Malternative Belgium, gevestigd in Hasselt, heeft een geweldige mijlpaal bereikt in de wereld van de premium spirits met specialisatie in cognac, en dit door een historische samenwerking aan te gaan met het gerenommeerde Franse cognachuis Delamain uit Jarnac. Voor het eerst in de 200-jarige geschiedenis van Delamain, dat deel uitmaakt van de Bollinger Group, kreeg een onafhankelijke bottelaar de kans om twee exclusieve cognacs te selecteren en te bottelen.
Deze prestigieuze samenwerking werd op zaterdag 11 ll. gevierd met de eerste editie van het evenement “Gastronomic Waves” in restaurant Taratata aan de Kempische Kaai in Hasselt, en dit in aanwezigheid van eregast Charles Braastad, de Deputy Managing Director en Maître de Chai die inmiddels de negende generatie van het huis Delamain vertegenwoordigt.
“Wij positioneren ons weliswaar als een kleine, familiale speler op de grote cognac markt, maar wij staan al vele generaties lang (vorig jaar vierden we ons 200jarig bestaan) synoniem voor zeer gespecialiseerde cognacs van enkel grande champagne, geproduceerd in onze (zeer) oude kelders. Mijn stelling is altijd geweest: goede ingrediënten maken goede cognacs. In de Delamain cognacs zal je zeker geen toegevoegde suikers en karamel vinden. Eén van mijn taken is dan ook om ervoor te zorgen dat de komende generaties onze kwalitatieve cognacs zullen kunnen blijven proeven. Ik zal er alles aan doen om de passie voor cognac die mijn voorgangers typeerde, ook aan de volgende generaties door te geven”, aldus Charles Braastad, wiens echtgenote trouwens afkomstig is uit Hasselt.
Het evenement bood slechts 35 toegestane deelnemers de kans om deel te nemen aan een onvergetelijke gastronomische ervaring, aan de hand van een verfijnd vijfgangenmenu bereid door Tom Bollen, chef-eigenaar van Taratata. Elk gerecht werd gepaird met telkens een andere cognac, zijnde een cognac Delamain Pale & Dry XO van 42%, een cognac Delamain La Rambaudie van 45%, een event-exclusive cognac geselecteerd door Malternative Belgium bij Delamain van 42,9%, een cask strenght (54,4%) single cask cognac geselecteerd door Malternative Belgium bij Delamain die meer dan 60 jaar oud is, en een afsluitende cognac Delamain L’Oiseau Rare van 42%, een limited edition voor hun 200jarig bestaan.
Wat Malternative Belgium onderscheidt van andere marktspelers, is hun toewijding aan authenticiteit en vakmanschap. Het bedrijf, opgericht door Pieter Knapen en Ysatis Thijs, staat bekend als independent bottler van exclusieve cognacs van kleine, familiale producenten uit de Cognacstreek. Met een sterke focus op kwaliteit en persoonlijke betrokkenheid, deelt het bedrijf de rijke smaken en verhalen achter elke fles cognac.
“Het mooie aan het huis Delamain is dat zij vanuit een enorme kennis en met een sterk aanwezig gevoel voor het ambacht praten, en dit ondertussen al 9 generaties lang”, aldus Pieter Knapen tijdens de degustatie van de verschillende cognacs.
In samenwerking met Studio Pieter Stockmans uit Genk werd er ook een gelimiteerde porseleinen bottle-holder ontwikkeld ter gelegenheid van de event-exclusive release.
“Wij streven er steeds naar om met bedrijven samen te werken die dezelfde ideeën hebben op het vlak van duurzaamheid, bedrijven met een eigenheid en een markt-unieke visie, en dat vonden we ook bij Studio Pieter Stokmans terug”, aldus Pieter Knapen.
De event-exclusive cognac is een grande champagne van meer dan 50 jaar oud.
“Niet meer of niet minder dan het summum van verfijning en elegant met toch een stevige body, en hij was voor het eerst te proeven tijdens het Gastronomic Waves event.” Flessen werden eerst voor de deelnemers gereserveerd.
Deze combinatie van Limburgs vakmanschap en Franse luxe definieert Malternative Belgium’s unieke benadering van de cognacmarkt.
“Wij geloven in een andere vorm van ondernemen, aldus Pieter Knapen. Niet zozeer snelle winst of massaproductie, maar wel de focus op authenticiteit, ambacht en betekenisvolle verbindingen hebben ons deze unieke kans met Delamain opgeleverd. Voor ons is het alvast een grote eer om deze erkenning vanuit Frankrijk te mogen ontvangen.”
Malternative Belgium blijft zich onderscheiden met een business model dat haaks staat op de wegwerpcultuur, door te kiezen voor gelimiteerde releases en betekenisvolle samenwerkingen, en met een grote focus op onbewerkte authentieke distillaten. Het bedrijf creëert producten en ervaringen die niet alleen financiële waarde hebben, maar vooral culturele en emotionele rijkdom vertegenwoordigen.
Deze filosofie werd ook geïllustreerd tijdens het prestigieuze evenement in Hasselt: geen massale marketing of vluchtige ervaringen, maar persoonlijke connecties en momenten die beklijven. Malternative Belgium laat als onderneming zien hoe de transitie naar een bewuste en duurzame economie tot stand kan komen, met een focus op kwaliteit boven kwantiteit.
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Het unieke belevingsconcept “Gastronomic Waves” zal nationaal en internationaal aangeboden worden aan restaurateurs en ondernemers die geloven in een unieke fusion van gastronomie en exceptionele cognacs en Franse spirits, waar traditie, ambacht en innovatie samenvloeien. Verder blijven we inzetten op het onderhouden van de uitstekende banden met onze huidige partners, en zijn we steeds op zoek naar andere creatieve authentieke samenwerkingen”, aldus nog Pieter Knapen.
Voor meer informatie over hun unieke evenementen en assortiment, surf naar www.malternativebelgium.com en/of mail naar info@malternative-belgium.com
publireportage



