Op 4 november 2024 onthulde Gault&Millau de 22e editie van zijn Belux-gids in Brussels Expo. Ten overstaan van meer dan 2.000 professionals uit de sector werd de prestigieuze titel van ‘Chef van het Jaar 2025’ uitgereikt aan Glenn Verhasselt, chef van het restaurant Sir Kwinten in Lennik. De 33-jarige Glenn wordt geprezen om zijn elegante en klassieke kookkunst en zijn uitzonderlijke talent voor sauzen. De inspecteurs van de gids waarderen ook de aanpak van het restaurant, dat klanten de vrijheid geeft om te kiezen tussen een betaalbaar menu en gerechten à la carte.
Andere onderscheidingen in deze editie zijn de titels van ‘Jonge Chef van het Jaar’, toegekend aan Alex Verhoeven (restaurant Hert in Turnhout, restaurant Seir in Kasterlee en restaurant Bink in Turnhout) voor Vlaanderen, François-Xavier Simon (restaurant Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne) voor Wallonië en Elliott Van de Velde (restaurant Entropy in Brussel) voor het Brussels Gewest. Tot de opgemerkte nieuwe restaurants behoren Haut in Oostende, Le Beau Rivage in Dave en Quartz in Brussel.
Bij de thematische winnaars werd Nicolas Campus (Les Gribaumonts, Bergen) uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar, terwijl Peter Van den Driesschen (Kelderman, Aalst) de titel van Gastheer van het jaar kreeg. Gault&Millau introduceerde ook twee nieuwe prijzen: de Kaaservaring van het jaar en een Lifetime Achievement Award, die op ontroerende wijze werd uitgereikt aan Jean-Pierre Bruneau voor zijn carrière.
In 2024 hebben de inspecteurs van de gids anoniem de beste restaurants van het land in kaart gebracht om een gids samen te stellen met meer dan 1.400 adressen, waaronder maar liefst 135 nieuwkomers en 163 vooruitgaanders. Ondanks de sterke groei online, blijft de papieren gids populair met 32.500 verkochte exemplaren in de voorverkoop.
De Gault&Millau Belux 2025-gids is te koop in de boekhandel en kan ook besteld worden via de website shop.gaultmillau.be
(ML)
foto’s: © Pieter D’Hoop