22 producenten uit de belangrijkste wijngebieden werden door Business France uitgenodigd om op 28 mei ll. 160 van hun wijnen te presenteren aan Belgische professionals. De ideale gelegenheid om de trends te bekijken.

De (Franse) wijnwereld ondervindt wat turbulentie, en dat is nog zwak uitgedrukt. De consumentencrisis, het massale rooien van wijnstokken in Frankrijk, een daling van de aandelenkoers van Bordeaux, ontgoocheling over bepaalde appellaties, stortregens, vorst, hagel en droogte… De wijnboeren hebben het momenteel niet gemakkelijk. En toch hebben degenen die aanwezig waren bij de proeverij er hun wijnen met veel enthousiasme gepresenteerd.

Een kort gespreksmoment onder leiding van Eric Boschman bood ook de gelegenheid om te discussiëren over het alcoholgehalte van wijn, nieuwe druivenrassen en oude die nieuw leven wordt ingeblazen (Orbois en Romorantin), allemaal onderwerpen die verband houden met de klimaatverandering waardoor Franse wijnboeren het zwaar te verduren krijgen.

Vandaar het belang van dit Tastin’France-evenement, dat sinds 2015 elk jaar wordt georganiseerd door Business France, het agentschap dat de internationale ontwikkeling van de Franse economie ondersteunt. “Ons doel,” legt Nathalie Lacroix uit, Export Development Officer van de organisatie (en zelf Belgische), “is om de Belgische markt te koppelen aan ambitieuze Franse exporteurs. Zelfs als we ons vandaag realiseren dat de vraag door kopers, op welk niveau dan ook, kleine wijnhandelaren of grote importeurs, of supermarkten, groter is dan het aanbod, is de markt verzadigd. Je moet opvallen in de massa en, zoals overal, op zoek gaan naar het zeldzame juweeltje. Als je een importeur vraagt waar hij naar op zoek is, dan is hij eigenlijk niet op zoek naar iets specifieks, maar laat hij zich verrassen…”.

Ontdekkingen

We pikken zeven producten uit alle aanwezigen. Zo was er bijvoorbeeld Claude Vialade in Les Corbières, met haar tuin vol zeldzame wijnstokken op haar Château Ciceron en een ruim assortiment aan biologische wijnen. Wat haar bezighoudt? Water besparen, de perfecte combinatie van bodem, klimaat en druivenras garanderen een complete ecologische aanpak. Ze presenteerde onder andere de Sauvignon Solévi, een zeldzame alcoholvrije kwaliteitswijn van minder dan 0,5%. Een voorbeeld, zelfs.

Dan zijn er nog een aantal landgoederen in de Loirevallei waar biologische teelt een grote opmars maakt: Domaine Mandard in Mareuil-sur-Cher produceert een verbazingwekkende wijn van Orbois (verwant met de Chenin), een zeer aangename, goed gestructureerde witte wijn met een vleugje bitterheid voor een evenwichtig geheel.

Niet ver daarvandaan, op 2 km van Chenonceaux kocht een Belgisch artsenechtpaar uit Kortrijk in 2003 het Château des Couldraies. Eduard d’Hondt is opgeleid als wijnmaker bij Syntra en zijn vrouw Caroline is opgeleid als chef bij Spermalie. Een schitterend project in het wijntoerisme, nog zo’n bloeiende sector.

In Cheverny presenteerde Domaine des Brissettes zijn eerste twee jaargangen, een witte en een rode ‘Le Berceau’, frisse en aromatische wijnen. Een heel goed begin.

Verder naar het zuiden kon je bij Grégoire Saint Olive wijnen proeven van het gelijknamige stedelijke wijnhuis, het eerste in zijn soort in Lyon, dat alleen druiven vinifieert van landgoederen binnen een straal van 80 km. Van de vier geproefde wijnen barst de biologische Gamay 2021 ‘Quand on arrive en ville’ van het fruit en de frisheid. Een tip voor importeurs.

Een andere wijnboer, Quentin Meisonnier, zou ook gemakkelijk een koper moeten vinden. Zijn Domaine Saint-Roch ligt in Beaumes-de-Venise, een streek die erg populaire is bij de Belgen. Wijnen uit Ventoux en Rhône (Vacqueyras) gekenmerkt door fruit, lichtheid en frisheid. Een tussenstop op je vakantieroute?

Xavier Vignon, eveneens gevestigd in Beaumes-de-Venise, is gespecialiseerd in blends van verschillende origines, percelen, bodems, druivenrassen en jaargangen. Zijn wijnen zijn hier al goed bekend dankzij Cora, die er al enkele jaren verschillende importeert. Maar hij heeft nog veel meer te bieden, want hij stelt meer dan 50 cuvées samen, zoals deze Châteauneuf-du-pape blanc 2022, (roussane, clairette en grenache blanc) die indruk maakt met zijn zachtheid, rondheid en zijdezachte karakter. Deze moet je gewoon proberen!

(Marc Vanel)