Met BelBul lanceren de Belgische wijnbouwers een nieuw kwaliteitslabel voor mousserende wijnen van Belgische bodem. Een fles BelBul moet 100 procent Belgisch én gemaakt zijn volgens de traditionele methode. “Met BelBul bieden we de consument voortaan een alternatief aan voor de Franse champagne, de Italiaanse prosecco en de Spaanse cava”, aldus Lodewijk Waes, voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers-Vlaanderen.
We hadden al de BelBus, we kennen ook Red Bull, en nu is er dus ook BelBul, de door Walter Bogaert goed bedachte merknaam waarmee de Belgische wijnbouwers de nationale mousserende wijnen extra in de picture willen zetten. De algehele productie van Belgische wijn is op 20 jaar tijd immers spectaculair gegroeid tot een 1000tal hectare, maar: een merknaam was er nog niet.
Het BelBul label is een initiatief van 22 leden van de vzw Belgische Wijnbouwers-Vlaanderen en de Association des Vignerons Belges-Wallonie, en werd voorgesteld in de prestigieuze Villa Empain in Brussel, in aanwezigheid van heelwat ambassadeurs van Belgische wijnen alsook van een aantal sterrenchefs, waaronder Roger Souvereyns, die destijds één van de eerste chefs was om Belgische wijn op zijn menukaart te plaatsen.
De Belgische wijnbouwers hadden de prestigieuze Villa Empain in Brussel uitgekozen om de nieuwe merknaam BelBul boven de doopvont te houden.
Wijnbouwers die het BelBul-label op hun fles willen, moeten wel voldoen aan enkele strikte kwaliteits- en herkomstcriteria. De productie en de vinificatie moeten voor 100% op Belgisch grondgebied gebeuren, met druiven geteeld in België. Er moet ook een rijpingsproces zijn van minstens 9 maanden op fles. Verder moet de wijnbouwer onder meer ook beschikken over een erkende herkomstbenaming, de traditionele methode gebruiken en lid zijn van een van de twee belangenorganisaties.
“We kiezen dus niet voor de ‘easy way’, aldus Lodewijk Waes. We willen wél erkenning geven aan de mensen, veelal familiale ondernemers, die met hun hart in het product en met hun handen in de wijngrond zitten. Hun wijnen komen voort uit passie, toewijding, vakkennis en vooral professioneel ondernemerschap”.
Wijndomein Vandersteene uit Zwijnaarde is één van de eerste Belgische wijnbouwers die het BelBul logo op het etiket van haar flessen plaatst.
Vanessa Vaxelaire, voorzitter van de asbl Association des Vignerons Belges-Wallonie, benadrukt het grensoverschrijdende aspect van het initiatief.
“Voor de ontwikkeling en de professionalisering van de Belgische wijnsector hebben wij er alle belang bij om intenser te gaan samenwerken, en onze geografische – en taalgrenzen te overstijgen, zo stelt ze. Het is een unicum, zeker in België, dat we dit kunnen realiseren, maar: samen staan we sterker. Het label is dan ook een echte mijlpaal voor België als wijnland, een investering in de toekomst, en alleszins geen kopie van wat er al op de markt bestaat. Wij hebben onze Franse buren al verrast met de kwaliteit van onze wijnen, en we hebben ook al hun erkenning gekregen, maar we gaan ze nog meer verrassen. Met BelBul mogen we ook fier naast de Franse champagneproducenten staan”.
Volgen de Belgische wijnen de Belgische bieren in hun mondiale veroveringstocht? Wait and see…
Voor meer info, surf naar www.belbul.be
(DV)