Heel wat leerlingen van de Koksijdse hotelschool namen het afgelopen schooljaar deel aan diverse nationale wedstrijden. De finalisten en winnaars ontvingen een attentie.

Het schooljaar van heel wat leerlingen van Hotelschool Ter Duinen loopt stilaan ten einde, want de stageperiode komt eraan.

Voor de directie het geschikte moment om een aantal leerlingen nog eens samen te roepen voor een bedankingsmoment. “Via deelname aan culinaire wedstrijden vertegenwoordigen jullie onze school en geven jullie Ter Duinen nog meer uitstraling. Ik wil jullie daar van harte voor danken. We moeten het zeggen zoals het is: het was voor onze school een echt ‘boerenjaar’. Tal van leerlingen behaalden finaleplaatsen en er zaten ook enkele overwinningen bij. Ik dank hierbij ook de leerkrachten die onze leerlingen zo goed hebben begeleid bij deze wedstrijden”, aldus directeur Peter Verbeke.

De 18-jarige Nicolas Lips uit Aalter nam deel aan de Junior Table Master. In deze wedstrijd moesten de deelnemers allerlei taken die in de zaal worden uitgevoerd tot een goed einde brengen: een consommé uitserveren, een sabayon kloppen, cocktails maken… Nicolas Lips won het atelier ‘versnijdingen’. Hij diende hierbij van een darne van zalm het vel en de graten te verwijderen en dit volgens de regels van de kunst met pasta op een bord te schikken. Ook kreeg hij enkele vragen over het product zalm. “Ik hou er echt van om in de zaal te werken’, vertelt Nicolas. Al van kind af weet ik dat ik dit wil doen. Ik werk trouwens al van af mijn 16 jaar in het weekend in het Hof van Cleve, hiermee was ik de jongste die daar ooit van start ging”. Nicolas Lips wil volgend jaar aan de hogeschool Hotelmanagement volgen, maar wil tussendoor verder bij het Hof van Cleve blijven werken.

Junior Champagne Ambassador

Annabel De Vos (19) uit Brugge kroonde zich dan weer tot winnaar van de wedstrijd Junior Champagne Ambassador. Zij volgt het specialisatiejaar Sommelier bij Ter Duinen. Annabel deed al werkervaring op bij het sterrenrestaurant Bar Bulot by Hertog Jan, als junior sommelier en commis in de zaal. Ze stak er heel wat op van Joachim Boudens. De Vos is gepassioneerd door wijn en wil later in de wijnbusiness aan de slag. Eerst wil ze wel nog een diploma Marketing halen.

Victor Kirkels (18) uit Tessenderlo en Dylan Decaluwé (18) uit Diksmuide schreven dan weer de Jeunes Restaurateurs Belgium Cooking Cup op hun naam.

Uit een Mystery Box moesten ze een voorgerecht bereiden met drie verplichte producten, die ze zelf nog mochten aanvullen. Het werd een risotto met schorseneren en sint-jakobsvruchten. Als hoofdgerecht maakte het duo een lamsbereiding met koolraap en gedroogde vruchten en als dessert een combinatie met speculaas en ananas.

Victor en Dylan kregen voor deze prestatie van enkele leden van de Koninklijke Orde van de Paardevisser een gouden speld van de Orde opgeprikt. Deze orde stelt zich tot doel het bevorderen en in stand houden van het ambacht ‘garnaalvissen te paard’. Als bedanking terug maakte het tweetal voor de paardenvissers een gerechte met Noordzeegarnaal, leche de tigre en een crème van dille.

www.hotelschoolkoksijde.be

(RDV)