We kennen allemaal de termen veggie, veganisme, vegetarisch; maar wat houden die termen eigenlijk in? Laat ons even de taalverwarring uit de weg helpen: veganisme is een gedragsprincipe of levenswijze die inhoudt dat men dieren niet doodt. Daaruit vloeit voort dat veganisten delen van dieren of producten die er direct of indirect uit voortvloeien vermijden. Als alternatief kunnen veganisten als het om voeding gaat (maar ook andere producten) alles perfect vinden in plantaardige voedingsmiddelen en materialen. Een veganist zal dus in vele gevallen een vegetariër zijn, maar een vegetariër is niet noodzakelijk een veganist.
Groenten en fruit
We laten even minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block aan het woord: “Groenten en fruit maken deel uit van een gezond eetpatroon. Ik ben zelf een zeer grote fan van seizoengroenten; witloof, asperges, zongerijpte tomaten, waterkers, allerlei paddenstoelen, enz. Ik kijk er elk seizoen opnieuw naar uit en maak ze ook graag klaar. Gestoomd, rauw, met olijfolie gebakken, groenten smaken altijd en seizoengroenten dubbel.” Uit een online iVOX-studie in 2016 in opdracht van Ethisch Vegetarisch Alternatief bleek dat van 1000 Nederlandstaligen in Vlaanderen en Brussel van 18 jaar en ouder, er 0,3% veganist waren (geen dierlijke producten), 1,5% vegetariër (geen vlees of vis), 1,6% aten vis maar geen vlees, 2,2% waren bijna-vegetariër (aten maximaal twee keer per maand vlees of vis), 10% flexitariër (aten minstens 3 keer per week geen vlees of vis) en 84,4% omnivoren (aten bijna elke dag vlees of vis). In de eenentwintigste eeuw is de belangstelling voor het veganisme geleidelijk aan verder toegenomen, hetgeen onder andere blijkt uit een ruimer aanbod aan veganistische voedingsmiddelen in supermarkten en een toegenomen verkrijgbaarheid van veganistische gerechten in restaurants in vele landen. Deze trend zet zich ongetwijfeld nog verder.
Het standpunt van minister Maggie De Block sluit daarbij aan: “Op de menukaarten zie je porties groenten al eens apart staan maar dan blijft het bij een beperkte keuze. Dit kan beter en er zijn hoopvolle signalen. Er is een mentaliteitsverandering aan de gang binnen de horeca, dat zie je. Ik hoop dat onze restaurateurs nu nog enkele stappen verder zullen zetten en nog meer groenten en fruit serveren en de keuze aan groenten en fruit zullen uitbreiden.” Tweesterrenchef Luc Bellings sluit daar perfect op aan: “Grijp niet het hele jaar door naar steeds weer diezelfde groenten, maar volg gewoon de seizoenen.” We stellen inderdaad vast dat veel chefs nog te vaak uitgaan van vlees om te bepalen wat ze zullen bereiden en dat ze groenten beschouwen als een toevoeging. Denk andersom en ga uit van de groenten en laat die hun eigen hoofdrol spelen. We laten opnieuw minister Maggie De Block aan het woord: “We zijn allemaal gebaat met een flinke schep groenten op ons bord en minder vetten. Daarom zou het een goede zaak zijn, mochten nog meer restaurateurs, zowel de sterrenzaken als de eenvoudigere brasseries, meer groenten serveren.”
Creatief met groenten
Ga eens kijken in de Aziatische, Turkse, Marokkaanse, Libanese of Joodse keuken en je zal er ongetwijfeld een hele serie delicatessen ontdekken zoals falafel, currypasta’s en vadouvan (kruidenmengeling die trouwens zeer verleidelijk geurt en ook een smaakbom is). Zo serveert sterrenchef Michaël Vrijmoed (onlangs door de culinaire gids Gault&Millau geroemd met de titel ‘Best Veggie Menu Benelux’) zijn veelgangenmenu ‘Puur Groenten’. In het menu vindt u onder meer ‘gemarineerde schorseneren met zwarte look en Vietnamese peper’. En op de website van ‘dagelijkse kost’ voorziet Jeroen Meus zomaar even 225 vegetarische gerechten.