Wat zijn anno 2024 de belangrijkste tendensen bij vaatwasmachines op het vlak van efficiëntie, ergonomie en energiebesparing? En wat met glazenwasmachines en ontharders? We stelden de vraag aan drie vooraanstaande marktspelers, zijnde Winterhalter Belgium, Hobart Belgium en Electrolux Professional Group. Want: het moet blinken, ja toch?

Dat het er allemaal netjes moet bijliggen in een horecazaak, is een open deur intrappen. De gast wil nu eenmaal een totaalervaring beleven, en daar horen ook kraaknette borden, blinkende glazen en proper bestek bij. Kortom, het moet er “goed” uitzien, want het is natuurlijk ook de bedoeling dat die klant nog een keertje terugkeert, en liefst nog verschillende keren…

Waarmee moet men nu rekening houden bij de aankoop van een spoelkeuken en een vaatwasmachine?

“Bij de aanschaf van een spoelkeuken is het cruciaal om de specifieke behoeften van de horecazaak in overweging te nemen”, zo stelt Eddy Croes, managing director Winterhalter Belgium. “Ik denk daarbij aan capaciteit, beschikbare ruimte en hygiëne-eisen. Onze UC- en PT-series zijn alvast ideaal in deze context, want ze focussen op efficiëntie en gebruiksgemak, zodat het personeel snel kan werken”.

Welke tendensen zijn er inzake efficiëntie, ergonomie en energiebesparing bij vaatwasmachines?

“Onze UC- en PT-vaatwasmachines zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid. Innovaties zoals energiezuinige verwarmingssystemen en snellere wascycli helpen niet alleen om energiekosten te verlagen, maar ook om het waterverbruik te optimaliseren. Ergonomie staat daarbij voorop: deze machines zijn gebruiksvriendelijk en verminderen de fysieke belasting voor het personeel”.

Hoe evolueren de glazenwasmachines bij Winterhalter?

“Onze glazenwasmachines maken deel uit van de UC-range en zijn uitgerust met geavanceerde technologieën zoals automatische dosering van reinigingsmiddelen en speciale programma’s voor kwetsbare glazen. Dit garandeert niet alleen een perfecte reiniging, maar verlengt ook de levensduur van het glaswerk”.

Welke waterontharders zou u aanraden?

“Onze machines kunnen worden uitgerust met een ingebouwde waterontharder, maar wij hebben ook een complete reeks externe waterontharders in ons gamma. Verder hebben wij natuurlijk ons paradepaardje, zijnde het omgekeerde osmoseapparaat van de AT-range, dat zorgt voor de perfecte waterbehandeling. Deze oplossingen zorgen voor een constante waterkwaliteit en beschermen de apparatuur tegen kalkaanslag, wat essentieel is voor een optimale werking en lange levensduur”.

Onlangs nam Winterhalter Belgium overigens een nieuwe, 3.000 m2 grote faciliteit in gebruik in het Business Park Stone langs de A12 in Londerzeel, en dit in aanwezigheid van Ralph Winterhalter, CEO van de Winterhalter Group.

“Dit is niet meer of niet minder dan het walhalla van de vaatwastechnologie geworden”, aldus een fiere Eddy Croes. “Elke bezoeker zal hier ondergedompeld worden in het vaatwasgebeuren, van a tot z. Het is een gebouw dat is ontworpen om aan onze behoeften te voldoen, nu en in de komende jaren. Vanuit dit splinternieuwe gebouw bedienen onze verkoop-, service- en logistieke teams duizenden klanten door heel België. Dagelijks zullen zij hen voorzien van de meest innovatieve vaatwassystemen en onze eersteklas service. Hier zullen we doorgaan met het waarmaken van onze belofte van uitmuntendheid én voldoen aan de steeds veranderende behoeften van onze klanten. Deze locatie is niet alleen een bewijs van de ambitie van ons bedrijf, maar ook van de kracht van samenwerking en innovatie”.

Alle gangbare diensten van het kantoor in Vilvoorde werden naar Londerzeel overgeheveld, met als paradepaardje het ultramoderne customer experience center.

“Dienstverlening wordt alsmaar belangrijk, naast de vier fundamenten die de vaatwasmachines, de chemische producten, de accessoires en de waterbehandeling zijn. Het spreekwoordelijke vijfde wiel aan de wagen is ongetwijfeld de service, die belangrijker is geworden dan ooit. Dit center weerspiegelt dan ook onze toewijding om de toekomst van vaatwastechnologie te pionieren. Het is een plek waar we onze bezoekers kunnen onderdompelen in de revolutionaire ideeën en oplossingen die ons drijven, en waar we klaarstaan om de uitmuntendheid en service te blijven leveren waar Winterhalter om bekend staat, zijnde snel, efficiënt en met de grootste toewijding, en dit in meer dan 40 landen”.

Daarnaast zullen er in de nieuwe faciliteit ook maandelijkse workshops georganiseerd worden per salesregio.

“Het gaat immers niet enkel over de vaatwasmachines, waarvan de volledige UC- en PT-series inclusief de doorschuifmachines in Londerzeel aanwezig zijn, maar ook over spoel- en reinigingsmiddelen, de combinatie met de juiste accessoires, de waterbehandeling, de aanbevolen ontharders enz.”.

