Wat worden dit jaar de ingrediënten voor een geslaagd eindejaarsfeest? Bij tal van gezinnen zullen er klassiekers op het menu staan, met een hoofdrol voor de traditionele gevulde kalkoen. Tegelijk zien we meer en meer alternatieven opduiken, zoals een vegetarische gourmetschotel, of een nooit gezien aanbod feestelijke drankjes zonder alcohol. Maar wat er ook op het bord komt, Belgen maken het zich graag gemakkelijk en houden tegelijk het budget in het oog. ​  

Trend 1: klassiekers blijven het doen 

Culinaire trends en voorkeuren mogen dan constant evolueren, voor traditionele feesten zoals kerst en nieuw vallen klanten vaak terug op vaste waarden. Zo krimpt tijdens het jaar het totale verbruik van champagne, maar in december verkoopt Colruyt er nog altijd 4 à 5 keer meer van dan in andere maanden.  

In de feestmaand gaan er dubbel zo veel diepvriesscampi de deur uit, goed voor liefst 125 ton. Als hoofdgerecht voor kerst blijft kalkoen alomtegenwoordig, maar ook gourmet, fondue en steengrill, met vlees, vis of gevogelte en vegetarisch. Geen feestmaal zonder kroketjes, bij Colruyt tot liefst 360 ton tijdens de feestperiode.

Wild is nog zo’n klassieker met eindejaar en ook dit jaar biedt Bio-Planet vers vlees van onder meer fazant en hertenkalf.

Bij Cru vinden klanten ook Europese en Canadese kreeft. Nieuw vanaf dit jaar is de Crustastun-technologie, waarmee Cru levende kreeften eerst verdooft vooraleer ze te koken; een pijnloze en diervriendelijkere oplossing voor deze feestklassieker.

Trend 2: gemak graag!

Meer tijd samen doorbrengen en minder in de keuken. Zo is er bij Okay keuze uit vier driegangenmenu’s met vlees, vis, gevogelte of veggie, een kidsmenu en twee luxemenu’s met vlees of vis. De drie populairste gerechten vorig jaar waren hertenstoofpotje, scampipannetje en Sint-Jacobsschelp.  

Cru biedt ook schotels aan in samenwerking met Belgische partners, zoals de nieuwe vleesgourmetschotels met Dierendonck. Voor de kaas-, fondue- en racletteschotels werkte het opnieuw samen met de gerenommeerde Kaasaffineurs van Tricht.  

Trend 3: budgetvriendelijk feesten

Voor de feestperiode komt Colruyt met heel wat concrete, budgetvriendelijke oplossingen, zoals complete feestmenu’s vanaf 16 euro per persoon. Voor betaalbaar feesten kunnen klanten ook terecht bij onze buurtsupermarkt Okay. Ontdek er onze kant-en-klare driegangenmenu’s van 40 euro voor twee personen of het kidsmenu voor amper 10 euro. ​

Trend 4: klinken zonder alcohol

Alcoholvrije en -arme drankjes hebben ook op feestelijke momenten hun plaatsje verworven, als aperitief, begeleider van het feestmaal of dorstlesser.

Bij Bio-Planet bijvoorbeeld blijft de non-alcoholische rayon gestaag uitbreiden, met als absolute primeur het elixir Sapinca, op basis van wortels en exotisch fruit.

Trend 5: plantaardig en duurzaam

Bio-Planet heeft het grootste assortiment in huis voor vegetarische of vegan eters, alsook voor mensen met intoleranties.  

Als hoofdgerecht is er dit eindejaar opnieuw vegan rosbief en rollade.  

Nieuwe diepvriesdesserts zijn Nat’s Raw cakes: vegan en glutenvrij, in de smaken karamel-chocolade en frambozen-passievrucht.

publireportage