelijk gestoffeerd animatieprogramma
Megavino blijft trouw aan zijn concept: een gemoedelijk en no nonsens wijnsalon, goed voor 10.000 m2 oppervlakte met 380 exposanten uit meer dan 35 landen, waar je zoveel meer kunt beleven dan louter wijn proeven. In de aparte en loungy aangeklede animatiezalen – maar ook op de vele stands! – worden non stop masterclasses, becommentarieerde proeverijen, demo’s en workshops georganiseerd over alle mogelijke thema’s die gelinkt zijn aan wijn. Vaak is inschrijven niet eens nodig, gewoon het animatieprogramma consulteren en zich aanmelden op de locatie. En belangrijker nog, ze zijn gratis!
Opgelet: wijziging openingsuren!
Omdat er op Megavino zovéél te beleven valt gaan we voortaan iets vroeger open. Op zaterdag en zondag openen de deuren al om 10u00 zodat u ruimschoots de kans krijgt om alles te bezoeken. En wie echt van een aparte sfeer wil genieten noteert nu al de openingsvaond op vrijdag 21/10 in zijn agenda. Het is de ‘place to be’ om op voortreffelijke wijze het weekend in te zetten!
Praktische info:
Megavino 2016, van 21 tot 24 oktober in Paleis 3 van Brussels Expo.
Openingsuren:
Vrijdag 21/10 van 18 tot 23u00
Zaterdag 22/10 van 10 tot 19u00
Zondag 23/10 van 10 tot 19u00
Maandag 24/10 van 10 tot 18u00
Toegang: 10€ pp online, 12€ aan de kassa,
degustatieglas en beursplan inbegrepen