Trouw aan zijn traditie publiceerde Gault&Millau onlangs de nieuwe editie 2024 van zijn gids van de beste chocolatiers. Het is een exclusieve lijst geworden van 128 Belgische en Luxemburgse chocolatiers voor 183 adressen, waaronder een tiental nieuwe namen.

Ook dit jaar zijn er weer 3 awards van ‘Chocolatier van het Jaar 2024’ voor Brussel, Vlaanderen en Wallonië uitgereikt. Dit gebeurde op basis van blinde tests/proeverijen uitgevoerd door het team van Gault&Millau.

De samenstellers van de gids wijzen op de groei van deze sector en geven aan dat steeds meer chocolatiers een voorliefde hebben voor origine-chocolade, waarvan de specifieke kenmerken duidelijk worden bepaald door het land waar de cacaobomen groeien en de cacaobonen fermenteren. Ze verheugen zich ook erover dat steeds meer chocolatiers in het vak stappen.

De gelukkige winnaars van de Awards 2024:

In Brussel ging de prijs voor Chocolatier van het Jaar naar de befaamde Yasushi Sasaki uit Sint-Pieters-Woluwe. Als winnaar van talrijke prijzen voor zijn pâtisserie, was het een primeur voor Yasushi om de Gaut&Millau-award te ontvangen voor zijn pralines. Hij was opgetogen en vertelde ons over zijn plannen om een bean-to-bar op te starten. Veel succes aan hem!

In Wallonië werden dit jaar twee prijzen uitgereikt. De gebruikelijke titel van Chocolatier van het Jaar voor Wallonië ging naar de chocolaterie Legast (Braine-le-Comte) van Thibaut Legast en zijn echtgenote Patricia Forero. Ze leiden samen hun chocolaterie in Braine-le-Comte, waarbij ze de taken onder elkaar verdelen. Zij selecteert cacaobonen van topkwaliteit uit Latijns-Amerika en hij maakt tabletten en pralines die al verschillende internationale prijzen hebben gewonnen. De tweede titel die naar Wallonië ging is die van de ‘Ontdekking van het Jaar’ (zie hieronder).

In Vlaanderen wonnen Patrick Mertens en zijn vrouw Inge Lijnen met ‘Chocoladehuis Boon’ de titel van Chocolatier van het Jaar 2024 voor Vlaanderen. ‘Chocoladehuis Boon’, gevestigd in Hasselt, werd in 2005 opgericht door dit koppel, dat unieke pralines ‘op maat’ creëert. Ze zijn bekend in binnen- en buitenland. De pralinedoosjes in dezelfde geest zijn ook uniek en erg origineel.

Een andere nieuwigheid van deze 8e editie: Ontdekking van het Jaar

Deze keer werd er een nieuwe prijs uitgereikt, die van de ‘Ontdekking van het Jaar’. Deze prijs ging naar een nieuwkomer in de gids, Louise Gérard en haar zaak ‘Belle et Chocolat’, momenteel gevestigd in Loyers in de welbekende Ateliers de Bossimée, gerund door de beruchte chef-kok Ludovic Vanhaeckere. Eind oktober verhuisde hij zijn atelier naar het centrum van de Waalse hoofdstad. Je zult dus naar Namen moeten gaan om de lekkernijen van deze gloednieuwe ‘Ontdekking van het Jaar’ te ontdekken.

‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg 2024’ wordt verkocht voor de prijs van € 14, 95 (verzendkosten inbegrepen) op www.shop.gaultmillau.be.

De volledige selectie is online beschikbaar op gaultmillau.be en op chocolatierpatissier.be

 

(JR)