Dupont’s Kookboetiek vierde het dertigjarig bestaan met klanten en leveranciers. Eregast Dario Cecchini, de rock & roll slager uit Toscane, stal de show.

Dupont’s Kookboetiek uit Kortrijk is het levenswerk van Dirk Dupont. Begonnen als verdeler van gastronorm-presentatietrays bouwde hij een groothandel in kookmaterialen voor horeca en slagers uit. Eind jaren ’90 voelde Dirk al snel de kookhype aan en voorzag vanuit zijn Kookboetiek ook de hobbykoks van het beste kookgerief. Na dertig jaar geeft Dirk de fakkel door aan dochter Sarah. Vader blijft naar eigen zeggen nog actief als ‘adviseur, depanneur en ambassadeur’.

Om de verjaardag en de overdracht te vieren gaven de Duponts een stevig feestje. Een paar honderd klanten, leveranciers en vrienden tekenden present. Hotelschool Ter Duinen uit Koksijde, waar Dirk 40 jaar terug een koksdiploma behaalde, verzorgde de catering.
Presentator van de avond was Wim De Bruycker. Wim komt uit de versbranche en is nu actief als motivatiecoach en opleider. In een bevlogen speech onderhield hij de gasten over het belang van durf en passie bij het runnen van een zaak. “Durf te kiezen voor datgene waarin je echt goed bent en streef naar uitmuntendheid. Doe geen tien dingen half, maar doe één ding perfect. Zorg voor een goed verhaal en waak erover dat niemand je verhaal afpakt.”

Een aantal hoge gasten uit de gastronomie vertelden bij Wim op de sofa over de passie voor hun vak. Kaasmeester Frederic Van Tricht wijdde ons in de wereld van het perfect affineren van kazen in. Frederic promootte het combineren van kaas en bier. De Antwerpse slager Benny Vermeulen, leverancier van heel wat toprestaurants, onderhield het publiek over kwaliteitsvlees. Benny is één van die zeldzame beenhouwers die nog alles zelf doet. Inclusief het uitkiezen van de karkassen en het ontbenen ervan. Hij gaat wekelijks naar de vleeshallen van Rungis om vlees te keuren. “Vlees moet je minimum 14 dagen laten rijpen, dan pas heb je een goede smaak”, klinkt het. Tegelijkertijd doorprikte hij enigszins de hype van het ‘dry-agen’. “Als het vlees na 14 dagen nog niet goed is, zal het ook niet meer goed worden, hoe lang je het ook laat liggen. Er is slechts een klein publiek dat érg lang gerijpt vlees kan waarderen.”

Het opmerkelijkste verhaal kwam van Matthieu Beudaert. Matthieu is kunsthistoricus van opleiding en werkte jarenlang in de ambtenarij. Zijn vrouw is seksuoloog. Gepassioneerd door gastronomie besloten ze hun leven een heel andere wending te geven. Het resultaat is Table d’Amis, een Kortrijks toprestaurant, bekroond door Michelin.
Eregast Dario Cecchini kwam onder begeleiding van zware klassieke muziek de zaal binnen met een half zwijn op zijn rug. Dario’s slagerij annex restaurant op het Toscaanse platteland is een bedevaartsoord voor carnivoren wereldwijd. Dario is de achtste generatie van de slagersfamilie Cecchini. Hij ziet het als zijn missie om het traditionele slagersambacht te beschermen.
Dario ontbeende het karkas op Italiaanse wijze en maakte het klaar voor bereiding van een Florentijns recept uit 1430. Hij kruidde het vlees met tijm, wilde venkelbloem, rozemarijn en zeezout, onderwijl Italiaanse wijsheden debiterend.

Dan ging het vlees op de barbecue en was het feest compleet!

www.kookboetiek.be

tekst: Ruben De Ville