Hoewel Schotland de emblematische regio blijft voor de productie van whisky, hebben andere landen inmiddels een plaats verworven als onbetwiste referenties in de wereld. We denken hierbij aan Japan, dat een belangrijke producent is geworden, aan Frankrijk en uiteraard ook aan België.
‘Ons land telt een tiental whiskydistilleerderijen plus bottelaars. Belgische distilleerders hebben ervaring met het werken met granen dankzij bier’, zegt Edward Martin, organisator van het evenement en zelf distilleerder op deze boerderij. Hij produceert er drie verschillende whisky’s. ‘The Brancardier’ is een ‘single grain’, gedistilleerd op basis van het bier ‘Waterloo Récolte’, gebrouwen met lokale granen (tarwe van het slagveld). Hij rijpt in kleine vaten van 30 liter van Europese eik. ‘The Brewer Batch’ is een ‘single malt’ (43°), gemaakt op basis van het bier ‘Waterloo Triple Blonde’, 100% gemoute gerst en gerijpt in vaten van verschillende oorsprong. De 5 jaar oude ‘Empereur’ (41,5°) rijpt vier jaar in vaten van Europese eik, plus één jaar in vaten die cognac hebben bevat. In Brugge, in de bierbrouwerij ‘Bourgogne de Flandres’, eveneens eigendom van de familie Martin, is onlangs een nieuw project gelanceerd. Het gaat om een whisky – ‘Den Os’ – een ‘single cask’, gerijpt in bourbonvaten.
Wanneer twee meester-distilleerders (een Belg en een Nederlander) elkaar ontmoeten
Etienne Bouillon creëerde twintig jaar geleden de eerste Belgische whisky (Belgian Owl) die in 2023 in de ‘Whisky Bible’ van Jim Muray werd bekroond tot de 5e beste whisky ter wereld. Nederlander Patrick Van Zuidam maakt whisky’s van zijn favoriete grondstof, rogge (rye). Beiden hebben de eerste Europese whisky gecreëerd. Hij bestaat in vier referenties, samengebracht in deze ‘Talents of Spirits’-collectie; een originele aanpak. ‘Iota’ (43°), een premium blended, rond en soepel, ‘Orex’ (46°), ook een premium blended, gerijpt in vaten van Amerikaanse eik, ‘Akro’ (50°), hetzelfde type rijping, en Udor, gerijpt in vaten die sherry van het type Pedro Ximenez hebben bevat. Op deze dag werden ook de eerste whisky’s uit Picardisch Wallonië ontdekt, die gerijpt hebben in vaten van Belgische eik: ‘Ar’Bourre’ (43°), een ‘single belgian cask’, gerijpt in vaten van Belgische eik. Het whiskygamma Lambertus van de distilleerderij Radermacher (de oudste van het land) omvat een ‘pure single malt’ (gerijpt in bourbonvaten) en twee ‘5 years, single malt’. De ene is een ‘cask finish’ in vaten die sherry hebben bevat en de tweede heeft de laatste twee jaar gerijpt in vaten die tequila hebben bevat. Een derde ‘5 years’ heeft een lichte turfsmaak. De beroemde Vlaamse distilleerderij Filliers laat ons een (zeer) zeldzame ‘single malt’ van 10 jaar ontdekken. Deze heeft uitsluitend gerijpt in sherryvaten (43°). Ronduit verbazingwekkend!
Contacten:
Ferme de Mont Saint-Jean info@fermedemontsaintjean.be
Talents of Spirits info@europeanwhisky.eu
Ar’Bourre www.diole.be
Radermacher online@distillerie.bizz
Filliers www.filliersdistillery.com
(PF)