Opvallend ook is de 2000 m2 grote magazijnruimte achteraan het gebouw, 8 meter hoog en mede daardoor 3 keer groter dan de capaciteit die in Vilvoorde beschikbaar was. Er is ook een bovenruimte met machineonderdelen op stock en wisselstukken.

“Wekelijks worden wij ’s nachts beleverd door een 5 à 6tal vrachtwagens vanuit Duitsland, zodat wij voldoende stock kunnen aanleggen. Verder is er ook een demo- en een testruimte voor onze vaatwasmachines aanwezig, wat nog een extra garantie voor onze klanten oplevert”.

Winterhalter Belgium zal ook dit jaar aanwezig zijn op Horeca Expo, en dit op het vertrouwde standnummer 5211.

“Dit biedt een uitstekende gelegenheid om de nieuwste producten en innovaties van Winterhalter te ervaren, inclusief onze UC- en PT-range, en om te bespreken hoe wij de bedrijfsvoering van onze bestaande én potentiële klanten kunnen optimaliseren”, aldus nog Eddy Croes.

Ook bij Hobart Belgium is de trend naar een energiezuiniger gebruik duidelijk.

“Energiebesparing is iets waar enorm op gewerkt is de laatste jaren”, aldus Frank Vliegen, sales manager bij Hobart Belgium. “Er zijn al machines verkrijgbaar die nog amper één liter water verbruiken per vaatwaskorf. Ook naar de uitstoot van dampen zijn er interessante systemen op de markt (condensatie, Zeoliet droogunits). Wat ook handig kan zijn bij vaatwasmachines, en dan vooral bij doorschuifmachines die we sowieso aanraden voor restaurants met een zekere omvang, is een vuilverwijdersysteem dat alle vuil afvoert naar een externe zeefbak. Het is ook belangrijk om niet alleen te luisteren naar wat de eigenaar wil, maar vooral naar de mensen die werken met de vaatwasmachines alsook naar de chef”.

Waarop moet je letten bij het aanschaffen van een glazenwasmachine?

“Er worden maar weinig glazenwassers meer geplaatst zonder omgekeerde osmose. Deze kan ingebouwd zijn in het toestel zelf of separaat. Dit levert een enorme tijdswinst en steeds blinkend glaswerk op, al dan niet gekoppeld aan een droogsysteem”.

Daarnaast zijn waterontharders onontbeerlijk.

“Is de horecazaak gevestigd in een gebied met “hard water”, zijnde water dat veel kalk bevat (dat kan je nagaan bij de watermaatschappij), dan is een waterontharder of waterbehandelaar alvast een verstandige investering. Een waterontharder stopt immers kalkafzetting, en door het tegengaan van calcium en magnesium kan je besparen op energiekosten. De toestellen gaan ook langer mee en zullen efficiënter werken. Er zijn verschillende soorten waterontharders, gebaseerd op verschillende technologieën. Je hebt er die werken met ionwisselaars, met elektrolyse-systemen, met een membraanfilter enz. Ik zou alvast een waterontharder met harsen en zout aanraden; dat is het enige dat werkt. Waterbehandeling is ook belangrijk voor zaken die veel koffie serveren. Koffie bestaat nu eenmaal voor 95% uit water…”.

Bij Electrolux Professional Group wijst men op een puntje dat wel eens vergeten wordt bij de aanschaf van een spoelkeuken, namelijk de beschikbare plaats voor de stockage van het vaatwerk.

“Hetgeen vaak vergeten wordt is voldoende afzetruimte voor de vuile vaat”, aldus ­Sandrine Lallemand, Dealer Manager bij ­Electrolux Professional Group. “Als je voldoende ruimte voorziet, heb je ook de mogelijkheid om je vaatwasmachine wat efficiënter in te zetten, niet door ze doorlopend aan te zetten, maar wel door de vuile vaat te stockeren en dan alles achter elkaar af te gaan wassen”.

Daarnaast is er ook een tendens naar minder waterverbruik.

“Hoe minder water een machine gebruikt, hoe minder energie je nodig hebt om dat water op te warmen, en hoe minder zeep je moet doseren. Ook de ergonomie gaat een steeds belangrijkere rol spelen. We zien dat in éénknopsbediening, en ook het gebruik van apps voor de bediening van de machine komt steeds meer voor.

Inzake glazenwasmachines is er een zeer belangrijke ontwikkeling gekomen door de ban op wegwerpplastics. We zien grote installaties voor specialisten die herbruikbare bekers en glazen verhuren, met tunnels die wassen en drogen. Maar lokaal, bv. in de gemeentelijke feestzalen, komen er ook kleinere installaties met kleine droogtunnels voor die ook op bestaande vaatwasmachines kunnen worden aangesloten. Een goede waterkwaliteit is absoluut noodzakelijk voor een goed wasresultaat. Let echter op: tè zacht water is ook niet goed, en kan schade aan onderdelen van de vaatwasmachine veroorzaken”, aldus nog Sandrine Lallemand.

Voor meer info, surf naar www.winterhalter.be, www.hobart.be en www.electroluxprofessional.com

[ Danny Verheyden ]