Beste lezers,

Als nieuwe voorzitter, sinds begin juni laatstleden, van The Mastercooks of Belgium wens ik jullie uitstekende eindejaarsfeesten en een fantastisch 2025 toe.

Algemeen is het mijn intentie om ook volgend jaar talrijke horeca professionals te ontmoeten en te motiveren bij de uitoefening van hun beroep, waar ook te lande.

Ik zou ook willen pleiten voor wat meer chauvinisme “à la française” wanneer het aankomt op het gebruik van lokale producten. We zouden moeten streven naar een charter waarmee we ons engageren om in de toekomst zoveel mogelijk met lokale Belgische producten te werken.

Vanuit de Mastercooks en nog meer vanuit mezelf wens ik ook te streven naar een modus vivendi om met alle professionele verenigingen tot een globale consensus te komen over de toekomstige aanpak van ons beroep.  Ik wil de andere professionele verenigingen dan ook de hand reiken om tot een samenwerking te komen. Want, en het mag dan wel een cliché zijn: l’Union fait (toujours) la Force.

Ondertussen zijn en blijven we ook actief op de internationale scène. Zo organiseren wij op vrijdagavond 18 januari een walking dinner op de Belgische Ambassade in Tokio, en dit in samenwerking met Monde Selection.

Ik zie het ook als mijn taak om de jongeren te enthousiasmeren voor het beroep van chef-kok. Op het terrein merk ik dat er zeer vele jongeren hun uiterste best doen en puik werk afleveren, en vanuit de Mastercooks dienen we dit nog verder te ondersteunen. 

Laten we er dan ook, beste horeca-professionals, een fantastisch 2025 van maken, in samenhorigheid en in een klimaat van open communicatie.

Ook op persoonlijk vlak wens ik jullie een gelukkig, gezond en voorspoedig 2025 toe.

Philippe Vanheule
Voorzitter van The Mastercooks of Belgium