Gin, rum, tequila, mocktail… wat zijn de trends in de cocktailwereld? De mening van specialist Alain Vervoort, lesgever bij de Brussels Bar Connector en de Cocktail Academy.

Zijn visitekaartje omschrijft hem als een ‘Rare Spirit Snuffeleir’: Alain Vervoort is opgegroeid met alcohol, want hij is geboren in … de Brouwerij Belle-Vue die zijn vader uitbaatte. Later ging hij lesgeven, als leraar zedenleer, maar hij bleef maar twee jaar, omdat hij de voorkeur gaf aan een loopbaan in de wereld van bier en daarna in die van de gedistilleerde dranken.

Zes jaar bij Belle-Vue, vijf jaar bij InBev, zes jaar bij Jet Import als verkoper van Red Bull en Corona, twee jaar bij Bacardi voordat hij bij Fourcroy belandde voor de laatste drie jaar van deze bekende distributeur van wijnen en gedistilleerde dranken. Om nog maar te zwijgen van een groot aantal parallelle activiteiten die we hier moeilijk allemaal kunnen opsommen. In de loop der jaren behaalde hij alle diploma’s en certificaten, of het nu voor bier, wijn, spirits en zelfs koffie in Italië is. Hij staat nu bekend als expert in cocktails.

Op verzoek van ‘s werelds nummer 1 in gedistilleerde dranken heeft hij de Diageo Bar Academy opgericht om bartenders en barista’s op te leiden in zijn eigen zaak, en hij geeft ook les aan het EFP, een vormingscentrum voor kmo’s. Tot slot is hij specialist geworden in Peruaanse pisco en staat hij aan de wieg van ‘s werelds eerste Pisco College…

‘Mijn leven draait alleen daarrond,’ zegt hij verheugd, ‘en ik ben erin geslaagd om mijn twee vaardigheden, lesgeven en alcohol, te combineren. De Brusselse scène heeft zich de afgelopen tien jaar goed ontwikkeld, mede dankzij ons. We leiden 70 tot 80 bartenders per jaar op, dus dat zijn er 500 tot 600 in tien jaar, en niet alleen in Brussel. De trends beginnen immers in New York en Londen, en bereiken vijf jaar later Amsterdam, daarna Antwerpen, Gent, Brugge en uiteindelijk Brussel en Wallonië. Als je wilt weten wat succes gaat hebben in Brussel, ga dan naar Antwerpen, dan weet je het… Gin-tonic begon in Vlaanderen, deed er vijf jaar over om in Brussel te komen en het succes ervan neemt nu af in het noorden van het land ten gunste van ginger-beer, maar nog niet in Wallonië.’

Wie drinkt wat?

‘Je moet twee doelgroepen onderscheiden,’ legt de lesgever uit, namelijk ‘Jan en alleman (die mojito’s en gin-tonics drinken) en cocktailspecialisten (die de voorkeur geven aan Negroni en Old Fashioned). Bij de rum is Dark ‘n’ Stormy, en bij de wodka zijn Moscow Mule en Porn Star Martini in opkomst, evenals Basil Smach Gin, Pisco Sour, en Paloma, een klassieke Mexicaanse longdrink waarvoor Fever Tree de Grapefruit en Schweppes de Pomelo heeft uitgebracht.

In dezelfde geest moeten we ook de wereld van de cocktailbars zien, zoals ‘Life is beautiful’, de ‘English Pharmacy’ of ‘Chemistry & Botanicals’, die alle drie ‘trendy’ bars zijn die zich onderscheiden van de lokale bars waar ze nog houden van spritz of gin-tonic en waar de bartenders nog steeds eenvoudige dingen bereiden…’

Maar de echte trend is de alcoholvrije mocktail. ‘In cocktailbars vertegenwoordigt die 30% van de bestellingen. Vandaag zijn er producten zoals de Tanqueray 0°0 of de alcoholvrije likeuren van Giffard die het goed doen. Die trend zal blijven, samen met de minder zoete cocktails. Een bartender zal zeggen dat er een trend is naar tequila en mezcal, maar die is eerder beperkt vergeleken met gin, die alleen kan worden vervangen door een andere, meer klassieke gedistilleerde drank. Dit gezegd zijnde, qua proeverij is het duidelijk rum dat eraan komt. Maar cocktails op basis van bier komen er ook aan, omdat het profiel van onze speciaalbieren het interessant maakt om nieuwe wegen te verkennen. We kunnen bijvoorbeeld kriek gebruiken, of stouts voor een soort tiramisu in cocktails. Of zelfs cocktails op basis van wijn.’

Wat is het typische profiel van de cocktailliefhebber? Over het algemeen is de gemiddelde consument tussen de 30 en 40 jaar oud, heeft hij gereisd, is hij bemiddeld, heeft hij enige cultuur en is hij nieuwsgierig. In Brussel is dat anders, omdat we daar de Europese gemeenschap en alle expats hebben, die bemiddeld en al cocktailliefhebbers zijn. In onze academie hebben we een partnerschap met Diageo – Learning for life, leiden we het personeel van de beste bars in Brussel en Wallonië op, maar hebben we ook activiteiten voor particulieren. Met name initiaties in duo met mij, die erg populair zijn bij expats, maar ook opleidingen voor professionals. We kunnen maximaal 18 personen ontvangen en bieden ook een vipruimte voor slechts zes personen.’

Als u geen alcohol drinkt, is dat geen probleem: u kunt kiezen voor de cursus Barista of Latte Art om alles te leren over de kunst van espresso’s, cappuccino’s en andere dranken op basis van koffie.

Info: www.brusselsbarconnector.com

[ Marc Vanel ]