Begin november kwam Europees commissaris Marianne Thyssen bij de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte over de vloer. Dat bezoek kaderde in de Europese Week van Beroepsvaardigheden (European Vocational Skills Week), een week waarin men vanuit Europa het beroepsonderwijs en het technisch onderwijs als een positieve studiekeuze extra onder de aandacht wil brengen. Ook enkele ondernemers uit de voedingsindustrie tekenden in Ter Groene Poorte present.
Iris Cornette, algemeen directeur van de hotelschool, verwelkomde de commissaris. “Wij juichen initiatieven als de Week van Beroepsvaardigheden toe. Het beroepsonderwijs staat immers onder druk. Wij leiden hier de voedingsspecialisten van morgen op en leggen de lat hoog. Als wij die hoge kwaliteit willen handhaven hebben wij ook voldoende middelen nodig.
Goed nieuws is alvast dat na jaren van daling van ons leerlingenbestand, we dit jaar terug een lichte stijging kennen. Leerlingen die bij ons afstuderen kunnen meteen op meerdere werkplekken aan de slag. Er is echt een ‘war for talent’ aan de gang voor voedingsspecialisten.”
Dochter van patissier
Marianne Thyssen voelde zich duidelijk in haar sas in de hotelschool. “Ik ben de dochter van een patissier-chocolatier, dus de voedingswereld is mij zeker niet vreemd. Bakker, slagerij, patissier, kok… het zijn prachtige beroepen die deel uitmaken van onze Belgische bourgondische traditie. Ik zie dan ook met plezier hoe jongen mensen zich er hier vol passie in bekwamen.”
De commissaris bracht nog goed nieuws mee naar Brugge. “Iedereen kent het project Erasmus, waarbij studenten hun studies of stage in het buitenland kunnen doen. Sinds kort is er het project Erasmus Pro. Dit richt zich specifiek op het technisch en beroepsonderwijs en organiseert stages van lange duur, van 6 maanden tot een jaar. Europa zal het budget daarvoor verdubbelen. We zijn er immers van overtuigd dat vakmensen in spe er veel baat bij hebben buitenlandse lucht op te snuiven en zo nieuwe ideeën en ervaringen op te doen.”
Na de uiteenzetting bezocht Marianne Thyssen nog de slagerijschool, de eerste graad, de chocolaterie, de grootkeuken en de patisserie. Ze mocht zelf een eclair vullen en van een laagje chocolade voorzien. “Mijn vader was hier toch beter in”, lachte de Europees commissaris.