Loélia Gachadoat (26) is verkozen tot Lady Chef of the Year 2025. Ze staat aan het roer van twee restaurants, zijnde Pluriel (Transinne) en Cultures (Redu). Loélia is de jongste winnares ooit.

Lady Chef of the Year is een prijs voor excellentie, innovatie en leiderschap van een vrouwelijke chef in de Belgische culinaire scene. De beste vrouwelijke chefs van vandaag en morgen werden gehuldigd in het Concertgebouw van Brugge, voor een publiek van chefs, journalisten en foodies. De hoofdprijs van Lady Chef of the Year ging naar Loélia Gachadoat. Ze runt de restaurants Pluriel (Transinne) en Cultures (Redu). Slechts 26 is ze, maar haar branie, creativiteit en savoir-faire overtuigden de Lady Chef Academy.

Jolien Van Puyvelde van restaurant VAS veroverde de Lady Chef Public Prize. Van de 5 Lady Chef nominees behaalde zij de meeste stemmen bij het brede publiek.

De titel van Lady Chef One-to-Watch by Winterhalter is voor Cassandre Ercolini, chef bij het tweesterrenrestaurant Bozar. Deze prijs bekroont opkomend talent dat (nog) geen hoofdchef is.

Tot slot zette de organisatie ook nog een veelbelovende leerlinge in de bloemetjes. Chloe De Leenheer van de Brugse hotelschool Spermalie draagt voortaan de titel Lady Chef Rookie 2025.

Authentieke en vrouwelijke kookstijl

Juryvoorzitster Femke Vandevelde legt uit waarom Loélia Gachadoat de hoofdprijs in de wacht sleepte. “Met haar hoofdgerecht, surf & turf van varkensvlees en scheermessen, toonde Loélia dat ze geen risico’s schuwt. Bovendien heeft ze de hele wedstrijd op een consistent niveau gepresteerd, wat veel zegt over de maturiteit en gedrevenheid waarmee ze in de keuken staat.”

Na diverse stages, waaronder bij driesterrenrestaurant Massimo Bottura in Modena (Italië), opende ze in 2022 haar eigen restaurant Pluriel in Transinne, samen met haar partner Vadim Poncelet. Nadien kwam daar het restaurant Cultures in Redu bij. Drie jaar later wint ze de prestigieuze titel van Lady Chef of the Year. “Ik ben enorm blij met deze erkenning. De wereld van de horeca blijft een door mannen gedomineerde sector, dus het is mooi dat deze prijs bestaat.”

Haar keukenstijl omschrijft Loélia als authentiek en vrouwelijk. “Ik vind het altijd een compliment als mensen zien dat de gerechten door een vrouw bereid zijn. Elk bord dat ik serveer, is met passie en liefde gemaakt, zo leerde ik het van mijn grootmoeder in Italië. Met de toewijding die je in gerechten stopt, toon je liefde aan je gasten.”

www.ladychefoftheyear.com

(RDV)