Maakt elk feest áf

Een (thema)diner of -feest krijgt meerwaarde met de juiste tafeldecoratie. Verzegelde menukaarten, zilveren bestek, bloemen, drijfkaarsen…. Een sfeerrijke aankleding van de tafels, aangepast aan het seizoen tot in de allerkleinste details: van theelichten tot kaneelstokjes als messenhouders, van bloemen tot herfstbladeren, van kristallen glazen tot stoelhoezen, van ‘chocolate table’ met diep bruinrood tot ‘white table’.

Het zijn voorbeelden die Nadine Winten uit Maasmechelen spontaan aandraagt. Ze is ‘componist in tafelaankleding’: ze harmonieert. Tafels decoreren was al vroeg haar passie. Huiselijke feesten kregen meerwaarde door de bijzondere decoraties. Al snel decoreerde Nadine ook buitenshuis en in 2007 maakte ze er haar beroep van met haar bedrijf, Feriatus (Latijn voor ‘feesten’).

Noem het thema en Nadine creëert er de tafel bij, van herfst tot lente, van lavendel tot asperges en van Japans tot bruiloft. Ook bedrijfsfeesten, presentaties van nieuwe producten en jubilea kleedt zij aan op maat. Nadine bewijst dat tafels aankleden een kunst op zich is én een toevoegde waarde.

Tijdens soupers groeide haar liefde voor mooie serviezen, prachtig zilverwerk en bijzondere tafeldecoratie. Inclusief originele menukaarten, mooie tafelkaarten en bloemstukken.

Ze is een vrouw van details: menukaarten gedrukt op een herfstblad, speciale kaarten voor communicanten en vooral kaarsen, veel kaarsen. “Je moet wel kiezen voor goede was, die mag niet uitlopen. Ik koop mijn kaarsen in Zweden.”

Belangrijk vindt ze ook een goede kwaliteit molton ondermat op tafel. “Die maakt de tafel rijker en voelt zachter aan. Molton beschermt een tafel ook tegen de hitte van schotels. En op molton vallen ook minder fijne stoffen goed.”

Trend

Huidige trend: gelakte tafels met personaliseerde place-mats van vilt of stof. Of zelfs bedrukt plexiglas. Gepersonaliseerde servetringen zijn dan weer van vilt en zelfs de vazen zijn gepersonaliseerd. Nadine’s lang uitverkochte boek ‘De perfecte tafel’ staat vol voorbeelden. Het volgende boek, ‘Het perfecte feest’ laat op zich wachten wegens gebrek aan tijd.

DSC_5459

Kleuren

Kleuren zijn vaak sfeerbepalers. “Kleurbeleving is vrij persoonlijk. Zelf prefereer ik warme kleuren. Die moet je zeker kiezen op koude, kille dagen. Niet voor niets domineren rood en groen met kerst en oranje in de herfst. In de zomer zien mensen graag lichtere kleuren. Let ook op de invloed van diverse soorten verlichting op kleuren.”

Goed om te weten: “Een lichtkleurige tafel lijkt altijd groter dan een donkere. Met een lichtkleurige tafel tegen een lichte muur lijkt de ruimte groter. Contrastkleuren creëer je door onder andere garnering en place-mats. Een klein streepje kleur kan van een saaie tafel een creatief hoogstandje maken.”

De kleur van het tafelkleed is ook van belang: “Zwart verhoogt de stralingskracht van de kleuren, terwijl wit deze vermindert en andere kleuren soms wat donkerder maakt. Een bruin tafelkleed geeft extra warmte, blauwgroene tinten staan voor extra pit. In de winter maken bruine, roomkleurige of andere warme tafelkleden de koele kleuren van het seizoen aangenaam en sfeervol. IJstinten en pastels creëren juist koelte. Een ware bemiddelaar is grijs. Dit laat alle andere kleuren en accenten helemaal tot hun recht komen.”

Romige kleuren en tinten gelden als luchtig, fris en aangenaam en kunnen het hele jaar worden gebruikt. Een beetje goud, zalm, warm groen of goudgeel zorgt voor een warm accent. Romige pastels in combinatie met citroengeel, roze of lila doen iets koeler aan.

Combinaties van bonte, sterk uiteenlopende kleuren zijn verleidelijk en kunnen met name voor kinderen.

Bij het schikken van op de natuur geïnspireerde tafels mogen alle kleuren aan bod komen. Die zijn er immers ook in de natuur. Die kleuren moeten wel harmoniëren met de tijd van het jaar. Nadine toont het voorbeeld van een voorjaarswijntafel. De basis is okergeel. Er zijn groene wijnbladeren en donkergrijze servetten. De natuur doet het trouwens altijd goed: haal herfstbladeren, dennenappels en mos naar binnen en schrijf bijvoorbeeld bij tafelschikking de namen op sinaasappels.

Van naamkaartjes kunt u altijd iets bijzonders maken. Schrijf ze bijvoorbeeld op etiketten, die u op kleine flesjes olijfolie plakt. Het is meteen een mooie herinnering aan dit diner.

Niveau

“Houd bij de tafelaankleding rekening met het niveau dat de gast wil uitstralen. Probeer altijd origineel te zijn en een persoonlijk element aan de tafel te geven. Maak menukaarten in stijl en eventueel de naamkaartjes van de gasten. Theelichtjes dragen bij aan de sfeer. Maar pas op voor overdaad.”

150530Jelle&Audrey-9023

Tafels

Niets is standaard, toch zijn er basistafels. Zoals de wintertafel, die sferen oproept van sneeuw en ijs. Op de tafel wordt alleen glas gebruikt en de meshouder heeft de vorm van een ijskegel. De menukaart en het naamkaartje zijn van glas.

Of de zilveren tafel: “De basiskleur is mauve of paars. Ik streef hier naar pure chic en klasse. Zilverzijde, zilveren onderzetborden dragen bij aan de sfeer. Hier past kaarslicht perfect bij, ook vanwege de weerkaatsing in het zilver.”

Over de jachttafel zegt ze: “Stoere klasse, meer mannelijk maar toch nog met verfijning. Ieder detail refereert aan de jacht en de bossen. Een persoonlijk bloemstukje op een kandelaartje in reehoorn doet het goed en de hoge kandelaar is bedekt met mos. Eikels doen dienst als naamkaartjes, de menukaart is uitgevoerd in de vorm van een eikenblad en de messenhouder is gemaakt uit houten takjes.”

En over de wildtafel: “De jachttafel is een feesttafel, de wildtafel is de tafel van de jagers in hun jachthut onmiddellijk na de jacht. Deze straalt mannelijkheid uit in ruwe materialen. Een ruwe woonkeukentafel voldoet.”

Natuurlijk is er ook de ‘gouden tafel’: “Deze kan dienst doen als feest- of kersttafel. De basiskleuren zijn wit en goud. De onderzetborden zijn goudkleurig op witte zijde, het bestek is zilverkleurig. Ook hier zijn er veel theelichtjes. Deze tafel straalt feest uit.”