Bij onze noorderburen zijn mondkapjes veel minder verspreid dan bij ons. En toch is de horeca daar in slechts heel beperkte mate verantwoordelijk voor nieuwe coronabesmettingen. Een bewijs dat de horeca in staat is om coronasafe te werken!

In woonzorgcentra en rustoorden, op het werk, bij vrienden of gewoon thuis: in Nederland is duidelijk waar het grootst aantal coronagevallen te betreuren valt. Dat blijkt uit recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM). Dergelijke cijfers zagen we nog niet voor België. Concreet is de Nederlandse horeca sinds 4 mei de bron van niet meer dan 1,9% van de gemeten besmettingen in Nederland. In de week voorafgaand aan de publicatie van deze cijfers op 18 augustus was het aantal besmettingen in de Nederlandse horeca, in volle vakantie- en terrasjesperiode, nog steeds een bescheiden 2,9% (goed voor slechts 35 gevallen). Net als in België is er bij onze noorderburen een bruisende terrasjescultuur. De kans is groot dat het aandeel van de horeca in België een gelijkaardig gewicht heeft in het aantal besmettingen. Of een lager gewicht? Want in Nederland gelden niet de strenge Belgische regels over het dragen van mondkapjes: niet voor café- en restaurantbezoekers en zelfs niet voor het horecapersoneel! Er is enkel een registratieplicht, al geldt in Nederland natuurlijk wel de social distancing, net als bij ons.

Naleving regels

Beelden van vrienden- of familiefeestjes achter gesloten deuren halen zelden de media. Soms zie je af en toe beelden van enkele cafébezoekers die niet al te strikt de regels van de social distancing respecteren. Dat lijkt de indruk te wekken dat de horeca het niet al te nauw neemt met de geldende maatregelen. En dat is jammer, want horeca-uitbaters, die maanden inkomsten door de neus geboord zagen, weten dat enkel een goede naleving van de regels hen in staat helpt om in 2020 te redden wat er te redden valt. Ze doen dan ook veel inspanningen. Horecafederaties maakten duidelijke overzichten voor horeca-uitbaters, zodat die te allen tijde weten welke maatregelen ze moeten opvolgen. Logisch: “Alleen door alle regels streng te volgen, kunnen we een tweede lockdown voorkomen. En dat moeten we allemaal samen doen,” zei Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen eind juli. “Spreek mensen erop aan als de regels niet gehanteerd worden. Want verantwoordelijkheid, dat neem je samen.”

Gelijke regels voor iedereen

Dat horeca-uitbaters hun verantwoordelijkheid nemen, zie je elke dag weer, overal te lande. De inspanningen zijn fenomenaal te noemen, een bewijs dat horeca-uitbaters over een grote veerkracht beschikken. Er werd ook veel geïnvesteerd door uitbaters en leveranciers: in bijkomend meubilair en beschermwanden, in ontsmettingsproducten enzovoort. Toch zijn er nog heikele punten: de regels zijn niet overal dezelfde. De Nederlandse cijfers over het beperkte aantal besmettingen in de horeca zijn een argument om, zonder de veiligheid van medewerkers en klanten in het gedrang te brengen, de regels niet strenger te maken dan nodig, en om die regels te veralgemenen.

Tekst: WDM

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: