Gault&Millau heeft onlangs de 9e editie van zijn gids ‘Finest Chocolatiers’ uitgebracht, waarin 129 chocolatiers in de Belux opgenomen zijn. Hieruit zijn de drie beste geselecteerd – één per gewest – evenals de ‘Ontdekking van het Jaar’… De winnaars.

Om deze beste ambachtslieden te selecteren, proefden de inspecteurs van G&M pralines en chocolaatjes op basis van vier criteria: de buitenkant, de binnenkant, de structuur en de smaak. Ze stelden een groeiende populariteit vast van bean-to-bar chocolade, waarvan veel kenmerken worden bepaald door het terroir waarop de cacaobonen worden geteeld. Wie zijn de winnaars?

Vlaanderen: de chocolatier van 2025 voor Vlaanderen is Centho Chocolates, een familiebedrijf opgericht in 2002 in Kampenhout door Geert Decoster. Dit bedrijf heeft internationale markten veroverd, waaronder Japan. Zijn chocolaatjes zijn nu te vinden op de hoofdkussens van het Ritz in Londen of op de paardenrenbaan in Ascot. Zijn karamelpraline ‘Salin’ werd bekroond met een gouden medaille op de World Chocolate Awards 2013.

Wallonië: Marc Ducobu was verantwoordelijke in verschillende banketbakkerijen voordat hij in 2003 zijn eigen zaak oprichtte in Waterloo. Hij klimt al snel op naar de top in het kader van Relais Desserts, waar hij in 2010 lid van wordt. Geïnspireerd door zijn reizen innoveert hij, herwerkt hij de grote klassiekers en brengt hij vooral ronde en platte pralines op de markt, waarbij de smaken en texturen met de grootste finesse worden gecombineerd.

Brussel: in Brussel werd Frédéric Blondeel opnieuw onderscheiden tot ‘Chocolatier van het jaar 2025’. Zoals Gault&Millau opmerkt, ‘ligt zijn vastberadenheid om als brander en chocolatier het ‘bean to bar’-concept te perfectioneren ongetwijfeld aan de basis van zijn succes. Hij is al 20 jaar een van de pioniers op dit gebied.’

Tot slot riep Gault&Millau een van de bezochte adressen uit tot ‘Ontdekking van het Jaar’: de chocolaterie Palette in Antwerpen, opgericht door Iryna De Peuter, een Oekraïense die al 10 jaar in België woont. Ze is opgeleid in Australië en heeft ervoor gekozen zich te onderscheiden door chocolaatjes in alle kleuren te maken.

De volledige selectie van 2025 wordt exclusief gepubliceerd op de website chocolatier.gaultmillau.be. De vier winnaars worden ook opgenomen in de jaarlijkse restaurantgids, die op 4 november zal verschijnen.

(Marc Vanel)