Het Apaq-W label ‘Table de Terroir’ won de Gault & Millau ‘Culinary Innovators Award’ in de categorie Duurzaamheid. Een erkenning voor het feit dat ook Wallonië de weg van het lokale – en het duurzame voedingspad is ingeslagen.

Het label ‘Table de Terroir’ is een initiatief van het Promotiebureau voor Kwaliteitslandbouw in Wallonië (Apaq-W), en wordt gefinancierd door het Waals Herstelplan.

Dat de vraag naar lokale en duurzame voeding sterk leeft bij de consument, is een open deur intrappen. Het ‘Table de terroir’ netwerk biedt restaurants dan ook de mogelijkheid om zich op de markt te onderscheiden door in hun keuken te koken met verse, lokale en seizoensgebonden producten.

“Met deze award wordt niet alleen de Horecasector in Wallonië in de kijker gezet, maar wordt ook de hele Waalse landbouw erkend in zijn verzorgende rol en schepper van economische en ecologische waarde”, aldus de Waalse Minister van Landbouw.  

Momenteel zijn er 76 actieve restaurants met een label, waarvan 74 in Wallonië en 2 in Brussel. Voor de volgende selectie van de jury, in juni, hebben zich ook een 10tal nieuwe kandidaat-restaurants aangemeld. De jaarlijkse bijdrage bedraagt in principe 100€, maar gezien de moeilijke economische situatie waarin de sector zich bevindt, wordt deze bijdrage al 3 jaar niet geïnd.

In totaal maken er ook een 600tal lokale producenten deel uit van het netwerk, een cijfer dat het vertrouwen bevestigt dat aan boeren en lokale producenten wordt gegeven. Rundvlees, varkensvlees, gevogelte, vis, fruit en groenten, aardappelen, eieren, zuivelproducten, kruiden, wijnen, ciders, sterke dranken, ambachtelijke bieren, frisdranken en nog andere lokale dranken: er staat alvast een zeer breed scala aan producten op de menukaart van de aangesloten restaurants.

“Deze erkenning van Gault & Millau is niet onbelangrijk voor het ‘Table de Terroir’ label. De ‘Culinary Innovators Awards’ bevorderen immers de alchemie tussen culinaire uitmuntendheid, traditie, innovatie en waarden. Door de categorie duurzaamheid te winnen, wordt het netwerk ‘Table de terroir’ ook bevestigd in het waardensysteem dat het promoot, nl. een restaurant zijn dat zich inzet voor acties en keuzes die het milieu respecteren”, aldus nog de Minister.

Voor de restaurateurs in het netwerk is deze award ook een bevestiging van het feit dat zij de ‘juiste’ keuze hebben gemaakt. Door zich het label toe te eigenen, verbindt de restaurateur er zich ook toe om zijn producenten en ambachtelijke partners op een eerlijke en billijke manier te vergoeden. Voor boeren, tuinders en andere lokale producenten is het dan weer een erkenning van hun werk en de kwaliteit van hun producten.

(dv)