Detoxweek met Tuana Fallon Feray in Portugal: een innerlijke wedergeboorte

Het is 7.30 uur. Marine: “Ben je wakker? Ga je naar yoga?” Ik, minder enthousiast en nog steeds verkleumd van de ochtendkou: “Ik weet het niet… het is zo vroeg en ik heb het koud. Ach, oké, ik kom.” Eens buiten, onderweg naar de les, wandelen we door een moestuin in volle bloei. De natuur lijkt zo levendig, bijna wild.

Adem in. Houd vast. Adem uit. Houd vast. Adem in. Yoga begint.

Onze lerares, Loreta, een Française die in Lissabon is komen wonen, begeleidt ons door vloeiende en rustgevende bewegingen. We zijn gehuld in de combinatie van haar zachte stem en de warmte van de opkomende zon. Het veld voor ons schittert onder de eerste zonnestralen. We komen tot rust. Tegen het einde van de les voel ik me al een beetje meer geaard, lichter.

Dan volgt het ontbijt: warm citroenwater, een shot aloë vera uit de tuin, een koudgeperst groentesapje. Een pauze van 15 minuten alvorens te genieten van roerei van tofu met kurkuma, witte bonen all’arrabiata, guacamole avocado-koriander en omega 3 meerzadenbrood. Het is meer dan gewoon een maaltijd, het is een geneesmiddel voor het lichaam.

Dan is het tijd voor de kookles. De ruimte baadt in goudkleurig licht en Tuana danst als een bewegende fee rond de ingrediënten en wakkert de in ons sluimerende energie aan. Haar mantra is eenvoudig maar krachtig: “Let food be the medicine”. Je zou kunnen zeggen dat ze er als kind in terecht is gekomen als dochter van pionier Martine Fallon, maar ze is allesbehalve ‘de dochter van’: Tuana, afgestudeerd in Duurzame Gezonde Voeding van Intelligent Nutrition®, is een echte moderne alchemist van de levende keuken, lief, gepassioneerd en attent. In plaats van een gestreste, stijve sfeer, ervaar je hier een welwillende vrijheid. Ze legt ons de ingrediënten en hun voordelen uit.

Een verfrissende lunch met loempia’s van rauwe venkel, vergezeld van een amandel-sesam-gembersaus, gevolgd door sushi’s van quinoa, zeewier en lacto-gefermenteerde komkommer met mierikswortel. Tijdens de rustige namiddag is er even tijd voor een ontspannende massage met Claudia. “Ze heeft gouden handen”, vertrouwt Catherine ons toe wanneer ze terugkomt van haar behandeling.

Daarna staat ons een gastronomisch tussendoortje te wachten: raw cake van hennep, lucuma, cashwnoten en frambozen. Verbluffend. Als ijsnougat. Uiteraard zonder geraffineerde suiker of gluten. Daarna volgt het troostrijke diner, een waar feestmaal: chili sin carne met butternut en shiitakes.

En we sluiten de avond af met een workshop astrologie onder leiding van Olivia. Ze neemt ons mee tussen de sterren en zelfs Bernard, anders zo rationeel, laat zich meeslepen.

Ik kijk omhoog naar de Portugese sterrenhemel, die ons nederigheid bijbrengt. Morgen weer een dag om opnieuw te leren hoe je moet ademen, hoe je moet eten… hoe je moet leven.

Dit verblijf was meer dan een detoxweek, ik leerde er hoe ik lichaam en geest in balans kon brengen. Een levenskunst waarbij lekker eten en gezondheid één zijn. Een heerlijke manier om (opnieuw) voor jezelf te zorgen, om verantwoordelijkheid te nemen met vreugde en gemak.

De volgende sessies in mei 2025 worden aangekondigd op de website.

Tuana Fallon Feray
tuana.nutrition@gmail.com
www.tuanafallonferay.com

[  Laura Krsmanovic  ]