Vindt een glas wijn zijn plaats tussen de pintjes bier? Wat moeten we denken van de nieuwe gewoonte om frisse rode wijn te drinken? En wat als een goede wijn gewoon universeel was?
Om te begrijpen wat er speelt in de Brusselse wijnglazen, is Crozes-Hermitage ter plaatse gegaan, aan beide kanten van de toog. Een bezoek aan het vlakke land betekent de deur openduwen van zowel de bistro’s als sterrenrestaurants, genieten van een Syrah bij een gebraden duif in een cacaopeul of een plakje Oud Roeselare en vooral een ontmoeting met degenen die uitblinken in de culinaire wereld: sommelier Anca Petrescu, chef Christophe Hardiquest, kaasmaker Julien Hazard, dichter-sommelier Éric Boschman… en andere fijnproevers die graag delen, zoals humorist Stéphane De Groodt, met zijn legendarische spreektempo. Uit deze gastronomische pelgrimstocht langs onze favoriete adresjes in Brussel is een trendwatcher, een stadsgids, een magazine ontstaan… Hoe u het ook wilt noemen, het belangrijkste is dat u het als een uitnodiging beschouwt.
De eerste (smakelijke) etappes van de reis →
Op 24 november zorgen de wijnbouwers voor een evenement in Brussel!
Op 24 november trekt een selecte groep wijnbouwers uit Crozes-Hermitage naar Brussel om neer te strijken in het Posthuis! Op het programma: een afterwork voor Brusselse wine lovers met een proeverij van rode en witte cuvees en de favorieten van humorist-sommelier Éric Boschman. Daarna wordt de avond voortgezet bij Correspondance, met een uniek menu waarbij de wijnen van Crozes-Hermitage worden gecombineerd met de creatieve gerechten van chef-kok San Degeimbre, op het kruispunt van de Belgische, Peruaanse en Aziatische keuken.
Om deel te nemen aan de avond →
Een lange reis, met kilometers aan togen op de teller…
Al meer dan tien jaar wagen de wijnboeren van Crozes-Hermitage zich buiten hun wijngaard. Stedelijke escapades om te begrijpen hoe hun wijnen hun plaats aan tafel vinden en om sommeliers, wijnhandelaars en chefs te ontmoeten die een stad uniek maken. Ze zijn in Parijs, Londen, Berlijn, Stockholm, Kopenhagen, Amsterdam, Oslo en zelfs New York geweest. Maar Brussel is een van de weinige steden die een tweede bezoek waard is. Brussel, één keer? Nee, Brussel twee keer! Het bewijs dat hier, op dit kosmopolitische speelterrein, de band met Crozes-Hermitage intens wordt gesmeed.
Om de band tussen Crozes-Hermitage en Brussel te begrijpen →
… van het noorden van de Rhônevallei
Crozes-Hermitage, gelegen op de linkeroever van de Rhône, ter hoogte van de mythische 45e breedtegraad, behoort tot de familie van de cru’s van het noorden van de Rhônevallei en is een van de oudste Franse appellations, erkend in 1937. Tegenwoordig vormen de 2000 hectare een lappendeken van terroirs waar wijngaarden, bossen en boomgaarden elkaar afwisselen.
De appellation telt onder haar leden pioniers op het gebied van biologische wijnbouw in Frankrijk. Inmiddels is meer dan twee derde van het wijngebied biologisch gecertificeerd: dat is drie keer meer dan het Franse gemiddelde. De wijnbouwers die samen de bruisende gemeenschap vormen van Crozes-Hermitage, met meer dan honderd wijnkelders en -huizen, beschouwen zichzelf als één grote familie.
De rode wijnen, die hier in Crozes-Hermitage overheersen, hebben het originele, charmante, fruitige en kruidige knapperige karakter dat kenmerkend is voor de Syrah, de emblematische druivensoort van de appellation. Natuurlijk is het palet breed en spelen de wijnbouwers, als goede ambachtslieden, met de percelen en de rijping om wijnen te creëren die jong gedronken kunnen worden, voor onmiddellijk genot, en andere die met de jaren een mooie patina krijgen. De witte wijnen, gemaakt van Roussanne en Marsanne als enige druivensoort of in assemblage, zijn zeldzamer – dat is historisch zo – maar fris, delicaat en smeuïg als ze zijn, weten ze zich geliefd te maken. Ze hebben persoonlijkheid, body zoals men zegt. En net als rode wijnen zijn ze uitstekende levensgezellen, erfgenamen van de Franse traditie van commensaliteit, de gewone maar kostbare kunst van samen een maaltijd te delen.
Meer weten:
Bruxelles by Crozes-Hermitage →
Instagram →
publireportage


